Ένας ωραίος αναζητητής...

Το "Αυτή η νύχτα μένει" είναι μια θεατρική παράσταση που φτιάχτηκε μέσα στις πρόβες. Συμμετέχω σε ένα έργο που βασίζεται στο βιβλίο του Θάνου Αλεξανδρή και ξεκινάμε από  Θεσσαλονίκη."... Ο Νικόλας Μακρής στο μεγάλο ταξίδι της υποκριτικής, που εδώ και λίγα χρόνια ξεκίνησε, μιλάει στο rejected...

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
Νικόλας Μακρής
Νικόλας Μακρής

rejected: Είναι μια παράσταση που σκηνοθετεί η Κίρκη Καραλή και ταυτόχρονα είναι φτιαγμένη ομαδικά. 

Ν.Μ.: Ναι. Με ένα θέμα που με ενδιαφέρει -γιατί αναφέρεται σε μια εποχή που δεν πρόλαβα να ζήσω-λόγω ηλικίας. Είναι ωραίο να το ψάχνεις και να το προβάλλεις στον κόσμο.

rejected: Ποιoς είναι ο δικός σου ήρωας;

Ν.Μ.: Ερμηνεύω τον "Λύσανδρο" -έναν μπουζουκτσή- που εργάζεται σε μαγαζιά της νύχτας. Βρίσκεται σε αυτά, διότι δεν μπορεί να ενταχθεί στον κόσμο-στην καθημερινότητα, με κάποιον άλλο τρόπο. Και η νύχτα του προσφέρει αυτό το καταφύγιο. Μέσα στο καταφύγιο βιώνει έναν πολύ δυνατό έρωτα που περνάει μέσα από χίλια κύματα. Προσπαθεί να βρει τον εαυτό του και την ολοκλήρωσή του, μέσα από τη νύχτα και τον έρωτα.   

rejected: Τι σε δυσκόλεψε στις πρόβες;

Ν.Μ.: Είναι μια παράσταση με πολυμελή θίασο -είμαστε 11 ηθοποιοί- και πρόκειται για ένα έργο που αποτελείται από πολλές σκηνές. Η παράσταση είναι έντονα βασισμένη στο βιβλίο, όπου κάθε κεφάλαιό του είναι και μια πόλη της επαρχίας. Αυτόματα δημιουργούνται πολλές σκηνές, πολλές δράσεις και πολλοί χαρακτήρες μέσα σε αυτές. Η δυσκολία ήταν να μεταπηδάω από έναν ρόλο, σε έναν άλλο, έχοντας τον "Λύσανδρο" βασικό ρόλο. Τεχνικά και πρακτικά υπήρχε μια δυσκολία λόγω του σύνθετου του όλου πράγματος. Δεν είναι ένα λιγοπρόσωπο έργο με μια σταθερή ροή που εύκολα ακολουθείς.

Νικόλας Μακρής

Συνεχώς αναζητώ τα δύσκολα και θέλω κάθε φορά να ξεπερνάω τον δεδομένο μου εαυτό

rejected: Δεν επιλέγεις, ούτως ή άλλως, τα "σταθερά" με εύκολη διάβαση. Ασχολήθηκες με το μιούζικαλ, με το σωματικό θέατρο, έχεις σκηνοθετήσει θεατρική παράσταση άλλα και ταινία μικρού μήκους. Επιζητάς την εξέλιξη, στην εποχή της ευκολίας;

Ν.Μ.: Είναι προσωπική μου ανάγκη. Γι 'αυτό "έμπλεξα" με το θέατρο και τον κινηματογράφο. Συνεχώς αναζητώ τα δύσκολα και θέλω κάθε φορά να ξεπερνάω τον δεδομένο μου εαυτό. Θέλω να κάνω δυνατές προσπάθειες προς μία κατεύθυνση. Αλλιώς, λίγο βαριέμαι... Θα έκανα κάτι άλλο στην ζωή μου, αν επέλεγα τον "εύκολο" δρόμο.

Το θέατρο δεν δίνει λύσεις. Αλλά κάτι "κουνάει" στο μέσα των ανθρώπων

rejected: Ταυτόχρονα, πρωταγωνιστείς στο καθημερινό σήριαλ "Η ζωή μου". Είναι εύκολο να κρατάς ψηλά τον πήχη, κάνοντας καθημερινό σήριαλ;

Ν.Μ.: Είναι πολύ δύσκολο. Και όσοι ασχολήθηκαν με καθημερινό σήριαλ, από οποιοδήποτε πόστο, το γνωρίζουν αυτό, πολύ καλά. Οι ρυθμοί και οι συνθήκες καθιστούν δύσκολη την πραγμάτωση ενός καθημερινού σήριαλ. Το ρίσκο σε τέτοιες δουλειές, βρίσκεται σε αυτό το κομμάτι... να κρατήσεις έναν πήχη ψηλά, σε φρενήρεις ρυθμούς που έχει το καθημερινό. Από το να μάθεις εγκαίρως σωστά τα λόγια σου, μέχρι το να είσαι αποτελεσματικός καλλιτεχνικά, σε μικρό διάστημα. 

Νικόλας Μακρής
Νικόλας Μακρής

Είναι χαρακτηριστικό της Τέχνης το ότι δεν έχει στασιμότητα

rejected: Εσύ, γιατί κάνεις θέατρο;

Ν.Μ.: Είναι αντίστοιχη απάντηση και για μένα, όπως τους θεατές. Κάτι μου κάνει, μερικές φορές καταλαβαίνω τι... Τα πρώτα χρόνια ήταν πιο ξεκάθαρο. Από παιδί που ξεκίνησα ερασιτεχνικά με το θέατρο "κινήθηκαν" πράγματα εντός μου κι άρχισα να αναλύω τον εαυτό μου. Να με ψυχολογώ. Να θέτω νέους στόχους. Να προσπαθώ να πετύχω νέα πράγματα. Ακόμα και τώρα, και σήμερα, κάτι βρίσκω, κάτι ξεκουμπώνω μέσα μου, κάτι μου αλλάζω. Κάτι με συγκινεί. Και δεν σταματάει στην πρόβα που είναι μια πολύ δημιουργική διαδικασία, αλλά όταν έχω υπάρξει τυχερός να είμαι σε θιάσους και με συναδέλφους που συνεχίζουμε να το ψάχνουμε και μετά την πρεμιέρα, είναι αυτό που με κρατάει. Και κάθε βράδυ, μετά την πρεμιέρα, είναι κάτι ζωντανό, που μπαίνοντας μέσα σε αυτό, μπορεί να ανακαλύψεις κάτι καινούργιο. Είναι χαρακτηριστικό της Τέχνης το ότι δεν έχει στασιμότητα. Οι καλλιτέχνες μέσα σε αυτό, είναι σε μια διαρκή αναζήτηση. Προς το καλό; Προς το διαφορετικό; Προς το πιο δυνατό;... Είναι κάτι που δεν σταματάει ποτέ. 

rejected: Ποια πτυχή του χαρακτήρα σου, εξέλιξες εντονότερα με την βοήθεια του θεάτρου;

Ν.Μ.: Άρχισα να βλέπω τα πράγματα της ζωής πιο καθαρά. Στο θέατρο, συνήθως, θα σου ζητηθεί να κάνεις μια αναπαράσταση ζωής, φωτίζοντάς την με καλλιτεχνικό τρόπο σε σημεία που σε συγκινούν. Είναι μια διαδικασία που αρχίζεις να βλέπεις πιο καθαρά τις σχέσεις των ανθρώπων, τις πράξεις των ανθρώπων. Στα πρώτα χρόνια θέλει περισσότερη ανάλυση, αλλά όσο περνάνε τα χρόνια, η διαδικασία γίνεται αυτόματα. Ψυχανάλυση προς τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Κρίση της καθημερινότητας με έναν αφιλτράριστο τρόπο. Μπαίνεις στην διαδικασία να κατανοήσεις πολλά πράγματα, έτσι ώστε να τα αποδώσεις και καλύτερα. Ξεκαθαρίζει μέσα μου, ολοένα και περισσότερο τι μου αρέσει, γιατί κάποιες σχέσεις προχωράνε στην ζωή μου, άλλες σταματάνε και το ανάποδο. 

Νικόλας Μακρής
Νικόλας Μακρής

Την ανασφάλεια δεν την βλέπω αρνητικά. Η ανασφάλεια είναι μια ευκαιρία για αναγέννηση

rejected: Η ανασφάλεια διογκώνεται μέσα από το θέατρο; Ξεκινάς μια άλλη παράσταση, όλα από το μηδέν και τίποτα δεδομένο, για την επόμενη ερμηνεία. Πώς μπορείς να κοιμάσαι με την ανασφάλειά σου και να την επεξεργάζεσαι; Δεν έχει ψυχική φθορά; 

Ν.Μ.: Εμπεριέχει μια φθορά και αναγέννηση. Όπως το περιέγραψες, είναι σαν να ξεκινάς μια νέα ζωή. Οπότε, είναι περίεργη διαδικασία. Ξεκινάς κάτι καινούργιο κάθε φορά που δεν έχει ρουτίνα. Κάτι που έχει εξέλιξη μέχρι ένα σημείο και τη φθορά ως ένα άλλο. Οπότε, σου δίνει την δυνατότητα να μένεις νέος με αυτόν τον τρόπο. Το παρατηρώ και σε μεγαλύτερης ηλικίας συναδέλφους μου. Τους κρατάει ζωντανούς κι ακμαίους το θέατρο. Την ανασφάλεια δεν την βλέπω αρνητικά. Η ανασφάλεια είναι μια ευκαιρία για αναγέννηση. Μια ευκαιρία να ανακαλύψεις έναν νέο δρόμο μέσα σου. Όπως ένα παιδί αρχίζει να μεγαλώνει και αρχίζει να γνωρίζει πράγματα που έως τώρα δεν καταλάβαινε... έτσι είναι ένας νέος ρόλος, ένα καινούργιο έργο. Σαν να γεννιέσαι πάλι και μαθαίνεις τον κόσμο ξανά. 

Νικόλας Μακρής

rejected: "Αυτή η νύχτα μένει". Ποιες είναι οι 2-3 νύχτες που έως τώρα χαρακτήρισαν την ζωή σου; 

Ν.Μ.: Σίγουρα, μία νύχτα είναι η πρώτη φορά που πάτησα το πόδι μου στην Επίδαυρο, ως βοηθητικός ηθοποιός, πριν καν μπω στην Σχολή. Ήμουν σε μια παράσταση που έκανε περιοδεία και θυμάμαι το πρώτο χειροκρότημα του κοινού, με το που ξεκινά η παράσταση. Όποτε το θυμάμαι, ανατριχιάζω. Μια άλλη νύχτα ήταν όταν έπαιξε η μικρού μήκους ταινία που σκηνοθέτησα στο σινεμά. Ήταν περίεργο. Όταν είσαι στο μοντάζ και την έχεις δει εκατοντάδες φορές και τελικά την μοιράζεσαι με πολλούς ανθρώπους, είναι ιδιαίτερο συναίσθημα. Την τρίτη νύχτα θα την αφήσω "ανοιχτή"... Για τις νύχτες που θα ΄ρθουν...
συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης