Θηλυκός Μαγνήτης

Άνθρωπος ακριβείας, ζωδιακός Παρθένος με τα όλα του, χαμόγελο και ισορροπία σε ένα, εμφανίστηκαν στη στροφή, στο "κήπο των γλυπτών". Η Κατερίνα Γερονικολού με ένα φουλ πρόγραμμα δραστηριοτήτων, έδωσε φως, στα καθημερινά μας σκοτάδια. Μαγνήτισε και κέρδισε το βλέμμα. Στο rejected.

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

rejected: Τι σε συγκινεί περισσότερο στην "Σμύρνη μου αγαπημένη" τώρα που τελειώνει, αυτή την Κυριακή;

Κ.Γ.: Οι αντιδράσεις του κόσμου στην παράσταση μου υπενθυμίζουν κάθε μέρα πως οι άνθρωποι συγκινούνται μπροστά στην ιστορία τους. Η ίδια η ιστορία του κειμένου με συγκινεί κι εμένα προσωπικά, γι' αυτό και μεταπήδησα, από παράσταση, για να είμαι σε αυτή. Το έργο της Μιμής Ντενίση, είναι το καλύτερο που έχω συμμετάσχει έως σήμερα. Με συγκινούν και οι σχέσεις που έχουν πλέον αναπτυχθεί, ανάμεσά μας, στους ηθοποιούς. Δεν είναι λίγο 3,5 χρόνια, Τετάρτη με Κυριακή, για μισή μέρα να μοιράζεσαι πράγματα με καλλιτέχνες. Μαθαίνεις τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του διπλανού σου. Τον μαθαίνεις καλά και αποφασίζεις αν θα τον αγαπήσεις για πάντα ή όχι. Είναι ωραίες σχέσεις, διότι η Μιμή έκανε έναν θίασο με καλούς ανθρώπους, που είναι ταυτόχρονα και καλοί ηθοποιοί. Αυτή η συνεργασία μου είναι από τις εξαιρέσεις, όπου όλα λειτούργησαν.


Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν και σχεδόν επαναλαμβάνουμε τα ίδια και σήμερα

rejected: Και βλέπουμε όλες τις πτυχές της ιστορίας, σε αυτό το έργο. "Δεν ήταν τελικά συνωστισμός"...

Κ.Γ.: "Ήταν η ίδια η κόλαση". Η εν λόγω κυρία, 3,5 χρόνια, δεν ήρθε ποτέ να δει παράσταση. Αυτό δηλώνει κάτι. Νομίζω ότι κάνουμε μια εις βάθος ιστορικοπολιτική ανάλυση. Νομίζω ότι έχουμε κάνει πολλά λάθη στο παρελθόν και σχεδόν επαναλαμβάνουμε τα ίδια και σήμερα. Αφήνουμε όλες μας τις δυνάμεις και εμπιστευόμαστε τους συμμάχους. Με ό,τι μπορεί να σημαίνει σύμμαχοι στις μέρες μας. Δεν αφήνουμε περιθώρια στο να κάνουμε αυτόνομες κινήσεις. Εφυσηχάζουμε στους άλλους. Και αυτοί οι άλλοι, ακριβώς επειδή είναι άλλοι, μπορεί και να μας προδώσουν. Ή να μην μας βοηθήσουν, στη δύσκολη στιγμή.

rejected: Στο θέατρο θέλεις να κάνεις πράγματα με τους σωστούς ανθρώπους. Το να έχεις το άψογο κριτήριο και να σου πηγαίνουν όλα καλά, όπως μέχρι τώρα, είναι εύκολο;

Κ.Γ.: Δεν είναι τόσο σύνθετο όσο το λες. Ουσιαστικά είναι ένα ναι ή ένα όχι. Εμείς οι ηθοποιοί, το 99,9 %, δεν είμαστε επιχειρηματίες. Είμαστε εξαρτημένοι επαγγελματίες. Οπότε, μένει να απαντήσω σε προτάσεις που μου γίνονται. Το "ναι" μου έχει να κάνει με τους ανθρώπους, γιατί τα τελευταία λίγα μου χρόνια στο χώρο, έχω γνωρίσει καλλιτέχνες, που με πήγαν ένα βήμα παραπέρα. Δεν είναι "τυχαίοι". Έχουν τεράστια πορεία από πίσω και πάντα προσπαθώ να βρω το κλειδί της δικής τους επιτυχίας.

 
Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

 

Δεν μετανιώνω για τα "όχι" μου. Ούτε και τα "ναι" μου

 

rejected: Το ένστικτο μας οδηγεί πάντα σωστά; Υπάρχουν φορές που μετάνιωσες το "ναι" σου;

 

Κ.Γ.: Υπάρχουν συνεργασίες που δεν εξελίχθηκαν, όπως θα ήθελα. Αλλά, δεν μετανιώνω. Όταν πήρα την απόφαση, σωστά την πήρα. Δεν μπορούσα να ξέρω το μέλλον της. Δεν μετανιώνω για τα "όχι" μου. Ούτε και τα "ναι" μου.

Στο θέατρο σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Η ζωή μοιάζει πιο πολύ με το σινεμά ή την μικρή οθόνη

rejected: Πού έγινες καλύτερη στη ζωή, χάρη στο θέατρο, το σινεμά, την τηλεόραση;

 

Κ.Γ.: Όταν κάνεις τηλεόραση ή σινεμά, γίνεται ένα 'cut' και τελείωσε. Δεν διορθώνεται. Στο θέατρο σου δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία. Η ζωή μοιάζει πιο πολύ με το σινεμά ή την μικρή οθόνη. Οι στιγμές περνάνε και χάνονται. Οι ίδιες στιγμές δεν επαναλαμβάνονται. Δεν έχεις πάντα την δεύτερη ευκαιρία, να διορθώσεις αυτό που έγινε. Προσπαθώ τη ζωή μου να την βιώνω, πολύ γεμάτα. Μέρα με τη μέρα, κάθε μέρα. Θέλω να δίνω αξία σε κάθε στιγμή της μέρας. Να την απολαμβάνω. Και αντίστροφα, να ΄μαι στο θέατρο, έστω και πλασματικά, όπου μπορείς να διορθώσεις το χθεσινό σου λάθος, σήμερα. Αν κάτι δεν μου αρέσει στο θέατρο, στο παίξιμό μου, αύριο έχω την δυνατότητα να το διορθώσω. Βέβαια, κι αν ένα βράδυ κάνω κάτι άψογο εν ώρα παράστασης, την επόμενη μέρα, θα το καταφέρω ξανά στον ίδιο πήχη αρτιότητας;  

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

rejected: Είσαι οργανωμένος και οργανωτικός άνθρωπος...

 

Κ.Γ.: Αγαπώ την οργάνωση. Εξηγείται ζωδιακά, Παρθένος με Λέοντα. Αλλά, γενικά, πέφτει πολύ οργάνωση. Τα έχω όλα σημειωμένα. Ξέρω πολύ καλά τι θα κάνω κι όταν έχω πολλές δραστηριότητες επιζητώ πάντα την ακρίβεια. Κάνω πολλές δουλειές, δίχως να χάνομαι, και χωρίς να κρεμάω κανέναν, ούτε τον εαυτό μου. Η οργάνωση, θαρρώ, λειτοργεί υπέρ μου.

rejected: Τι σε αποδιοργανώνει;

 

Κ.Γ.: Θέλω να αποδιοργανώνομαι στις διακοπές. Επιζητώ την αποδιοργάνωση της Κυριακής τα πρωινά, που είναι μια ξεκούραστη στιγμή, έως το απόγευμα. Αποδιοργανώνομαι, οργανωτικά. Ξέρω ακόμη και πότε θα αποδιοργανωθώ. Όταν δεν δουλεύω...

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

rejected: Ισχυρός χαρακτήρας που δεν αφήνει "χαραμάδες";

 

Κ.Γ.: Δεν με θεωρώ αδύναμο χαρακτήρα, αλλά και το "ισχυρός" παραπέμπει σε "ατσάλι" που δεν είμαι. Ισχυρή αισθάνομαι στην διαχείριση κάποιων πραγμάτων. Ως εκεί. Όπου πατάω καλά στα πόδια μου, το νιώθω.

 

...είναι κοινωνιολογικό τέλμα να μην μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει παιδιά

rejected: Τι σε στεναχωρεί;  

Κ.Γ.: Με στεναχωρούν καθημερινά πράγματα της μικροκοινωνίας. Καθημερινά, απλά... δυο άνθρωποι που είναι 30 χρονών, έχουν σπουδάσει, βάσει πορείας τους έχουν βρει μια δουλειά και δεν έχουν πρακτική δυνατότητα να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά, με θλίβει ως γεγονός. Ουσιαστικά, είναι κοινωνιολογικό τέλμα να μην μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει παιδιά. Φτάσαμε σε πολιτικό και οικονομικό σημείο, που βλέπαμε τους ιθύνοντες τις τελευταίες δεκαετίες, να μας "οδηγούν στον τοίχο" και το αφήσαμε να συμβεί.

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

rejected: Για τα νέα παιδιά αποτελείς και πρότυπο. Δεν σε αγχώνει;

 

Κ.Γ.: Δεν νομίζω ότι με έχουν πρότυπο. Μπορεί κορίτσια να με θαυμάζουν, που θα είναι οι επόμενες "Γερονικολού" σε 10 ή 20 χρόνια. Μπορεί πρότυπο να αποτελώ για τον τρόπο που ντύνομαι, είναι όμως κάτι πολύ επιφανειακό. Δεν νομίζω ότι δίνω κάποιο παράδειγμα για να με αγχώνει κιόλας. Υπογράφω δουλειές για τις οποίες είμαι περήφανη και εκεί τελειώνει το θέμα.

rejected: Ποιους ανθρώπους από συνεργασίες έχεις κρατήσει μέσα σου;

Κ.Γ.: Είναι όλοι. Πραγματικά όλοι όσους συνάντησα έμειναν μέσα μου. Άνθρωποι που δυνητικά με μεταμόρφωσαν. Όλοι οι άνθρωποι που συναντάμε σε αυτό το χώρο, από την κυρία που σου αλλάζει τα ρούχα στην παράσταση, μέχρι και την Μιμή Ντενίση -αν υποθέσουμε ότι υπάρχει μια "έκταση" σε όλο αυτό που λέω- είναι άνθρωποι που μαθαίνεις.

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

Θέλω να δίνω χώρο και χρόνο στους άλλους

rejected: Τι σε "ταρακούνησε" τελευταία και σε "μετακίνησε" στο τρόπο σκέψης;

 

Κ.Γ.: Πλέον, έμαθα πόσο σημαντική είναι η επιείκια. Μου αρέσει η έννοια της επιείκειας. Να μην είμαι αυστηρή με τους άλλους. Θέλω να δίνω χώρο και χρόνο στους άλλους. Το έμαθα από την αντίθετη πλευρά. Μέσα από την αυστηρότητα και την μη συμβιβαστικότητα. Βλέπω ότι δεν λειτουργεί το να είσαι εντελώς άκαμπτος και αλύγιστος. Το μονοδιάστατο δεν μπορεί να λειτουργήσει. Είναι πιο δημιουργικό να είσαι επιεικής, να αφήνεις ελευθερία.

rejected: Στις μέρες μας είναι δύσκολο να κατανοήσεις.

 

Κ.Γ.: Πολλά είναι δύσκολα στις μέρες μας... Να αφήνεις χώρο,  να δείχνεις κατανόηση. Είναι δύσκολο να συγχωρείς με την κυριολεκτική έννοια. Να επιδιώκεις το "μαζί" με τους ανθρώπους που θες. Η ζωή και το τι κάνουμε σε αυτήν είναι ένα αλισβερίσι ιδεών, ενεργειών και ψυχών. Παίζει σημαντικό ρόλο το πώς περνάμε τη ζωή μας. Λατρεύω την δουλειά μου και είναι πολύ ιδιαίτερη. Κάθε βράδυ στο θέατρο, ζω και κάτι άλλο, με τους ίδιους συναδέλφους μου, και με ταυτόχρονα διαφορετικό κοινο. Κάθε παράσταση μάλιστα, φτιάχνεται και από το κοινό της, που είναι ουσιαστικός συμπρωταγωνιστής. Αν ήξερε το κοινό πόσο σημαντικό ρόλο κατέχει σε μια ενέργεια παράστασης... Στη "Σμύρνη" έχει τύχει να ακούμε τους έντονους λυγμούς από τις πρώτες σειρές καθισμάτων. Δεν γίνεται να μην επηρεαστούμε, ακούγοντας κάποιον να ασφυκτιά από το κλάμα. Σε επηρεάζει...

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολού

rejected: 4η χρονιά στην NOVA σε εκπομπή παρέα με τον Δημήτρη Κουρούμπαλη, γυρίσματα στην Κύπρο για το σήριαλ "Η ζωή μου" και κινηματογραφική ταινία "Bachelor". Τι επιδιώκεις στο "από εδώ και πέρα";  

 

Κ.Γ.: Θέλω πολλά, μα πάνω από όλα ένα. Θέλω ηρεμία. Αυτή η ηρεμία έχει να κάνει με καλές συνεργασίες και όμορφους- ψυχικά- ανθρώπους, στη ζωή μου.

Η θάλασσα σου δίνει ορίζοντα, σε απόσταση αναπνοής

rejected: Τι σου αρέσει περισσότερο στη Θεσσαλονίκη;

 

Κ.Γ.: Η παραλία της Θεσσαλονίκης με γοήτευσε. Απόλαυσα την βόλτα από Πλατεία Αριστοτέλους έως το Μέγαρο Μουσικής. Αυτά τα 45 λεπτά διαδρομής, για τα δικά μου ποδαράκια, ήταν ψυχοθεραπευτικά. Μου άρεσαν πολύ οι άνθρωποι. Έχω ρίζες από Πελοπόννησο κι από λάθος μου θεωρούσα ότι, καθότι οι Θεσσαλονικείς είστε πιο ψηλά, θα είστε "βαριοί" άνθρωποι, και λόγω κλίματος-καμία σχέση! Οι Θεσσαλονικείς είναι πιο χαμογελαστοί από τους Αθηναίους. Πιο καλά... δεν βλέπω την μουντίλα και τη στεναχώρια που συναντώ σε αθηναϊκά βλέμματα. Μάλλον φταίει και η θάλασσα... Η θάλασσα σου δίνει ορίζοντα, σε απόσταση αναπνοής. Αγάπησα τους Θεσσαλονικείς. Τα μαγαζιά της πόλης έχουν άποψη, αισθητική, ατμόσφαιρα. Γνώρισα μόνο το υπέροχο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Θα ήθελα να έχω ένα αμαξάκι να κάνω γύρω-γύρω βόλτες. Την επόμενη φορά! (γέλια)

Κατερίνα Γερονικολού

rejected: Ποιο μειονέκτημα σου, καταπολεμάς τελευταία;  

 

Κ.Γ.: Είμαι πολύ νευρική. Έχω άγχος. Είμαι στην τσίτα. Εξού και τα 45λεπτα περπατήματα. (γέλια)... Προσπαθώ να καταπολεμώ το άγχος μου. Ένα στρες που θέλω να "σβήσω" και να είμαι πιο ήρεμη. Θα το καταφέρω, με μαθηματική ακρίβεια. Θα είμαι πιο χαλαρή από πλευράς προγράμματος..

Κατερίνα Γερονικολού
Κατερίνα Γερονικολούσυνέντευξη | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου