Ειδυλλιακή Μουσική Αποπλάνηση

Το multi culti που μας ξεσηκώνει. Το "απάνω στα ντέρτια μου, θα το ξεσκίσω στο χορό". Ρέει το συναίσθημα, φουντώνει το ταπεραμέντο και σε λιώνει το σαράκι. Η μουσική και τα τραγούδια των Imam Baildi, που τα πίνεις και σου πάνε κάτω τα φαρμάκια. Λίγο πριν τα live τους, οι Imam Baildi γίνονται δέκα χρονών και μιλάνε για τα γενέθλιά τους, στο rejected...

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Imam Baildi
Imam Baildi

rejected: 10 χρόνια Imam Baildi. Μικρό παιδί που πάει σχολείο και έχει κάνει έναν πρώτο επιτυχημένο κύκλο στην ελληνική μουσική κι όχι μόνο. Τι κρατάτε και τι θέλετε να πετάξετε μακριά από αυτά τα πρώτα δέκα χρόνια;

I.B.: Κρατάμε όλες τις συγκινήσεις. Τις προσωπικές, όταν βρίσκαμε το ‘κλειδί’ για κάθε κομμάτι και το βλέπαμε να ολοκληρώνεται μπροστά στα μάτια μας. Τις στιγμές στα ταξίδια, όπου συμβαίνουν τα πιο αναπάντεχα και περίεργα πράγματα. Και φυσικά, τα χαμόγελα του κόσμου, που είναι ίσως και το σημαντικότερο. Θα αφήναμε πίσω μόνο τις στιγμές αυτολογοκρισίας, όταν διστάζαμε να δοκιμάσουμε κάτι.  


Imam Baildi
Imam Baildi

rejected: Σε ένα πάρτυ γενεθλίων σαν αυτό που ετοιμάζετε για Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 10 Μάρτη στο Block33, αλλά και για Βέροια στο Χώρο Τεχνών την επόμενη μέρα, τι το διαφορετικό να αναμένουμε τούτη τη φορά, σε αυτό το πρόγραμμα;

I.B.: Δίνουμε πάντα πολύ έμφαση στο πρόγραμμα των συναυλιών μας. Πάντα θα υπάρχει κάτι καινούριο σε σχέση με την προηγούμενη φορά. Έτσι και αυτή τη φορά, θα υπάρχουν αρκετά καινούρια κομμάτια που έχουμε εντάξει πρόσφατα στο πρόγραμμα των συναυλιών μας, μεταξύ των οποίων και κάποια που θα βρίσκονται στο επόμενο album μας, το οποίο ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο. Πάντως, και σε σχέση με τα 10 χρόνια συναυλιών, είμαστε ιδιαίτερα συγκινημένοι, και ιδίως στη Θεσσαλονίκη που είναι η πόλη όπου έγινε η πρώτη εμφάνισή μας το 2007, αναμένεται να συμβεί ένα μεγάλο πάρτυ.

rejected: Σε ποιο ελληνικό άκουσμα "κολλήσατε" τελευταία και κοινωνεί τα αυτιά σας;

I.B.: Υπάρχουν αρκετά, γιατί είμαστε σε διαδικασία που γράφουμε. Θα τα ακούσετε την Παρασκευή, δεν τα αποκαλύπτουμε για να μη χαλάσουμε την έκπληξη.

rejected: Ποιες ακρογιαλιές και ποια δειλινά οριοθετήσαν αυτά τα δέκα χρόνια της μπάντας; Ποιες νύχτες έμειναν ανεξίτηλες στο νου σας;

I.B.: Είναι πολλές. κάποιες μικρές στιγμές και κάποιες μεγάλες συναυλίες. Σίγουρα τα δύο πρώτα φεστιβάλ του εξωτερικού -το Transmusicales 2007 και το Roskilde 2009- στη Δανία και τη Γαλλία ήταν μοναδικά, γιατί πρώτη φορά ζήσαμε την ένταση και την ενέργεια των μεγάλων φεστιβάλ της Ευρώπης. Το πρώτο μας tour στη Γερμανία, όπου μπορεί τη μία μέρα να παίζαμε σε μια μεγάλη μουσική σκηνή και την επόμενη σε μια κατάληψη. Η πρώτη μας μεγάλη ανοικτή συναυλία στην Τεχνόπολη της Αθήνας, και η στιγμή που ανέβηκε η Μαίρη Λίντα στη σκηνή. Οι πρώτες μας συναυλίες στο "Γαία" στη Θεσσαλονίκη, με την ένταση και τον ενθουσιασμό του κόσμου που έχει χαρακτεί στη μνήμη μας. Και πολλά- πολλά άλλα, θα μπορούσαμε να γράφουμε σελίδες....

 
Imam Baildi
Imam Baildi

 

rejected: Όσο το "πείραγμα" των ελληνικών τραγουδιών περασμένων δεκαετιών αυξάνεται, τόσο λιγοστεύει το ολοκαίνουργιο ελληνικό τραγούδι -λες και μουσική και στίχοι βρίσκονται σε ένδεια από ανθρώπους που σπούδασαν και μελέτησαν με πτυχία για χρόνια ό,τι πίστευαν- κι όμως... διαχρονικότητα στο νέο δεν διαφαίνεται να υπάρχει. Γιατί;

 

I.B.: Θα μας επιτρέψετε να διαφωνήσουμε. Σίγουρα υπάρχει μια τάση να γίνονται πολλές διασκευές, και είναι λογικό, δεδομένου του πόσα διαμάντια υπάρχουν στο ρεπερτόριο των περασμένων δεκαετιών. Και σίγουρα κάποιες από αυτές είναι κάπως τετριμμένες. Από την άλλη όμως, υπάρχει ένα ευρύ δημιουργικό κύμα στην Ελλάδα. Τόσο από καλλιτέχνες που ξεκίνησαν περίπου συγχρόνως με εμάς, που πλέον έχουν καθιερωθεί και προτείνουν ο καθένας από την πλευρά του τη δική του οπτική στο ελληνικό τραγούδι. Επίσης πολλά νέα ονόματα της πιο εναλλακτικής σκηνής, αλλά και στο hip hop που ανθίζουν αυτή τη στιγμή. Πιθανότατα πολλά από αυτά να μη φτάνουν στην επιφάνεια και η εντύπωση να είναι ότι τα πράγματα είναι στάσιμα, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου στην πραγματικότητα.

rejected: Ποιος έρωτας σας έκανε να αργοσβήνετε μόνοι σε κάποια γωνιά; Τι σας λυγάει στον έρωτα;

 

I.B.: Οι έρωτες των φοιτητικών μας χρόνων, σίγουρα μας έχουν φέρει σε αυτό το σημείο. Στον έρωτα μας λυγίζει η απόρριψη, και η αναμέτρηση με τον εαυτό σου. Είναι κάτι που το συναντάς συνέχεια, και ευτυχώς, γιατί σε ωριμάζει.  

Imam Baildi
Imam Baildi

rejected: Σε μια δύσκολη εποχή σαν αυτή που ζούμε, πού βρίσκετε "καταφύγιο";

 

I.B.: Είμαστε πολύ τυχεροί, γιατί παρόλες τις δυσκολίες κάνουμε κάτι που αγαπάμε πραγματικά. Και ό,τι και να συμβεί, όταν ανεβαίνεις στη σκηνή και δέχεσαι την αγάπη του κόσμου, όλα ημερεύουν μέσα σου.

rejected: Ο σκοταδισμός των ημερών μας αναπτύσσει τον φασισμό τόσο πολιτικά, όσο και στην καθημερινότητά μας. Από την ασύδοτη ελευθερία περάσαμε στον σταθερό φόβο. Τι θα γίνει παραπέρα;

 

I.B.: Σαν λαός έχουμε την ικανότητα να παραμένουμε ψυχικά ελεύθεροι, και αυτό δεν είναι κάποια εθνικοπατριωτική διακύρηξη, είναι απλά μια διαπίστωση για την οποία μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Ζούμε σε μια χώρα που δοκιμαζόταν και δοκιμάζεται συνεχώς και αυτό μας κάνει ανθεκτικούς και ανεκτικούς προς τους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Το τι θα γίνει παραπέρα εξαρτάται από πράγματα, που δεν μπορούμε να ελέγξουμε γιατί συμβαίνουν εκτός της χώρας, αλλά και από πράγματα που μπορούμε να καθορίσουμε γιατί εξαρτώνται από τη στάση του καθενός από μας. Αυτό που μένει σε εμάς να κάνουμε, είναι, όπως είπε και ο Αγγελάκας, να αντιμετωπίσουμε το φασίστα μέσα μας.

rejected: Το τραγούδι είναι η καλύτερη παρέα στην μοναξιά, το ντέρτι και το κέφι;

I.B.: Είναι μια πολύ καλή παρέα. Ιδίως όταν συνδυάζεται με τη κοινωνική συνεύρεση. Τίποτα δεν είναι πανάκεια όμως και χρειάζεται ψυχική δύναμη και στήριξη από μέσα μας και από τους γύρω μας.

Imam Baildi
Imam Baildi

rejected: Τα επόμενα ανακοινώσιμα σχέδιά σας; Θα είστε και στο Babel Med 2017, την ερχόμενη εβδομάδα. Πότε αναμένονται on line τα νέα τραγούδια-προπομπός του νέου σας δίσκου, στα τέλη του 2017;

 

I.B.: Αυτή την περίοδο δουλεύουμε εντατικά στο καινούριο album μας, και κάνουμε παράλληλα κάποιες περιορισμένες εμφανίσεις εκτός Αθηνών μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Στο Babel Med θα εμφανιστούμε στις 16 Μαρτίου, και αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για μας καθώς είναι από τα μεγαλύτερα Music Conferences της Ευρώπης. Τα πρώτα κομμάτια θα είναι online τους επόμενους μήνες και ο δίσκος θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2017.

rejected: Οι Έλληνες -συγκρίνοντας με το εξωτερικό- είναι τόσο χορευταράδες στα live, όσο φημίζονται;

I.B.: Όσο πηγαίνεις προς το Βορρά, τόσο ο κόσμος είναι συγκρατημένος στην καθημερινότητά του, αλλά όταν ξεκινά η συναυλία τα δίνει όλα από το πρώτο κομμάτι. Είναι σαν να έχει αποφασίσει ότι θα βγάλει ό,τι έχει μέσα του από το πρώτο λεπτό. Στην Ελλάδα αυτό συμβαίνει, ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό, αλλά μετά από λίγη ώρα. Στην πραγματικότητα, είμαστε λίγο πιο ντροπαλοί απ’ όσο φημολογείται, έχουμε λίγο την έννοια του τι θα πει ο διπλανός, ενώ στο Βορρά είναι πιο απελευθερωμένο αυτό το στοιχείο.  

rejected: Τι λείπει από την μπάντα; Τι αποζητάτε στο από εδώ και πέρα;

I.B.: Δε νιώθουμε ότι λείπει κάτι. Αποζητάμε να συνεχίσουμε πάντα με την ίδια όρεξη και χαρά. 

Imam Baildi
Imam Baildi

rejected: Και όταν αρχίζει "η μουρμούρα" στο σπίτι, από τα αγαπημένα σας πρόσωπα, τι κάνετε; Πώς "πολεμάς" την γκρίνια;

 

I.B.: Οι άνθρωποι που είναι δίπλα μας αγαπούν αυτό που κάνουμε όσο και εμείς. Και όταν αυτό συνεπάγεται την απουσία μας, είναι κάτι που το αντιλαμβάνονται, και, φυσικά, και εμείς από την πλευρά μας το αναπληρώνουμε όταν είμαστε δίπλα τους.

rejected: Ποιο είναι για εσάς, καλό ελληνικό τραγούδι; 

I.B.: Καλό τραγούδι είναι αυτό που συγκινεί τον ακροατή. Δεν υπάρχουν κανόνες ούτε κατηγορίες. Και σίγουρα αυτοί που το κρίνουν δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά ο κόσμος που το ακούει και το βιώνει.
συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου