'Θεός' στη Θεσσαλονίκη 

"Ήθελα φέτος να ξεκινήσω από τη Θεσσαλονίκη. Να κάνω πανελλαδική πρεμιέρα στην πατρίδα μου. Δεν είναι μόνο συναισθηματικοί οι λόγοι. Είναι και ένα πείσμα που μου γεννήθηκε, όλα τα χρόνια που έρχομαι, μιας και θεατές και δημοσιογράφοι έχουν πάντα την απορία, "μα, γιατί έρχεστε μόνο το Πάσχα στην Θεσσαλονίκη;". Εξηγώ ότι τα αθηναϊκά μας συμβόλαια συνήθως μας δεσμεύουν και δεν μπορούμε να έρθουμε νωρίτερα. Φέτος, όμως αποφάσισα να κάνω την ανατροπή". O Γρηγόρης Βαλτινός στην είδηση του θεατρικού μας φθινοπώρου στο rejected...

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | νίκος βουρλιώτης */*επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Ήταν όμως "καημός" του κοινού να κάνετε μια πρεμιέρα στην πόλη που τόσο σας αγαπά...

Γ.Β.: Ναι. Και φέτος το οργάνωσα με τρόπο που να μην είμαι δεσμευμένος στο δικό μου θέατρο στην Αθήνα, στο ΙΛΙΣΙΑ. Να υπάρχει εκεί άλλη παράσταση. Κι εγώ επιτέλους να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα. Να ξεκινήσω μια παράσταση σε συμπαραγωγή με το θέατρο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ. Με πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα θα πάμε μια πανελλαδική περιοδεία και θα καταλήξουμε στην Αθήνα. Κάνω το εντελώς ανάποδο. Έτσι η Θεσσαλονίκη, εγώ και οι συμπατριώτες μου θα πάρουμε το αίμα μας πίσω. Όλοι μαζί, με μένα..."Πρωτομάστορα".

rejected: "Ω, Θεέ μου..!"...τι ωραία, που είναι και ο τίτλος της παράστασης.

Γ.Β.: Είμαι ενθουσιασμένος με το έργο, Γιώργο! Είναι το ωραιότερο έργο που έχω συναντήσει και που πληρεί απόλυτα την άποψη μου και την αισθητική μου για το θέατρο. Είναι τρομερά αστείο, με συγκλονιστικά υποδόριο χιούμορ. Γελάς ατάκα την ατάκα! Και ταυτόχρονα δεν του λείπει η σοβαρότητα και η βαθιά σκέψη. Είναι μια φιλοσοφική κωμωδία. Το θέμα από μόνο του ιντριγκάρει. Γι αυτό το πλησίασα και το μελέτησα.

Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Τι πραγματεύεται το κείμενο;

Γ.Β.: Ο Θεός είναι σε μεγάλη κατάθλιψη, με τα "λάθη" που έχει κάνει. Σκέφτεται, λοιπόν, να καταστρέψει τον κόσμο, διότι δεν του βγήκε-τί να κάνουμε τώρα! Ο συνδυασμός ανθρώπων, φυλών, η άποψη που έχουμε περί Θεού και θρησκείας, περί αγάπης και δικαίου-δεν του βγήκε! Και θέλει να καταστρέψει τον κόσμο! Είναι σε κατάθλιψη περίπου...3.000 χρόνια, γιατί είναι... άχρονος ο Θεός. Πριν καταστρέψει το κόσμο, κάνει μια ύστατη προσπάθεια να συναντήσει έναν άνθρωπο. Επέλεξε, από τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων, μία ψυχολόγο, που ερμηνεύει η Κατερίνα Διδασκάλου. Κατεβαίνει να της μιλήσει. Και να της πει "είμαι ο Θεός-επιτέλους ενσαρκώθηκα". Εντωμεταξύ η σάρκα του, αποφασίζει να είναι ολόιδια με μια αφίσα που έχει η ψυχολόγος στο σαλόνι της. Η αφίσα είναι του Μάρλον Μπράντον από το "Νονό". Και έτσι ενσαρκώνεται τον "νονό" Μάρλον Μπράντον και την συναντά λέγοντας την "Είμαι ο Θεός". Μια σύγκρουση ανθρώπου με το θείο. Με την αντίληψη του θείου. Την φιλοσοφία του θείου. Με γέλιο και σκέψη. Ένα κείμενο πάνω στην έρευνα αν ο Θεός έκανε τον άνθρωπο κι όχι ο άνθρωπος τον Θεό. Αισθητική, γραφή, χιούμορ και θεατρική ωφελιμότητα του έργου, προσωπικά με ξεπερνά! Είναι πάνω από τις προσδοκίες μου. Δεν περίμενα ποτέ να βρω ένα τέτοιο έργο. 

-Είμαι ο Θεός!
-Παίρνετε χάπια γι αυτό; 
-Όχι. Γιατί να πάρω; 
-Δόξα τον Θεό! Προς στιγμήν νόμιζα πως είστε ο Θεός.
-ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ότι είμαι ο Θεός. 
-Αχ-δόξα τον Θεό.
-ΕΙΜΑΙ Ο ΘΕΟΣ!

rejected: Είναι αυτό που θέλατε να αρθρώσετε θεατρικά στη σκηνή τον χειμώνα του 2016.

Γ.Β.: Και να τελειώνει με μια αισιοδοξία και μια ελπίδα το έργο. Δίχως αυτές, δεν έχουμε το καύσιμο να συνεχίσουμε. Δεν έχουμε την ενέργεια. Την δύναμη. Πέφτουμε σε κατάθλιψη και θέλουμε όλοι να εγκαταλείψουμε τα εγκόσμια. Η αισιοδοξία και η ελπίδα είναι αυτή που παράγει το καύσιμο. 

Γρηγόρης Βαλτινός
Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Ποια είναι η μεγαλύτερη λαχτάρα σας;

Γ.Β.: Θέλω ο κόσμος να μπει στο θέατρο βλέποντας μια παράσταση ουσίας. Να καταλάβει την αισθητική και την άποψη που έχω για το τί σημαίνει θέατρο. Θέλω ο κόσμος να συνειδητοποιήσει μέσα από το έργο, ότι το θέατρο είναι ένας χώρος προβληματισμού, σκέψης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας, αισθητικής και μελέτης πάνω στη ζωή. Αν δεν έχουμε τα παραπάνω εφόδια και απομακρυνθούμε από τις ιδέες, από την σκέψη, από την εκγύμναση του μυαλού και του αισθήματος, θα καταστραφούμε. Τις συνέπειες αυτής της απομάκρυνσης τις είδαμε και τις ζούμε. Ήμασταν σε μια νιρβάνα. Ήμασταν σε μια μόνιμη διασκέδαση, σε ένα χάι! Είχαμε στο στόμα ένα "ωχ, αδελφέ, δεν βαριέσαι. Κάτι χαζοί μας δίνουν τα λεφτά και εμείς τα τρώμε."...Ήρθε ο λογαριασμός. Και καταλάβαμε ότι έπρεπε να είμαστε πιο συνεπείς. Πιο έννομοι. Πιο πειθαρχημένοι. Όλες αυτές τις αξίες, τις εμπεριέχει το καλό θέατρο, τα καλά έργα, είτε είναι κλασσικά, είτε σύγχρονα-όπως αυτό. Πρώτη φορά παίζεται στην Ελλάδα-είναι ολοκαίνουργιο. 

"Θεός: Έκανα μεγάλο κακό στον Ιώβ. Γιατί ο Ιώβ με αγαπούσε. Δεν τον άφησα να με αγαπήσει. Γιατί ο Ιώβ ξέρει πως ευτυχία είναι η αγάπη. Όποιος μπορεί να αγαπήσει είναι ευτυχισμένος. Κι όταν καταστρέφεις έναν καλό άνθρωπο, κάνεις πιο αδύναμο το μέλλον. 

Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Αναζωογονηθήκατε με αυτό το θεατρικό έργο...

Γ.Β.: Το χρωστάω στον Δημήτρη Ψαρρά, τον μεταφραστή που το ανακάλυψε. Στην Λίνα Ζαρκαδούλα που της το έδωσε και στην Κατερίνα Διδασκάλου, που της το έδωσε με την σειρά της η Λίνα. Κι έτσι η Κατερίνα το πρότεινε σε μένα και βρήκα το ιδανικό μου έργο. Πώς γίνεται τελικά;....Είχα προτείνει στην Κατερίνα άλλο έργο, και μου αντιπρότεινε το "Ω...Θεέ μου!". Και "πέταξα" το δικό μου και κράτησα αυτό. 

rejected: Είναι η χαρά που σου δίνει το θέατρο ότι είναι μια ομάδα. Συνάδελφοι και συντελεστές που συναντιούνται και δίνει σκυτάλη από χέρι σε χέρι το καλύτερο του εαυτό...

Γ.Β.: Ο καθένας καταθέτει τις προτάσεις του, το αίσθημά του, την αισθητική του και ζυμώνονται όλα αυτά. Δεν συγκρούονται! Ζυμώνονται...

Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Ποιo στοίχημα θέλετε να κερδηθεί;

Γ.Β.: Θέλω η παράσταση να έχει επιτυχία. Όχι για οικονομικούς ή επιχειρηματικούς λόγους. Μα, για λόγους καθαρά ζωής. Αισθητικής και ωφελιμότητας. Σε αυτό το έργο, Γιώργο, περνάνε τα πάντα! Περνάει ο Θεός και ο άθεος. Περνά το δίκιο και το άδικο. Το σωστό και το λάθος. Ο φονταμενταλισμός, ο φανατισμός...περνάει ότι ζούμε αυτή την εποχή, με τους ανθρώπους να συγκρούονται και να προσπαθούν να επιβάλλουν το δικό τους εγώ και Θεό-όποιο και όποιος είναι αυτός. Και στο τέλος το έργο, ενώνει τους Θεούς....

"Ο Θεός υπάρχει μέσα στον άνθρωπο.
Εμείς πρέπει να τον ανακαλύψουμε.
Εμείς είμαστε οι Θεοί."

Γρηγόρης Βαλτινός

rejected: Ποια η ευθύνη του ανθρώπου;

Γ.Β.: Ευθύνη απέναντι στο ανώτερο ον που μας "κατασκεύασε" και την έδωσε στον άνθρωπο. Ευθύνη της ελεύθερης βούλησης και της απόφασης. Γι αυτό πρέπει ο άνθρωπος να φροντίζει μονίμως και να καλλιεργεί, κάνοντας καλύτερο τον εαυτό του. Γιατί έχει αυτό το τεράστιο όπλο, που μπορεί να αποβεί σωτήριο ή καταστροφικό. Την ελεύθερη βούληση. Ο άνθρωπος πρέπει να σκέφτεται, να αποφασίζει και να πράττει σωστά. Δίκαια. Είχαμε μείνει στην επιφάνεια και η τελευταία γέμισε απόβλητα...ακαθαρσίες. 

rejected: Τελικά, τι είναι θρησκεία;

Γ.Β.: Θρησκεία είναι να μην κάνεις στον άλλο, αυτό που δεν θέλεις να σου κάνει. Αυτό είναι θρησκεία. 

«Ω… Θεέ μου!!!»
@ Θέατρο Αριστοτέλειον
2016-2017
Δείτε περισσότερα για την παράσταση!
συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | νίκος βουρλιώτης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης