R

e

j

e

c

t

e

d

I

n

t

e

r

v

i

e

w

image

Χριστόφορος Ζαραλίκος

'Το αστείο δεν είναι προϊόν έρευνας'

Ευφυής, αστείρευτος και με καυστικό χιούμορ, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος είναι σίγουρα από τους πιο απολαυστικούς ηθοποιούς της γενιάς του.

Δε χρειάστηκαν άλλωστε παραπάνω από δυο λεπτά συνομιλίας μαζί του στο τηλέφωνο για να καταλάβω πως το χιούμορ και η ετοιμολογία του είναι ανεπανάληπτα, ακόμα και «εκτός προγράμματος».

single photo rejected: Τα κείμενα είναι δικά σου; Ό,τι γράφεις είναι αποτέλεσμα προσωπικών βιωμάτων? Είναι ατάκες που έχεις πει ή έχεις ακούσει;

Χ.Ζ.: Ναι. Βασικά είναι συνδυασμός όλων αυτών και άλλων πολλών. Στο μυαλό μου είναι όλα ένα για ένα λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω. Όταν συνδυάζεις πράγματα είναι πολύ εύκολο να βγάλεις αστείο. Το αστείο δεν είναι προϊόν έρευνας. Για τον εαυτό μου λοιπόν κρατάω σημειώσεις μόνο. Για τους άλλους πάντα γράφω κείμενα.

rejected: Τελικά έχει όρια η σάτιρα; Εσύ έχεις αντιμετωπίσει ποτέ αυτό το όριο;

Χ.Ζ.: Όχι, κανένα όριο. Μια φορά βέβαια πιο παλιά έφαγα ένα εξώδικο στο ραδιόφωνο αλλά μου ζήτησαν συγγνώμη γιατί όπως είπαν έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης. Τα όρια γενικά όμως στη σάτιρα τα βάζει αυτός που την κάνει. Δηλαδή εφοδιάζει τον εαυτό του με τα κατάλληλα στοιχεία ώστε ο ίδιος να έχει όρια. Άλλωστε, όποιος δεν ανέχεται τη σάτιρα έχει κάθε δικαίωμα να σηκωθεί και να φύγει. Φαίνεται και στη συνολική παρουσία κάποιου αν έχει την πρόθεση να προσβάλλει. Είναι και πολύ λογικό αν μιλάς 2 ώρες να πεις και καμία μαλακία.

rejected: Το πολιτικό σκηνικό είναι σίγουρα "τροφή" για όποιον κάνει σάτιρα. Ξεχώρισέ μου κάποιον από το χώρο της πολιτικής που σου βγάζει τον καλύτερό σου εαυτό.

Χ.Ζ.: Ειλικρινά τα τελευταία 4 χρόνια θα μπορούσα να κάνω μια παράσταση 1 ώρα και 45 λεπτά μόνο με Άδωνι Γεωργιάδη. Από τα παλιά μου κείμενα και μόνο, χωρίς να έχω γράψει τίποτα απολύτως καινούριο γι' αυτόν. Μιλάμε για διαγαλαξιακό μαλάκα. Δε θα άλλαζα τίποτα πάνω του. Θα είναι κρίμα!

rejected: Πότε θεωρείς μια παράσταση επιτυχημένη; Τι είναι δηλαδή αυτό που θα σε κάνει να γυρίσεις σπίτι και να νιώθεις ΟΚ με την εμφάνισή σου;

Χ.Ζ.: Όταν νιώσω πιο ελαφρύς. Δηλαδή στην κανονική μου ζωή είμαι 75-76 κιλά. Πάω στην παράσταση, κάνω αυτό που πρέπει να κάνω και αν καταφέρω να γυρίσω σπίτι και να νιώθω 60 κιλά τότε αισθάνομαι ότι η παράσταση ήταν επιτυχημένη.

single photo rejected: Τα "κιλά" να φανταστώ, δηλαδή η δική σου ανταμοιβή, είναι το γέλιο;

Χ.Ζ.: Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν 3 είδη αστείων άλλωστε για εμένα. Το προφανές, το λιγότερο προφανές και αυτό που θέλω εγώ να πιάσουν. Αν λοιπόν βλέπω ότι το κοινό πιάνει τα αστεία που θα ήθελα εγώ να πιάσει είναι κάτι που θα με κάνει ευτυχισμένο. Αυτό είναι και κάτι που θα μου δείξει ότι έχω το κοινό που θέλω να έχω.

rejected: Έχεις ποτέ αντιμετωπίσει "ζόρικο κοινό"; Αν ναι, πώς το αντιμετώπισες;

Χ.Ζ.: Βέβαια μου έχει τύχει. Πρέπει να γυρίσω όμως πίσω το χρόνο. Γιατί με το χρόνο αποκτάς και το κοινό που θέλεις. Το κοινό δηλαδή ξέρει πλέον πού θα πάει και τι θα δει. Παλιότερα όμως μου συνέβη και ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσεις κάτι τέτοιο είναι η ειλικρίνεια. Σταματάς δηλαδή την παράσταση και ρωτάς, "Βαριέστε";

rejected: Είσαι έτσι και στην καθημερινότητά σου, non stop; Είσαι δηλαδή αυτό που λέμε η ψυχή της παρέας;

Χ.Ζ.: Όταν είμαι στα καλά μου, ναι. Όταν δεν είμαι όμως είμαι πολύ βαρύς. Αλλά μπορεί και όταν είμαι βαρύς να είμαι στα καλά μου. Για να γίνω όμως η ψυχή της παρέας, θέλω και μια έξυπνη παρέα. Η χαζομάρα ποτέ δεν μου άρεσε στους ανθρώπους.

Ο Χριστόφορς Ζαραλίκος θα μας "γονατίσει" από τα γέλια το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Fix Factory of Sound. Περισσότερα εδώ.