Παιδικό θέατρο με ποιότητα!

Ο «Μικρός Βορράς» γεννήθηκε το 2012 σαν πειραματική σκηνή με σκηνοθέτη τον Τάσο Ράτζο και αφετηρία τα λαϊκά ελληνικά παραμύθια . Ο λόγος της δημιουργίας του ήταν η κάλυψη μιας ανάγκης που δημιουργήθηκε εν μέσω κρίσης, καθώς κατέστη δύσκολο για τα σχολεία να πηγαίνουν στο θέατρο. Ο «Μικρός Βορράς», λοιπόν, από το 2012 με την «Μυλωνού» μέχρι και σήμερα με το «Αισώπου κόμιξ 2» επισκέπτεται καθημερινά σχολεία και παρουσιάζει το έργο του.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου + λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον

Όπως μας είπαν οι ηθοποιοί, οι επισκέψεις σε σχολεία αποτελούν πρόσκληση γι' αυτούς. Οι παραστάσεις σε χώρους που δεν γνωρίζουν σε συνδυασμό με το, συνήθως, θεατρικά απαίδευτο παιδικό κοινό, μπορεί να δυσχεραίνει σε πρώτο επίπεδο την δουλειά τους, αλλά τελικά τους βοηθά να γίνουν καλύτεροι. Τα παιδιά αντίθετα, βρίσκονται σε γνώριμο περιβάλλον με τους φίλους και τους δασκάλους τους και έτσι αισθάνονται περισσότερο οικεία με τους ηθοποιούς.

Το πραγματικά ξεχωριστό με τον «Μικρό Βορρά», όμως, είναι ρωγμή που δημιουργεί στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας όπως είναι διαμορφωμένο μέχρι και σήμερα. Μιας και η θεατρική παιδεία παραγκωνίζεται σαν κάτι έλασσον στον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, η ομάδα αυτή έρχεται να βάλει το θέατρο μέσα στα σχολεία σαν μέσο εκπαίδευσης. Οι ηθοποιοί του «Μικρού Βορρά» τόνισαν πως η επαφή με το θέατρο από μικρή ηλικία και η συμμετοχή σε ομάδες και θεατρικό παιχνίδι ενισχύει τον τρόπο έκφρασης και επικοινωνίας των παιδιών. Τα παιδιά, βλέποντας τους ηθοποιούς να υποδύονται ρόλους και να εκφράζονται επί σκηνής μπαίνουν στην διαδικασία μίμησης και με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συνεργάζονται, να δέχονται και να παίζουν καλύτερα. Άλλωστε, η θεατρική παιδεία φαίνεται και ξεχωρίζει από παιδί σε παιδί και από σχολείο σε σχολείο. Τα παιδιά που έχουν επαφή με το θέατρο έχουν μάθει να σέβονται περισσότερο την παράσταση καθώς αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδραση που υπάρχει με τους ηθοποιούς.

Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον

Η απόφαση της ομάδας να ασχοληθεί με το παιδικό θέατρο έγκειται στον τρόπο αντίληψης του θεάτρου από τα παιδιά. Όπως λένε, "οι ενήλικες δεν εισπράττουν το βίωμα του θεάτρου τόσο έντονα, ενώ τα παιδιά αποκομίζουν βιώματα, τα οποία μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πώς αντιμετωπίζουν την καθημερινότητα. Ως κοινό τα παιδιά είναι περισσότερο αυθόρμητα και γενναιόδωρα. Οι ενήλικες χάνονται στην ταχύτητα της καθημερινότητας, έχουν δεύτερες σκέψεις για τα πάντα κι έτσι δυσκολεύονται να δουν την πραγματικότητα χαμένοι στην πολυπλοκότητά τους. Το παιδί θα πει «Σ’ αγαπώ» και θα τα εννοεί χωρίς δεύτερη σκέψη, θα σε παρασύρει στην στιγμή κι αυτό είναι που κάνει το παιδικό θέατρο τόσο ιδιαίτερο."

Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον

Ένα στοιχείο στο οποίο εστιάζει, επιπλέον, ο «Μικρός Βορράς», είναι αυτό της διάδρασης. Πριν από κάθε παράσταση υπάρχει ένα κοινό έργο το οποίο καλούνται να κάνουν οι ηθοποιοί σε συνεργασία με τα παιδιά με στόχο να γνωρίσουν το χώρο και να αποκτήσουν οικειότητα με τους ηθοποιούς: Για παράδειγμα στην παράσταση «Ο Κουκουμπλής», τα παιδιά ζύμωναν ένα ψωμί μαζί με τους ηθοποιούς και το έτρωγαν μετά την παράσταση. Επίσης μετά από κάθε παράσταση, τα παιδιά παίρνουν τον ρόλο των ηθοποιών σε ένα θεατρικό παιχνίδι που αφορά αυτό που μόλις βίωσαν. Έτσι, μεγεθύνεται η στιγμή και το κοινό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη επαφή με το έργο κάνοντας την εμπειρία του ακόμη εντονότερη. Οι ηθοποιοί μέσα στο έργο θέτουν ερωτήματα στα παιδιά τα οποία μπορεί να μην τους τα έχει θέσει κανείς πριν και μπαίνουν στην διαδικασία να σκεφτούν και να αναρωτηθούν για αισθήματα και απόψεις για τον κόσμο και τους ανθρώπους.

Τι γίνεται όμως με την πληθώρα παιδικών παραστάσεων των ημερών μας; Ο σκηνοθέτης Τάσος Ράτζος, είναι σίγουρος και αισόδοξος: "Eν μέσω υπερπροσφοράς οι καλύτερα δομημένες ομάδες και παραστάσεις θα επιβιώσουν".

Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον
Ένας 'Μικρός Βορράς' με μεγάλο μέλλον

Η ομάδα του “Μικρού Βορρά” αποτελείται πλέον από 20 μέλη (ηθοποιούς, κινησιολόγους, ενδυματολόγους, σκηνογράφους) και κάθε χρόνο προσπαθεί να παράγει ολοένα και ουσιαστικότερο έργο. Σκοπός της δεν είναι να πλουτίσει ή να γίνει διάσημη, αλλά να επικοινωνήσει ιδέες και συναισθήματα προσφέροντας θεατρική παιδεία μέσω των παραστάσεών της. Στο άμεσο μέλλον ο “Μικρός Βορράς” επιθυμεί να δημιουργήσει ένα θεατρικό εργαστήρι για το παιδικό θέατρο. Επίσης, μέσα στους μελλοντικούς στόχους του είναι η συμμετοχή των παραστάσεών του σε φεστιβάλ του εξωτερικού και η επαφή με άλλες Ευρωπαϊκές θεατρικές ομάδες που ασχολούνται με το παιδικό θέατρο.

Καλή επιτυχία στον “Μικρό Βορρά” και αναμένουμε να ζήσουμε από κοντά την πορεία του!

συνέντευξη | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου + λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης