'Το φως μας χαρακτηρίζει. Όλα τα άλλα είναι για καύση'

Γενναιόδωρος. Στη ζωή, στη Τέχνη, στους ανθρώπους. Γεμάτος. Πλούσιος σε αισθήματα και σε ευγενή χειρονομία. Παιδί. Τρυφερό νιάτο, που σου λέει μοναχά αλήθειες και χαμογελά τρανταχτά. Καλλιτέχνης. Ατέλειωτος σαν τον ορίζοντα της θάλασσας. Κι εσύ, ένας μικρός μπροστά του, να τον ρωτάς και να μαθαίνεις...

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | γιάννης πρίφτης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Σταμάτης Κραουνάκης

rejected: "Όλοι ένα", σαν ψέματα, πρώτη του Απρίλη και για τρία μοναδικά βράδια στο ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ της Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση που έκανε πάταγο στην Αθήνα, φέτος το χειμώνα στο ΙΔΡΥΜΑ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ και τώρα, ο Σταμάτης παρέα με πέντε "αγγέλους" και μια παραδεισένια ορχήστρα με την καθοδήγηση του Άρη Βλάχου, έρχεται Θεσσαλονίκη. Τι αγαπήσατε, σε τούτη τη φετινή παράσταση; Πού αισθάνθηκε ο Σταμάτης, ότι πήγε παραπέρα, με το "ΌΛΟΙ ΕΝΑ";

Σ.Μ.: Το λέω σε σένα. Πάντα με απασχολεί κάθε χρόνο τελευταία, αν πρέπει να εξαφανιστώ ή να μιλήσω .
Είναι φορές που με πνίγει η μουσική που 'χω μέσα μου, και δεν της δίνω απ' τις δουλειές χρόνο ν' ανοίξει να βγει.
Όλο κάτι αναβάλλω... δυο όπερες λαϊκές που τις έχω ξεκινήσει και κάθονται... ένα μιούζικαλ... έρχεται πάντα κάτι και με βάζει στα τρέχοντα. Η "Σπείρα-Σπείρα" από την άλλη... 15 χρόνια ασταμάτητα. Πέρσι τον Αύγουστο πήρα την απόφαση να υπηρετήσω αυτό που ζήταγαν όλοι. Τον Σταμάτη. Μίλησα πρώτα με τον Άρη Βλάχο.
Μου 'πε κι αυτός για τα σχέδια του. Τον δίσκο του με την Αναστασία Εδέν και τον Μάνο Ελευθερίου. Το αναφέρω γιατί καμαρώνω για τον Άρη, είναι δύναμη. Συμφωνήσαμε καταρχήν σε αυτό το βήμα. Μια λειτουργία Σταμάτης. Μια σουίτα αισθήματος. Σαν εκκλησία, ορθόδοξη και ελληνική. Με τον Διόνυσο να παραφυλάει να βγει το εκκλησίασμα να κάνει τον τελευταίο χορό του.
Έτσι διαλέξαμε τους άλλους. Δυο παίχτες μας, κι εκεί ήμασταν τυχεροί... μάλλον έστειλε ο Άγγελός μου, αυτούς που έπρεπε.
Τον Βάιο Πράππα ,μουσικό εξαιρετικό και άνθρωπο του θεάτρου, έχει σπουδάσει και ηθοποιός. Και τον Γιώργο Ταμιωλάκη στο βιολοντσέλο, σπάνιο ήθος και αυτοσχεδιαστικός οίστρος.
Έπειτα τα πέντε αγόρια, ένας πυρήνας δυνατός, πέντε διαφορετικές προσωπικότητες, πέντε κόσμοι, ενωμένοι στο ίδιο σύμπαν.... Χρήστος Γεροντίδης, Σάκης Καραθανάσης, Κώστας Μπουγιώτης, Γιώργος Στιβανάκης και Χάρης Φλέουρας.
Συνεννοηθήκαμε και αρχίσαμε πρόβες. Με μια ησυχία... και με τον Χρήστο Μουστάκα βοηθό σκηνοθέτη που λέμε... αν και εδώ, ίσως είναι η πρώτη φορά, που η σκηνοθεσία γεννήθηκε, από τα ίδια τα τραγούδια, την ροή της αφήγησης, και την μεταξύ μας συνεργασία και συνεννόηση. Υπήρξαν στιγμές στις πρόβες που κλάψαμε βουβά όλοι, που ενωθήκαμε από αυτή τη σιωπηλή συγκατάβαση στο αίσθημα που γεννιόνταν.
Εγώ δεν είμαι και πολύ της πρόβας. Βασικά θέλω να ετοιμαστούν οι άλλοι για να μ' ακολουθούν όταν αυτοσχεδιάζω, γιατί για μένα το τελικό αίσθημα το ορίζει το κοινό, δηλαδή ο καθρέφτης μου, κι εκεί δε θέλω να έχω προκατασκευασμένο αίσθημα, είναι ακριβώς αυτό που σιχαίνομαι στους τραγουδιστές. Σε όποιους το κάνουν εν πάση περιπτώσει..
Όταν βγαίνω στον κόσμο θέλω να είμαι άδειος, σχεδόν να ανακαλύπτω τα τραγούδια εκείνη τη στιγμή, μαζί με τον κόσμο.
Αυτό ναι μεν είναι κι αυτό ένα είδος τεχνικής, αλλά έχει ρίσκο.
Κι αυτό το κοινό το αντιλαμβάνεται κι ελευθερώνεται.
Δε στέκεται απέναντι. Μπαίνει πιο εύκολα.

"Πρέπει να δύνασαι αυτό να το κάνεις Τέχνη και ταξίδι αληθινό"

rejected: Το "Όλοι ένα" τον κατάφερε το σκοπό του.

Σ.Μ.: Πέτυχε. Ναι γιατί πρώτα γίναμε εμείς "Όλοι Ένα".
Γράφτηκαν ύμνοι, λόγια καταπληκτικά, και με χαρά μου διαπιστώνω ότι αυτό απελευθέρωσε και κινήσεις άλλων καλλιτεχνών, προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή στο δρόμο της αλήθειας. Δεν φτάνει όμως μόνο αυτό. Πρέπει να δύνασαι αυτό να το κάνεις Τέχνη και ταξίδι αληθινό. Νιώθω ότι τα καταφέραμε και γι αυτό ήρθε ο κόσμος.
Αυτό ήταν το ένα. Το άλλο ήταν ότι αυτό, το δώσαμε με χαμηλό εισιτήριο, που να σέβεται τους ανθρώπους που θέλουνε να 'ρθουνε, να μην πολυσκεφτούν πόσο θα τους κοστίσει. Αυτό το τηρήσαμε αντίστοιχα και στις παραστάσεις εδώ στο "Ράδιο Σίτυ", το οποίο μου προσφέρει την αγκαλιά του γι' αυτή τη δράση.

Σταμάτης Κραουνάκης

rejected: Ο ερωτικός Κραουνάκης είναι σε πρώτο πλάνο, αυτήν την άνοιξη, σε τούτη την παράσταση. Ο έρωτας είναι πόλεμος, κυνήγι και αίμα;

Σ.Μ.: Ο Έρωτας πάνω απ' όλα είναι κατανόηση και μετά όλα τ' άλλα. Στην παράστασή μας διοικεί... κατά ενότητας.
Ο Έρωτας ανάγκη, ο Έρωτας ιδέα, ο Έρωτας πάθος, ο Έρωτας κοινωνική συμπεριφορά, ο Έρωτας προσευχή, ο Έρωτας πανηγύρι. Και στο τέλος, αόρατες ίνες ανάμεσα στη σκηνή και στην πλατεία. Πώς φεύγει ο θεατής έχει σημασία. Κι από μας φύγανε καλύτερα από ό,τι ήρθανε. Αυτό μας είπαν όλοι.

Για μένα ποτέ η Θεσσαλονίκη δεν είναι δεδομένη

rejected: Η επιτυχία στη Θεσσαλονίκη είναι αυτονόητη;

Σ.Μ.: Για μένα ποτέ η Θεσσαλονίκη δεν είναι δεδομένη. Έρχομαι πάντα με την λαχτάρα να την κερδίσω απ' την αρχή.
Ακριβώς γιατί είναι μια πολύ δυνατή αγάπη, που θέλει λογικά κι αυτή τις αποδείξεις της... για να κρατιέται στα χρόνια.
Και κρατιέται δυνατή και πάντα ακμαία.

"...έχουμε υποχρέωση ακόμα και την πληγή να την αφήσουμε ν' ανθίσει"

rejected: Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ανήκει σε αυτούς που ταρακουνά τη λογική. Χαράζει η μέρα και δεν σε νοιάζει στάλα. Υποφέρεις και χαμογελάς. Αλήθεια, αυτοί οι ανεκπλήρωτοι έρωτες οδηγούν στη δημιουργικότητα; Πού και πώς απέδωσαν στον Σταμάτη;

Σ.Μ.: Θα πω κάτι που θ' ακουστεί κάπως. Η προσευχή, το ανεκπλήρωτο που έγινε μουσική, τραγούδι, αχ τραγουδισμένο, μου 'φερε πίσω πολύ περισσότερα, απ' ό,τι μια ερωτική αποτυχία. Το λέω καλά; Η ζωή όταν αξιώθηκα να κλάψω με ταλέντο και να επικοινωνήσω τον καημό μου, με άμειψε από εκεί που δεν το περίμενα, με το παραπάνω. Τι σημαίνει αυτό; Ίσως ότι έχουμε υποχρέωση ακόμα και την πληγή να την αφήσουμε ν' ανθίσει.

rejected: Τα νιάτα ερωτεύονται ρομαντικά ή ο κυνισμός έχει φωλιάσει και στο συναίσθημα; Μήπως το πορτοφόλι κάνει κουμάντο και στον έρωτα; "Η νύχτα λεφτά ζητά να φύγει", όπως στο "Κάστρο" σας, παρέα με τη Λίνα Νικολακοπούλου, είναι γραμμένο;

Σ.Μ.: Η Λίνα διατύπωσε πολύ συχνά αυτή τη συνθήκη με πολλούς τρόπους, ότι όλα πια κοστίζουν, τα sms, τα κινητά, οι βενζίνες, το ρούχο, το ποτό... αλλά οι ερωτευμένοι βρίσκουν πάντα τον τρόπο, ο κόσμος να χαλάσει τον βρίσκουν.
Είναι η μόνη μηχανή που πάντα βρήκε και πάντα θα βρίσκει τρόπο να κάνει θαύματα.
Εμείς οι άνθρωποι, βάζουμε αγκάθια. Ο φτερωτός άγγελος πετάει και δε ρωτάει σε ποιο στήθος θα κουρνιάσει.

Σταμάτης Κραουνάκης

rejected: Οι άνθρωποι γύρω μας αγαπούν ολοκληρωτικά; Δίνονται στο αίσθημα με όλο τους το είναι; Μπας και τα "δυο παλτά, το 'να καλά, το άλλο ριχτά" είναι πιο πολύ της μόδας; Έλληνες χαμένοι στα Chat room, τα Social media με ψευδώνυμα και τα ανομολόγητα πάθη σε πρώτο φόντο μετά τα μεσάνυχτα;

Σ.Μ.: Όλα είναι κόλπα του συστήματος να εισπράττει, από την δυσκολία. Aλλά πιστεύεις ότι κάτι από όλα αυτά, μπορεί να αντικαταστήσει μια γεμάτη αληθινή ματιά; Τη γεύση ενός αληθινού φίλιου; Όχι. Με τίποτα. Άρα ευοδώνουμε με μυρωδιές κι αρώματα και αίσθημα αληθινό την εγκαθίδρυση του μικρού θεού στις ζωές μας. Τον καλοπιάνουμε με μουσικές εξαίσιες. Τον καλούμε. Τον κανακεύουμε.
Είδα ένα ζευγάρι σε μια παράσταση να φιλιέται στην πρώτη σειρά. Όταν είδαν ότι τους είδα, σταματήσανε. Και τους λέω "κάντε τη δουλειά σας ρε μωρά"..."Μην ντρέπεσαι μυτόγκα ´´είπα σ' αυτόν. Σκάσανε στα γέλια. Και οι άλλοι. Και φυσικά συνεχίσανε. Είδα ζευγάρια κάποιας ηλικίας χέρι- χέρι. Ν' ακουμπάνε σε ώμους. Ομορφιά.

"Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Θα νικήσει το δίκαιο"

rejected: "Μοναδική πατρίδα τα παιδικά μας χρόνια"...ό,τι δεν ξεπουλιέται είναι η παιδικότητα που σφραγιστά κρατάμε μέσα μας, όσο και να προσπαθούν οι γύρω κι αυτή να μας την καταστρέψουν;

Σ.Μ.: Χρειαζόμουν μια απολογία, μετά τα χρόνια της μάχης. Όχι ότι σταματάει. Και 'δω στο "Όλοι Ένα", έχουμε αναφορές στην καταγωγή, στα μαθηματικά του βίου, στο Σύστημα, στην μοναξιά που μαχαιρώνει, στους πρόσφυγες, τα μικρά εμβόλιμα κείμενα κάνουν καλά τη δουλειά τους σαν μικρά ευαγγέλια. Η φράση αυτή ´´μοναδική πατρίδα μας τα παιδικά μας χρόνια ´´χρόνια γράφεται στους τοίχους. Τώρα έγινε και τραγούδι. Το χρώσταγα. Είμαι μάχιμος, στην καθημερινότητα. Αλλά και παραδομένος στο όνειρο που βλέπει ξανά την Ελλάδα όρθια. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες. Θα νικήσει το δίκαιο.

rejected: "Κι άμα τύχει και λυγίσω, Θεέ μου σχώρα με, κι άμα πέσω να πεθάνω παρηγόρα με"...όταν λυγάει ο Σταμάτης πώς παλεύει να ξανάβρει το ανάστημα;

Σ.Μ.: Τραγουδώντας φίλε μου... μέσα κι έξω.

rejected: "Η μάνα ζητά νερό. Και από το σπίτι αποκρίνονται "ένα φράγκο το ποτήρι". Κι ο πατέρας διηγείται "Έφτυσα τότε μέσα στο στόμα του παιδιού για να το ξεδιψάσω". Το 1926 το έγραψε στο "Ημερολόγιο" ο Σεφέρης. Το 2016 τι μέλλεται παραπέρα να μας βρει;

Σ.Μ.: Είναι Πόλεμος. Οι γενιές μας δεν τον έχουν ζήσει έτσι.
Κρίση καπιταλισμού,που τρώει σάρκες, μετατοπίζει τοπία αδιακρίτως. Όρθιοι κι αγκαλιά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο.
Με όλες μας τις δυνάμεις όσοι αντέχουμε.
Στη χώρα που δεν έχει ανάγκη τίποτα, τα 'χει όλα και που αφήσαμε να τη διαλύσουν οι μηχανισμοί εξαγοράς ,που ετράφησαν από τα κόμματα εξουσίας.
Τώρα ξέρουμε τα πάντα, όλοι. Όρθιοι, με απαίτηση και μάχη για τον τόπο μας μέχρι τέλους. Θα γίνει άνοιξη πάλι. Θα ξαναβρούμε στους δρόμους τη χαρά... αυτό ελπίζω... πιστεύω στους Έλληνες.

Σταμάτης Κραουνάκης

"Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής. Είμαστε τόσο εφήμεροι. Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο"

rejected: "Και έτσι ξαφνικά, όπως θα μπαίνει η άνοιξη, εγώ δεν θα γυρίσω να κοιτάξω"... πώς γίνεται να κανονίζεις, να μη τηλεφωνήσεις "ούτε μια φορά", να κλείνεις κύκλους και να προχωράς μπροστά; Η απώλεια της αγάπης δίνει ώθηση κι εγωισμό για κάτι νέο; Ή ο "πάτος" σε σέρνει αλύπητα για πολύ καιρό και δεν σε αφήνει να πάρεις κεφάλι;

Σ.Μ.: Χρειάζεται δύναμη κάποια στιγμή, για όλα. Για το επόμενο βήμα. Σε όλα. Κάτι σε σπρώχνει πάντα να κλείσεις την πόρτα πίσω και να μην την ξανανοίξεις.
Ακόμα και στις πολύ μεγάλες μου απελπισίες, έλεγα μέσα μου, όχι κακές σκέψεις, όχι μαύρα ζουμιά στην καρδιά μου.
Αν έχω δίκιο θα φανεί, είναι βαριά αισθήματα οι χωρισμοί. Μπροστά στα μάτια μας, άνθρωποι αφήνουν σπίτια, πατρίδες, ξεκουβαλάνε για πού; Ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν. Αλλά δεν εγκαταλείπουν. Η ζωή δίνει συνέχεια επόμενα βήματα, όνειρα...χαρές ,τραγούδια.
Ονομάζουμε εύκολα ´´πάτο´´μια ερωτική απογοήτευση, ενώ δίπλα δεν υπάρχει μια μπουκιά για ένα παιδάκι που ξεψυχάει.
Ανοιχτά τα μάτια της ψυχής. Είμαστε τόσο εφήμεροι. Δεν υπάρχει λεπτό για χάσιμο.

rejected: Οι απώλειες, οι έρωτές μας, τα πάθη και τα λάθη, τα σκοτάδια μας, δεν είναι αυτά που μας χαρακτηρίζουν εν τέλει;

Σ.Μ.: Όχι, το φως μας, μας χαρακτηρίζει. Μόνο το φως μας. Τα άλλα είναι για καύση.

rejected: Ξανά Θεσσαλονίκη. Ξανά "Όλοι ένα". Μόνο η αγάπη δεν έμεινε να μοιραζόμαστε;

Σ.Μ.: Έχω μεγάλη λαχτάρα γι αυτή την ένωση. Άνοιξη στη Σαλονίκη. Την περίμενα. Έχω καιρό και σας πεθύμησα πολύ.

Σταμάτης Κραουνάκης

"Νιώθω πάνοπλος και έτοιμος να φάω και τη σφαίρα άμα χρειαστεί. Δεν είμαι γενναίος. Αλλά είμαι αποφασισμένος να μην πω ναι σε τίποτα άδικο"

rejected: Τι πονά τον Σταμάτη, το τελευταίο διάστημα; Τι τον φοβίζει, σε ό,τι ζούμε;

Σ.Μ.: Νιώθω πάνοπλος και έτοιμος να φάω και τη σφαίρα άμα χρειαστεί. Δεν είμαι γενναίος. Αλλά είμαι αποφασισμένος να μην πω ναι σε τίποτα άδικο και σιχαμερό. Έχω δοκιμαστεί. Λάσπη. Κακολογίες. Μονταζιέρες. Κακία.
Όλα επιστρέφουν στον αποστολέα.
Είδα ανθρώπους και συστήματα που με ξεσκίσανε να καταρρέουν από τους ίδιους τους δικούς τους.
Γνωρίζουν όλοι ποιος είμαι, πού μένω, με τι κυκλοφορώ, ποιοι είναι οι φίλοι μου. Δε θα λογαριάσω τους εχθρούς.
Τους αφήνω στη ησυχία τους και στο ανεκπλήρωτο κενό τους. Τραγουδάμε.

rejected: "Ο εν Κανά γάμος" του Ντάριο Φο, σε ποιόν θα κέρναγε κρασί στην Ελλάδα του 2016;

Σ.Μ.: Στις αναστάσεις... που έρχονται.. Το πιστεύω. Λέει και κάτι ακόμα ο Ντάριο Φο. Μοναδικό."Άνθρωποι όλων των χωρών διηγηθείτε την ιστορία σας".

rejected: Ποια τα επόμενα σχέδια μετά το ΡΑΔΙΟ ΣΙΤΥ;

Σ.Μ.: Βόλτα παντού με το "Όλοι Ένα". Ελλάδα- Ευρώπη- Αμερική. Μια ταινία που τελειώνω τη μουσική της αυτόν τον καιρό.

rejected: Σε ποια ελπίδα ο άνθρωπος πίστεψε βαθιά και προδόθηκε οικτρά;

Σ.Μ.: Ίδιες ευκαιρίες για όλους..

rejected: Όταν είδα στην Αθήνα την παράσταση "Όλοι Ένα", αρχή του φετινού χειμώνα, αισθάνθηκα πως είναι μια βραδιά-ευλογία του Κραουνάκη... O Σταμάτης ποιόν ευλογεί;

Σ.Μ.: Ευλογώ το Θεό και τους συμπατριώτες μου. Τους νεώτερους που μ' εμπιστεύονται. Τη γλώσσα και το ερωτικό συντακτικό που δεν με εγκαταλείπει. Κι εσένα, Γιώργο, για την αγάπη σου.

Σταμάτης Κραουνάκης

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ - «ΟΛΟΙ ΕΝΑ»

Παρασκευή 1η, Σάββατο 2 & Κυριακή 3 Απριλίου, RADIO CITY theater

Άρης Βλάχος μουσική διεύθυνση, πλήκτρα
Βάϊος Πράπας λαϊκά έγχορδα, κιθάρα
Γιώργος Ταμιωλάκης βιολοντσέλο

Αλφαβητικά οι καλλιτέχνες:
Χρήστος Γεροντίδης
Σάκης Καραθανάσης
Κώστας Μπουγιώτης
Γιώργος Στιβανάκης
και ο Χάρης Φλέουρας

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνικό : Γιάννης Μουρίκης
Φωτισμοί : Κώστας Μπλουγουράς
Ήχος : Δημήτρης Σωτηρόπουλος + Γιάννης Σκανδάμης
Κοστούμια : Μαρία Καραπούλιου,
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Μουστάκας
Παραγωγή : Ομάδα Ελληνικού Μουσικού Θεάτρου –Σπείρα Σπείρα
Οργάνωση παραγωγής : Ελένη Συροπούλου
Προβολή & Επικοινωνία : Δέσποινα Κραουνάκη, Ρίτα Σίσιου
Σχεδιασμός προγράμματος : Χρήστος Μουστάκας

Δείτε το Δελτίο Τύπου για περισσότερες πληροφορίες

συνέντευξη | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | γιάννης πρίφτης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης