Συνέντευξη απο τον Άγγελο Μουρβάτη από τους “Cosmicray”.

Οι “Cosmicray”, είναι ένα δυναμικό indie rock συγκρότημα από την Ξάνθη. Μετά την κυκλοφορία του νέου τους single “Look up” και λίγο πριν την ολοκλήρωση του δευτερού τους δίσκου, ο δημιουργός και leader των “Cosmicray”, Άγγελος Μουρβάτης, μιλάει στο rejected.gr, σε μια συνέντευξη που, σίγουρα, έχει πολλά να πει.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

rejected: Πως γεννήθηκε η ιδέα των “Cosmicray” και πως αυτή υλοποιήθηκε;

C.R.: Το γκρουπ ξεκίνησε το 2007, όταν θέλησα να δημιουργήσω ένα ξενόφωνο σχήμα. Στην αρχή ήμασταν διαφορετικά άτομα, μείναμε ενεργοί μέχρι το 2009 και βγάλαμε έναν δίσκο. Έπειτα το σχήμα παρέμεινε ανενεργό για μερικά χρόνια, το 2013 γνώρισα την Χριστίνα (την τραγουδίστρια του σχήματος) και οι “Cosmicray” ανασυστάθηκαν αυτή τη φορά με γυναικεία φωνή. Το 2014, αφού δουλέψαμε με την Χριστίνα και είδαμε κάποια κομμάτια, κυκλοφόρησε το πρώτο τραγούδι του ανανεωμένου σχήματος, το “Fly my love”. Ξεκινήσαμε έπειτα να γράφουμε κι άλλα δικά μας τραγούδια ενώ παράλληλα ετοιμάσαμε ένα πρόγραμμα με διασκευές και μπήκαμε στη διαδικασία συναυλιών. Πριν από ένα μήνα κυκλοφόρησε το νέο μας κομμάτι “Look up”, το οποίο αποτελεί συνέχεια του “Fly my love” και συνεχίζουμε να παίζουμε και να γράφουμε νέα κομμάτια. Η έδρα μας είναι στην Ξάνθη και οι ηχογραφήσεις μας γίνονται εδώ με την δισκογραφική μας, την “Plus rec”.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

rejected: Είπατε πως το “Look up” αποτελεί συνέχεια του “Fly my love”. Τι σημαίνει αυτό;

C.R.: Το “Fly my love” είναι μια ερωτική ιστορία, η οποία αναφέρεται σε ένα ζευγάρι και τον θάνατο του ενός εραστή λόγω καρκίνου. Είναι ένα κομμάτι, το οποίο αναφέρεται στον έρωτα και τον πόνο της απώλειας και όταν θελήσαμε να γράψουμε το επόμενο κομμάτι μας ήρθε η ιδέα με την Χριστίνα να δημιουργήσουμε την συνέχεια του“Fly my love”. Έτσι, δημιουργήθηκε το “Look up”, το οποίο αναφέρεται στην αναζήτηση του αγοριού -που έφυγε- από το κορίτσι έπειτα από τον απομάκρυνσή τους. Ο κύκλος τελειώνει με το “Painter”, το οποίο αναφέρεται στον θάνατο της κοπέλας και είναι ολοκληρωμένο, παίζεται ήδη στα live και θα κυκλοφορήσει σε single κάποια στιγμή. Η “τριλογία” αυτή των κομματιών αναφέρεται, ουσιαστικά σε μια ιστορία αγάπης, απλή και βαθιά.

Δεν ξέρω αν δίνουμε κάτι ξεχωριστό. Μακάρι να συμβαίνει αυτό. Το κύριο μέλημα μας όμως, είναι να φτιάχνουμε τραγούδια που αρέσουν στον κόσμο.

rejected: Πρόκειται να κυκλοφορήσουν αυτά τα single και σε δίσκο;

C.R.:Ο στόχος είναι αυτός.Πρώτα θα βγει και το “Painter” σε single και έπειτα, το 2017 σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουμε έναν δίσκο με την τριλογία και άλλα δικά μας κομμάτια πολλά εκ των οποίων, παίζουμε ήδη στα live μας.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

rejected: Τι σημαίνει “Cosmicray”;

C.R.:Πρόκειται για έναν ευδόκιμο όρο. Δεν υπάρχει σαν λέξη ενωμένη και σημαίνει “Κοσμική ακτίνα”. Όταν ξεκίνησε η δημιουργία του γκρουπ, ψάχναμε να βρούμε όνομα και έπειτα από πολλές ιδέες και προτάσεις, με ψηφοφορία καταλήξαμε σε αυτό. Δεν έχει κάτι το ιδιαίτερα “ψαγμένο” μέσα του, είναι απλά ένα όνομα που μας άρεσε περισσότερο από άλλα.

rejected: Η μουσική που παίζετε κατατάσσεται αποκλειστικά στην indie rock;

C.R.:Είναι και rock, είναι κάποιες φορές και pop, δοκιμάζουμε τώρα με το “Look up” και πιο ηλεκτρονικό ήχο. Το κύριο μας στυλ είναι το indie με κιθάρες, τύμπανα και μπάσο. Το κλασσικό δηλαδή στήσιμο.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

Οι νέοι μουσικοί είναι πολύ ταλαντούχοι και φτιάχνουν δική τους μουσική, πράγμα που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό.

rejected: Τι πιστεύετε πως κάνει τους “Cosmicray” να ξεχωρίζουν από αλλά ελληνικά σχήματα;

C.R.: Δεν ξέρω αν δίνουμε κάτι ξεχωριστό. Μακάρι να συμβαίνει αυτό. Το κύριο μέλημα μας όμως, είναι να φτιάχνουμε τραγούδια που αρέσουν στον κόσμο. Όλα τα κομμάτια μας γίνονται με πολύ κόπο και αγάπη καθώς όλοι έχουμε τις δουλειές μας πέρα από το γκρουπ. Όταν έχουμε χρόνο και βρισκόμαστε σαν γκρουπ, κάνουμε κατάθεση της ψυχής μας και ο στόχος μας είναι να φτιάξουμε τραγούδια που είναι για μας καλά και αρέσουν έπειτα και στον κόσμο.

rejected: Το 2009 “ανοίξατε” την συναυλία των Scorpions στην Ξάνθη. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

C.R.: Ήρθε σε επικοινωνία μαζί μας ο μάνατζερ των Scorpions της Ελλάδας και μας ζήτησε να ανοίξουμε τη συναυλία μιας και εκτός των άλλων έχουμε καταγωγή απο Ξάνθη. Για εμάς ήταν μια πολύ καλή εμπειρία, όμως εμένα προσωπικά δε με ενθουσίασαν οι Scorpions. Σα να γέρασαν λιγάκι...

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

rejected: Η μουσική σκηνή της Ελλάδας είναι μια μουσική που αργοπεθαίνει η που αναγεννάται;

C.R.:Μπορεί να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Κάποια πράγματα ξεκινούν και κάποια άλλα κάνουν τον κύκλο τους. Το ‘94-’95 που ξεκίνησα η μουσική σκηνή της χώρας βρίσκονταν σε πολύ μεγάλη ακμή. Το 2004 ξεκίνησε να πέφτει και τώρα πιστεύω πως αναγεννάται και πάλι. Αυτό ισχύει και με την ελληνική ροκ μουσική, η οποία ξεκίνησε πολύ underground, ξανφικά έγινε εμπορική και γιγαντώθηκε, έπειτα όπως είναι φυσικό ξεφούσκωσε και τώρα ξαναμεγαλώνει. Οι νέοι μουσικοί είναι πολύ ταλαντούχοι και φτιάχνουν δική τους μουσική, πράγμα που πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό. Αυτοί μπορούν να επανδρώσουν την ροκ μουσική σκηνή της χώρας. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων καθώς προσπαθούν να κάνουν τα πάντα μόνοι τους, από την παραγωγή μέχρι την διαφήμιση.

rejected: Ποια πιστεύετε πως είναι τα στοιχεία που κάνουν ένα επιτυχημένο συγκρότημα στην Ελλάδα;

C.R.:Στην Ελλάδα, ειδικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει το μάρκεντινγκ και κατά πόσο θα θυσιάσει κάποιος όλη του ζωή για να πετύχει το όνειρό του. Το θέμα, όμως, είναι πως ο καθένας θεωρεί διαφορετικά πράγματα “πετυχημένα”. Για μας επιτυχία σημαίνει να βγάλουμε ένα κομμάτι που θεωρούμε εμείς καλό, έπειτα να παίξει στο ραδιόφωνο και ακουστεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτή είναι η μεγαλύτερη επιτυχία που μπορούμε να έχουμε.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

rejected: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια των “Cosmicray”;

C.R.: Θέλουμε να κάνουμε όσες περισσότερες συναυλίες μπορέσουμε το καλοκαίρι, να μπούμε, όπως και πέρσι, σε μεγάλα φεστιβάλ και να κάνουμε την παραγωγή του δίσκου μας μέσα τον επόμενο χειμώνα.

Παρέα με τις “κοσμικές ακτίνες”.

Η αγάπη γι αυτό που κάνουν, λοιπόν είναι ο,τι κρατά τους “Cosmicray” ενωμένους και επιτυχημένους. Θέτοντας αυτήν ως κινητήριο δύναμη, πιστεύω πως ένας δρόμος υπάρχει γι αυτούς: Ο ανοδικός!

συνέντευξη | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + οδυσσέας κοσμάτος