Γρήγορα, ψηλά κι... ελεύθερα!

Είναι μόλις 22 χρονών, έχει κάνει το χόμπι του επάγγελμα, διαπρέπει σε αυτό και όλα του τα όνειρα έχουν γίνει πραγματικότητα. Ακούγεται απίστευτο κι όμως, ο Δημήτρης Κυρσανίδης –γνωστός στον χώρο του με τα αρχικά DK- είναι αποδεδειγμένα ο καλύτερος Freerunner παγκοσμίως κατακτώντας δύο φορές την πρώτη θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Freerunning «Red Bull Art of Motion». Ένας αθλητής που κρατά πάντα χαμηλό προφίλ καταφέρνει να κάνει τέχνη το άθλημά του με τα υψηλής αισθητικής βίντεο που δημιουργεί και βρίσκει πάντα κάτι καινούριο να προσφέρει στον χώρο του. Τώρα ο Δημήτρης κάνει το «Tour of Motion» και ταξιδεύει στην Ελλάδα με σκοπό να ανακαλύψει τους νέους, δυναμικούς Freerunners που θα διεκδικήσουν μια θέση στο φετινό ««Red Bull Art of Motion» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 7 Οκτωβρίου στην Σαντορίνη.

Ο DK μίλησε στο Rejected.gr για την πορεία, τα όνειρα και το άθλημά του και μας μύησε στην ιδεολογία και τον τρόπο ζωής του Freerunning.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | Alex Grymanis / Red Bull Content Pool */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
Δημήτρης Κυρσανίδης

rejected: Κλείνεις 10 χρόνια ενασχόλησης με το Freerunning. Τι είναι το freerunning για σένα και γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με αυτό;

Δ.Κ.: Το Freerunning για μένα είναι ο τρόπος ζωής μου, η δουλειά μου, το άθλημά μου και το χόμπι μου. Αποφάσισα όταν ήμουν 12 χρονών να ασχοληθώ μ' αυτό γιατί διέφερε από κάθε άλλο άθλημα που έβρισκα μπροστά μου και μαζί μ' αυτό διέφερα κι εγώ από τα άλλα παιδιά. Πιστεύω πως ο καθένας μας έχει κάποιο ταλέντο, μένει να ψάξει να το ανακαλύψει και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά να κάνει τη διαφορά με τον τρόπο του/της σ' αυτή τη ζωή.

rejected: Είσαι παγκόσμιος πρωταθλητής και έχεις κερδίσει πολλές διακρίσεις σε διαγωνισμούς και πρωταθλήματα. Μίλησέ μας για κάποιες στιγμές που θα κρατάς για πάντα.

Δ.Κ.: Η στιγμή που δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ είναι η στιγμή που πέτυχα και τους 2 τοπ στόχους μου μαζί, ο ένας ήταν να κερδίσω το Red Bull Art Of Motion κάποια στιγμή και ο άλλος ήταν να γίνω αθλητής της Red Bull. Έτσι λοιπόν μία μέρα πριν τον τελικό στη Σαντορίνη το 2014 μου έκαναν έκπληξη, εκείνο το βράδυ έγινα Red Bull αθλητής από το πουθενά και την επόμενη μέρα κέρδισα τον διαγωνισμό. Τα συναισθήματα μου γενικά ήταν απίστευτα, ένα συναίσθημα χαρακτηριστικό όμως που θυμάμαι είναι πως δεν είχα για τότε άλλους στόχους το μυαλό μου, τους είχα πετύχει και είχα ξεμείνει.

Δημήτρης Κυρσανίδης

rejected: Τα βίντεο στα οποία παρουσιάζεται η δουλειά σου έχουν μια έντονη καλλιτεχνική χροιά. Ποια είναι η διαδικασία δημιουργίας τους και τι θέλεις να περάσεις μέσα απ’ αυτά;

Δ.Κ.: Τα βίντεο που ανεβάζω ή τα βίντεοκλιπ που δημιουργώ στο εξωτερικό απαιτούν πολλές ώρες προπόνησης πριν δοκιμάσω το οτιδήποτε. Είναι κάτι το πολύ δύσκολο, κυρίως τα βίντεοκλιπ που γυρνάω, καθώς ο χρόνος είναι περιορισμένος. Αυτό που θέλω να περάσω είναι πως ακόμη κι αν είσαι 20-22 χρονών μπορείς να δημιουργήσεις πράγματα τα οποία θα θυμάται ο κόσμος για εσένα, πως το να είσαι έμπνευση για τους νέους είναι κάτι που όλοι πρέπει να είμαστε στην καθημερινότητα μας.

rejected: Γιατί θα πρότεινες σε κάποιον να ασχοληθεί με το freerunning;

Δ.Κ.: Θα πρότεινα σε κάποιον να ασχοληθεί με τον αθλητισμό γενικότερα, παρόλα αυτά συγκεκριμένα για το freerunning θα έλεγα πως είναι ένα άθλημα-χόμπι-τρόπος ζωής που είναι καινούργιο, διαφορετικό και σίγουρα κάτι που δε βλέπεις κάθε μέρα.

rejected: Ποια είναι τα όνειρά σου για το μέλλον; Θα ήθελες να ασχοληθείς μακροπρόθεσμα με αυτόν τον χώρο;

Δ.Κ.: Τα όνειρά μου για το μέλλον είναι να μπορέσω να συνεχίσω να είμαι σε αυτόν τον χώρο, να τον αναπτύξω όσο περισσότερο γίνεται, στην Ελλάδα να γίνει αναγνωρισμένο άθλημα και να υπάρχουν συγκεκριμένοι χώροι-γυμναστήρια που θα μπορούν όλα τα παιδιά να μαθαίνουν τα πιο δύσκολα κόλπα με περισσότερη ασφάλεια ώστε να μπορούν να τα κάνουν έξω πιο εύκολα.

Δημήτρης Κυρσανίδης

rejected: Πού ονειρεύεσαι να ταξιδέψεις και να φτιάξεις το απόλυτο freerunning video;

Δ.Κ.: Ταξιδεύω διαρκώς και φτιάχνω βίντεο συνέχεια, δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σημείο αυτή τη στιγμή. Έχω στο μυαλό μου γενικά κάποιο ερημικό νησί κάπου στον κόσμο που θα μπορέσω να φτιάξω τον απόλυτο freerunning κόσμο και το απόλυτο freerunning video, κάτι σε στυλ Χαβάη αλλά σε πιο ερημικό.

συνέντευξη | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | Alex Grymanis / Red Bull Content Pool
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης