Μόνο ό,τι δίνεις μένει για πάντα δικό σου

“Είμαι καλλιτέχνης. Και καλλιτέχνης σημαίνει εγωιστής. Δεν υπάρχει καλύτερος εγωισμός απ’ την τέχνη και δεν υπάρχει καλύτερη τέχνη απ’ τον εγωισμό. Το έργο του καλλιτέχνη είναι δική του οπτική για τα πράγματα.» μας είπε ο Nikos K., ένας καθαρός καλλιτέχνης. Μουσικός, στιχουργός, ζωγράφος, ο Nikos καταπιάνεται με όλες της μορφές και τις εκφράσεις της τέχνης και τα καταφέρνει περίφημα. Βρεθήκαμε μαζί του με αφορμή την μουσική καλλιτεχνική πλευρά του και απολαύσαμε μια συζήτηση με πραγματική ουσία και περιεχόμενο. Η τέχνη γι’ αυτόν είναι ανάγκη. Ό άνθρωπος λειτουργεί σαν έναν υπολογιστή με Input και output. Όσα συμβαίνουν γύρω και μέσα του –θετικά κι αρνητικά-αποτελούν το Input. Το output είναι η δημιουργική έκφραση, η οποία αν δεν υπάρχει δημιουργεί σοβαρά προβλήματα –ψυχολογικά και σωματικά- στο άτομο. Το επιτυχημένο output, που καθιστά επιτυχημένο τον καλλιτέχνη, είναι αυτό το οποίο δεν χρειάζεται εξήγηση. Είναι αυτό που είναι και ο θεατής το αναγνωρίζει. Ο Nikos θεωρεί το κοινό συναδέλφους: Ανθρώπους που ταυτίστηκαν με το συναίσθημα του καλλιτέχνη και δεν το εξέφρασαν δημιουργικά, όμως και άλλοι που δεν ταυτίστηκαν και όλοι μαζί «συζητούν» με τον καλλιτέχνη.

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
Nikos K.
Nikos K.

Ο νέος δίσκος του Nikou «12 κι 7 τα μεσάνυχτα» εμπεριέχει βιώματα και αναμνήσεις του. Το ιδιαίτερο με τον δίσκο είναι πως παρ’ όλο που τα περισσότερα τραγούδια έχουν έντονα συναισθηματικά φορτισμένους στοίχους, η μουσική έχει πολύ ρυθμό και χαρά μέσα της. Ο Nikos εξηγεί πως δεν θέλει να εμμένει στον πόνο τους βιώματος, όμως να κρατά την ανάμνηση ζωντανή. «Τα τραγούδια μου έχουν πολύ καιρό που γράφτηκαν. Δεν γίνεται από τότε να πονάω με τον ίδιο τρόπο. Αυτός ο υπερβερμπαλισμός των συναισθημάτων που επικρατεί στην μουσική βιομηχανία της Ελλάδας, δεν έχει κανένα απολύτως νόημα για εμένα.» Η ονομασία του δίσκου προέκυψε από την διαδικασία δημιουργίας του: «Πρόκειται για 12 τραγούδια, τα οποία γράφτηκαν τα τελευταία 7 χρόνια και κάθε φορά που τα έγραφα ήταν περίπου μεσάνυχτα.» Οι ήχοι του δίσκου είναι μπλουζ, μπάλκαν και περιέχουν στοιχεία ρέγκε: «Το υφολογικό μπλουζ που χρησιμοποιώ είναι μέσα μου. Είναι ο απλούστερος τρόπος για να εκφραστώ και δεν πρόκειται για την μπλουζ του BB King για παράδειγμα. Είναι απλώς το ύφος με το οποίο λέει κάποιος μια ιστορία.»

Nikos K.

Αυτήν την εποχή, ο Nikos K. σχεδιάζει τον επόμενο του δίσκο, στον οποίο θα πειραματιστεί με lounge-hip hop ύφος. Όπως μας είπε κι ο ίδιος, «ο στίχος μου είναι πάντα πάρα πολύς, οπότε ελπίζω το hip-hop να βοηθήσει.» Οι στίχοι του –όπως και η προσωπικότητά του- έχουν έντονο το στοιχείο του χιούμορ καθώς πιστεύει πως «δεν γίνεται να μιλήσεις για δύσκολα συναισθήματα και καταστάσεις αν δεν επιστρατεύσεις το χιούμορ.»

Θεωρεί τον εαυτό του τυχερό που έχει «πολύ καλούς φίλους πολύ καλούς μουσικούς». Ανάμεσα τους ξεχωρίζει τον μπασίστα του, Γιάννη Παρζιάλη, με τον οποίο συγγράφουν τον νέο δίσκο, τον Κώστα Γεωργιάδη, πρώην κιθαρίστα στην μπάντα του, ο οποίος βρίσκεται στην Αγγλία και προωθεί την μουσική του και τον τωρινό κιθαρίστα του, Πέτρο Λαγώντζο. Στους μουσικούς που τον πλαισιώνουν βρίσκονται εναλλάξ στα ντραμς –δάσκαλος και μαθητής- ο Στέλιος Τσομπανίδης και ο Γρηγόρης Οικονόμου και στα πνευστά ο Μπάμπης Προδρομίδης ενώ ενίοτε παρίσταται ο Γιάννης Σουσάμογλου, o οποίος παίζει concertino στην κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Στα φωνητικά είναι η Έλενα Κατσενίδου και σύμφωνα με τον Niko «από κει πέρα έρχονται διάφοροι μουσικοί γιατί είναι φίλοι και χαίρομαι να μοιράζομαι τα παιχνίδια μου μαζί τους και αυτοί τα δικά τους μαζί μου».

Nikos K.
Nikos K.

Αυτός είναι, λοιπόν, ο Nikos K. Ένας άνθρωπος που χαίρεται να δίνει, να παίζει και να βλέπει την ζωή απλά. Ένας καλλιτέχνης με όλη την σημασία της λέξης, με πάθος και αγάπη για δημιουργία.

Ευχαριστούμε πολύ την Στέλλα Γουλινούδη για την συνεργασία και το “Rover” για την παραχώρηση του χώρου.

Nikos K.

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου