Τρυπώσαμε στην πρόβα τους και πολύ καλά κάναμε

Περιμένω έξω από το studio να κάνουν διάλειμμα, για να τα πούμε λίγο στα κλεφτά. Είναι η τελευταία πρόβα πριν το live του Σαββάτου, κι όπως καταλαβαίνεις, ο χρόνος δεν είναι και ο καλύτερος σύμμαχος… Ενώ λοιπόν ακούω τα τραγούδια τους, προσπαθώ (μάλλον μάταια) να κατατάξω κάπου το είδος της μουσικής τους… Σε κάποια φάση τα παράτησα. Ήταν τόσο ευεργετικό για τα εγκεφαλικά κύτταρα όλο αυτό που άκουγα, που πραγματικά ήταν περιττό να προσπαθήσω να του βάλω μια ταμπέλα. Το μόνο σίγουρο, είναι ότι ξεχωρίζει. Είχα αρκετό καιρό να ακούσω κάτι , που δεν περπατάει σε σίγουρα μονοπάτια, αλλά μπαίνει και στα στενά . Εγώ το θεώρησα εξ αρχής πολυτέλεια για την εγχώρια μουσική σκηνή, αλλά αυτό θα μου πεις ότι είναι εντελώς υποκειμενικό. Οπότε, ας προσπαθήσουμε να τα βρούμε κάπου στην μέση...Μπορεί να τους λατρέψεις, μπορεί να τους μισήσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα σε προσπεράσει η μουσική τους σφυρίζοντας αδιάφορα…Τουλάχιστον σ’ αυτό πιστεύω θα συμφωνήσουμε!

SEDIMENT BRUISE

rejected: 16 χρόνια πολύ καλοί φίλοι και παράλληλα συγκρότημα? Όντως?

S.B.: Κι όμως ισχύει. Ο κιθαρίστας με τον τραγουδιστή σκέψου ότι ήταν στο ίδιο θρανίο. Είχαμε ξεκινήσει να μοιραζόμαστε τις μουσικές μας ανησυχίες από πολύ μικροί. Ο Νίκος, ο οποίος είναι ο κυρίως στιχουργός μας, έγραφε σουρεαλιστική ποίηση από τότε που πρωτοξεκίνησε το συγκρότημα, και κάπως έτσι προέκυψε και το ‘’υπόλειμμα της μελανιάς’’ σαν όνομα…που από μια πιο μεταφορική οπτική γωνία, αναφέρεται στα απομεινάρια ενός τραγικού συμβάντος στην ψυχή του ανθρώπου.

SEDIMENT BRUISE

rejected: Να υποθέσω ότι το ύφος της μουσικής που παίζετε, επηρεάστηκε από τους στίχους ?

S.B.: Σίγουρα, στίχοι και μουσική είναι για μας ένα ενιαίο τοπίο. Ο καθένας μας έχει πολύ διαφορετικά ακούσματα ,οπότε αυτά τα βγάζουμε στην πρόβα, τα επεξεργαζόμαστε και βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα, το οποίο μας γεμίζει όλους. Είναι δύσκολο να μας κατατάξεις μουσικά κάπου, γιατί δεν υπάρχει συγκεκριμένο μουσικό στυλ, παρά μόνο πάντρεμα πολλών και διαφορετικών επιρροών. Αν πάντως βάζαμε ένα όνομα στο είδος της μουσικής μας, αυτό θα ήταν ‘’indie post’’. Σίγουρα το είδος δεν είναι εύπεπτο, είναι ιδιαίτερο, αλλά η μουσική μας δεν είναι σύνθετη κατά την γνώμη μου. Βγαίνει απλά και αβίαστα, χωρίς αυτό που ονομάζουμε ‘’επιτηδευμένη πολυπλοκότητα’’.

Έχει και μια ιδιαίτερη αξία το να κρατάς στα χέρια σου ένα βινύλιο, σου δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση.

rejected: Θέλεις να μου αναφέρεις κάποιες από τις επιρροές σας?

S.B.:Sigur ros, Arcade fire, Royksopp και πιο παλιά συγκροτήματα όπως Joy division, The cure, και πολλά άλλα. Όλο το φάσμα της Rocktronica μας έχει επηρεάσει πολύ. Ξεχωρίζω όμως τους radiohead για να είμαι ειλικρινής. Μπορεί να ακουστεί υπερβολικό, αλλά προσωπικά τους θεωρώ μουσικές ιδιοφυίες. Κάνουν τα πάντα γύρω από την μουσική τους με τον σωστό τρόπο. Επενδύουν σε εξοπλισμό πάρα πολύ, είναι νεωτεριστές, και πάντοτε άψογοι σ αυτό που κάνουν.

SEDIMENT BRUISE

rejected: Δεύτερο album, ‘’a new disease’’ , μάλιστα και σε βινύλιο!

S.B.:Από την στιγμή που ζούμε στην εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και το cd είναι πλέον ένα σχετικά αδύναμο μέσο, αποφασίσαμε να βγάλουμε την δεύτερη δουλειά μας και σε βινύλιο. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ήταν ούτως ή άλλως μεγάλος μας πόθος, για πολλούς λόγους. Έχει και μια ιδιαίτερη αξία το να κρατάς στα χέρια σου ένα βινύλιο, σου δίνει μια ιδιαίτερη αίσθηση, οπότε θέλαμε να το ζήσουμε αυτό και με το δικό μας album.

SEDIMENT BRUISE

Ο καθένας μας έχει πολύ διαφορετικά ακούσματα ,οπότε αυτά τα βγάζουμε στην πρόβα.

rejected: Παραγωγός στην καινούργια σας δουλειά είναι ο Clive Martin, o οποίος είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με συγκροτήματα όπως οι Radiohead, οι Puressence, οι Μassive attack, οι Raining pleasure και πολλά άλλα. Πως προέκυψε η συνεργασία?

S.B.: Είχαμε κάνει κάποιες συναυλίες στο εξωτερικό και αυτό μας ώθησε στο να αναζητήσουμε έναν παραγωγό από την Βρετανική μουσική σκηνή για το δεύτερο μας album. Ήρθαμε σε επαφή με τον Clive, του στείλαμε υλικό, κι έτσι άρχισε η συνεργασία. Ήρθε στην Θεσσαλονίκη σε πρώτη φάση, έκανε κατάληψη στο στούντιο για δύο εβδομάδες και ολοκληρώθηκε η δουλειά μέσα σε δύο μήνες στο Λονδίνο. Τεράστια εμπειρία από άποψη τρόπου εργασίας. Χρειαζόμαστε πολλές συνεντεύξεις για να σου το περιγράψω. Ο άνθρωπος απλά είχε το ‘’know how’’ και πραγματικά ήμασταν πολύ τυχεροί που το βιώσαμε από τόσο κοντά όλο αυτό. Είναι τρομερό το πόσες ώρες δούλεψε, έχοντας απόλυτη συγκέντρωση. Νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό.

SEDIMENT BRUISE

rejected: Το Σάββατο τον Μύλο τι θα ακούσουμε?

S.B.:Μετά από την πρώτη παρουσίαση του album στο six d.o.g.s στην Αθήνα, όπου περάσαμε καταπληκτικά, θα παρουσιάσουμε την δουλειά μας στο κοινό της πόλης μας και το περιμένουμε με μεγάλη χαρά. Στα live μας παίζουμε μόνο δικιά μας μουσική, γι αυτό και δεν κάνουμε συχνά ζωντανές εμφανίσεις. Θα παίξουμε όλα τα κομμάτια από τον δεύτερο μας δίσκο ,ορισμένα από τον πρώτο αλλά και κάποια καινούργια, τα οποία αυτή την στιγμή γράφουμε. Το live θα ξεκινήσει με τους πολύ δυναμικούς Backround Νoise Suppression και θα τελειώσει με χορευτική διάθεση. Ο κόσμος θα απολαύσει τον μοναδικό Κled Mone, τον οποίο θα συνοδεύει φωνητικά η Μαρία Μπαλή.

SEDIMENT BRUISE

Η μουσική μας δέν ειναι σύνθετη, βγαίνει απλά και αβίαστα, χωρίς αυτό που ονομάζουμε ‘’επιτηδευμένη πολυπλοκότητα’’.

rejected: Επειδή έχει αρχίζει να γυαλίζει το μάτι των υπόλοιπων, νομίζω Μιχάλη ότι ήρθε η ώρα να συνεχίσετε την πρόβα…

S.B.: Μην τους φοβάσαι, 16 χρόνια μαζί και δεν έχει ανοίξει ρουθούνι…

SEDIMENT BRUISE

Το Σάββατο το club του Μύλου θα σας περιμένουν οι

Βαγγέλης Μουδούρης (φωνητικά)
Μιχαήλ-Άγγελος Νικολαΐδης (πλήκτρα, φωνητικά)
Νίκος Νικολαΐδης (κιθάρα)
Παναγιώτης Γιαννούδης (μπάσο)
Γιώργος Μούκος (τύμπανα)
και Σωτήρης Φωτεινήτσογλου (βιολί)

συνέντευξη | σίμος παράσχος
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος