'Είμαστε εδώ για το γλέντι'

Χρειάζεται πάντα ένας άνθρωπος με μια ιδέα για να ξεκινήσει κάθε ταξίδι. Θέλει κόπο, χρόνο και επιμονή προκειμένου αυτό το ταξίδι να οδηγήσει στην επιτυχία, τόσο που πολλές φορές σκέφτεσαι πως καλύτερα θα ήταν να δώσεις ένα τέλος. Πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι παραπάνω. Αν το αγαπάς πραγματικά όμως, έρχεται εκείνη την στιγμή ένα χέρι να σε κρατήσει πριν πέσεις στον γκρεμό, ένας άνθρωπος να σου δείξει πως το τέλος δεν ήρθε ακόμη. Και κάπως έτσι συνεχίζεις το ταξίδι σου με τις χαρές και τις λύπες, τις στιγμές απόγνωσης αλλά και επιτυχίας, τις στιγμές που πέφτεις και σηκώνεσαι για να ξαναπέσεις πιο μαλακά αυτήν την φορά. Το ταξίδι που χαίρεσαι να βλέπεις τον προορισμό πολύ μακριά ακόμα.

Κάπως έτσι πηγαίνει και η ιστορία των “EMIGRE”, ενός από τα παλαιότερα ενεργά συγκροτήματα της Ελλάδας.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!

“Στο σχολείο, μου είχαν κολλήσει το παρατσούκλι 'EMIGRE' από ένα ποίημα που έτυχε να διαβάσουμε στην τάξη. Μεγάλωσα, κατέβηκα από Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και με την βοήθεια του Γιώργου Μαρίνου ξεκίνησα τα πρώτα μου βήματα στον χώρο της μουσικής. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να κάνω κάτι πιο ολοκληρωμένο, να δώσω τα demo μου σε δισκογραφικές εταιρίες και αν υπήρχε ένας χαρακτηρισμός και ένα όνομα που θα μπορούσα να τους δώσω δεν θα ήταν άλλο από το “EMIGRE””, μας είπε ο αιώνιος EMIGREς και ιδρυτής του συγκροτήματος Γιάννης Χανιωτάκης. Η δουλειά του Γιάννη, όμως, δεν είχε πάρει ακόμη την ολοκληρωμένη της μορφή καθώς δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη το συγκρότημα των “EMIGRE”. Η ευκαιρία ολοκλήρωσης εμφανίστηκε στο πρόσωπο του Χάρη Πρώιου, ο οποίος ξεκινούσε την δική του δισκογραφική εταιρία εκείνη την περίοδο. Το πρώτο single με τίτλο “Εποχές”, κυκλοφόρησε το 2002 και δημιούργησε την ανάγκη των Live εμφανίσεων και συνεπώς, της δημιουργίας συγκροτήματος. Το πρώτο live δόθηκε στο καφέ “Αμερικέν” το 2001 και τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος προήλθαν από το -πρόσφατα τότε διαλυμένο- συγκρότημα των “Μπλε”.

Η πρώτη ομάδα των “EMIGRE”κυκλοφόρησε το 2004 τον πρώτο της δίσκο “Σήμερα” και έγινε αρκετά γνωστή στην μουσική σκηνή της χώρας. Και εκεί που φαίνονταν όλα να τελειώνουν και το κάθε μέλος των “EMIGRE” να παίρνει τον δικό του δρόμο, έγινε μια πρόταση για την συμμετοχή του συγκροτήματος στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και γεννήθηκε η επακόλουθη ανάγκη δημιουργίας καινούριας ομάδας. Η δεύτερη ομάδα, παρόλο που προορίζονταν μόνο για ένα live, συνέχισε την πορεία της και κυκλοφόρησε τον δεύτερο δίσκο των “EMIGRE” το 2007 με τίτλο “Είμαστε ένα”. Ο δίσκος περιείχε διασκευές και συνεργασίες με σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας και η Ηρώ, έγινε πολύ γνωστός μέσω του ραδιοφώνου και τελικά χρυσός. Μετά την κυκλοφορία του δίσκου, όλα είχαν αλλάξει και οι “EMIGRE” σταδιακά απέκτησαν μεγάλη αναγνωρισιμότητα και υπόσταση στον χώρο. Ο δεύτερος δίσκος έγινε τρίτος και ο τρίτος, τέταρτος. Οι δίσκοι αυτοί με τίτλους “Live Στιγμές” (2009) -με τραγούδια από μια πανελλαδική περιοδεία των “EMIGRE” που διήρκεσε δύο χρόνια- και “Κύκλος” (2010), ολοκλήρωσαν την πορεία του δεύτερου σχήματος, του οποίου η μεγάλη επιτυχία ήταν αναπάντεχη.

Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!
Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!

Και πάλι όλοι πίστευαν πως η πορεία των “EMIGRE” είχε έρθει σε τέλμα. Στην πραγματικότητα ήταν μόνο μια καινούρια αρχή, καθώς δύο εβδομάδες μετά τέθηκε πρόταση για την συμμετοχή των “EMIGRE” στην τελετή λήξης των Special Olympics και για suppport στις συναυλίες επανένωσης των “Πυξ-λαξ”. Δημιουργήθηκε έτσι, για τρίτη φορά, μια ανανεωμένη ομάδα “EMIGRE-δων”, η οποία παραμένει -με κάποιες αλλαγές- ενεργή μέχρι και σήμερα. Χαρακτηριστική στιγμή ήταν η πρώτη συναυλία του νέου σχήματος στην Λάρισα, στο τέλος της οποίας “άνοιξαν οι ουρανοί” δίνοντας στους νέους “EMIGREδες” το βάπτισμα του ύδατος.

Μία από τις τελευταίες προσθήκες στην ομάδα είναι η Ελπίδα Παπακοσμά στην φωνή, η οποία έφερε μια νέα πνοή επιτυχίας και δημιουργίας στην ομάδα. Η Ελπίδα, πρωτοεμφανίστηκε στο “The voice” και η υπέροχη φωνή σε συνδυασμό με την δυναμική της παρουσία, τράβηξαν την προσοχή των “EMIGRE”, οι οποίοι την ενέταξαν στο συγκρότημα και κυκλοφόρησαν με την φωνή της τα single “Κέρδισες” και “Τα μεγαλύτερα ταξίδια”.

Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!
Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!

“Το να περνάς καλά με την παρέα είναι πολύ σημαντικό. Έρχεται και η μουσική και γίνεται ένα πάντρεμα χάρη στο οποίο παραμένουμε ακόμη ενωμένοι” μας εξηγεί ο κιθαρίστας των “EMIGRE” Μάνος Μπουζάκης και όλοι συμφωνούν: “Είμαστε εδώ για το γλέντι”. Τόσο απλά και ανθρώπινα, οι “EMIGRE” φροντίζουν πάνω απ’ όλα να περνούν καλά έτσι ώστε να μεταφέρουν αυτό το συναίσθημα και στο κοινό.

Στόχο των “EMIGRE” αποτελεί η συνεχής δημιουργία και εξέλιξη. Πρόκειται για ένα συγκρότημα χωρίς συγκεκριμένη και απόλυτη μουσική ταυτότητα και αυτό είναι που τους κάνει ξεχωριστούς: Η διαρκής προσθήκη νέων μουσικών στοιχείων και η ατέρμονη ροή. Σκοπός τους είναι η δημιουργία μιας δικής τους προσωπικής μουσικής κληρονομιάς με δουλειές που φέρουν το στίγμα τους. Όταν υπάρχει αυτή η κινητήριος δύναμη, όλα τα άλλα απλώς έρχονται.

Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!
Οι 'EMIGRE' είναι τα χιλιόμετρά τους!

“Η μισή Ελλάδα γράφει στίχους και η άλλη μισή χορεύει. Όλοι είναι καλλιτέχνες. Τα μαγαζιά που χτίζουν καριέρες είναι μόνο τέσσερα και όσο περνάει ο καιρός το επαγγελματικό καλλιτεχνικό τοπίο περιορίζεται. Δυστυχώς δεν υπάρχει χώρος για όλους. Μόνο γι' αυτούς που έχουν το κάτι παραπάνω.” Ο Γιάννης Χανιωτάκης λέει την αλήθεια και οι “EMIGRE” έχουν το κάτι παραπάνω. Το μαρτυρούν άλλωστε και τα χιλιόμετρά τους!

*Ευχαριστούμε πολύ την “PLUS REC” για την συνεργασία και το “Καφωδείο Ελληνικό” για την παραχώρηση του χώρου.

συνέντευξη | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου