R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Australia Day

Ιστορίες, πτυχές και συνήθειες μιας "μακρινής" εθνικής γιορτής

Στις 26-1 γιορτάζεται η "Australia Day", κοινώς έχουν την εθνική τους εορτή στη νέα μου πατρίδα. Αυτή τη μέρα λοιπόν γιορτάζουν και τιμούν την άφιξη των πρώτων αποίκων από την Βρετανία το 1788. Την αποστολή αυτή αποτελούσαν 11 πλοία με επικεφαλή τον ναύαρχο Άρθουρ Φίλιπ και επέβαιναν περίπου 1.500 άτομα, 700 εκ των οποίων ήταν Άγγλοι θανατοποινίτες που στάλθηκαν στην εξορία. Ο Φίλιπ ανέλαβε και την διακυβέρνηση της νέας αυτής αποικίας του βρετανικού στέμματος.

Australia Day
Australia Day

Προσέγγισαν τον κόλπο του Σίδνεϊ για να ξεκινήσουν μια καλύτερη ζωή αλλά γρήγορα διαπίστωσαν ότι η γη ήταν αφιλόξενη και φτωχή. Όμως με σκληρή δουλειά και επινοητικότητα, έβαλαν τα πρώτα θεμέλια για να φτάσει σήμερα να είναι η Αυστραλία από τις πλουσιότερες ηπείρους στον κόσμο. Το όνομα "Αυστραλία", που στα λατινικά σημαίνει "νότιος", δόθηκε από τον καπετάνιο και θαλασσοπόρο Μάθιου Φλίντερς, ο οποίος ήταν ο πρώτος που την εξερεύνησε και έπλευσε γύρω από ολόκληρη την ήπειρο. Η ήπειρος επίσημα βαφτίστηκε έτσι το 1824.

Από το 1935 υιοθετήθηκε η "ημέρα της Αυστραλίας", ενώ από το 1994 καθιερώθηκε επίσημα ως αργία. Σήμερα η επέτειος γιορτάζεται με παρελάσεις, πικ-νικ, πολλά υπαίθρια live, barbeque, αλκοόλ και άπειρα πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον αυστραλέζικο ουρανό. Τοποθετούν σημαίες σε κτίρια, σπίτια, αυτοκίνητα ακόμα και στα καροτσάκια των μωρών τους. Στο Σίδνεϊ διοργανώνουν αγώνες με πλοία και σκάφη στο λιμάνι ενώ στην Αδελαΐδα έχουν τον καθιερωμένο αγώνα κρίκετ. Επίσης σήμερα η κυβέρνηση απονέμει και τιμητικά βραβεία σε τέσσερις πολίτες για την συνεισφορά τους στην εξέλιξη αυτού του τόπου. (Australian of the year, senior Australian of the year, young Australian of the year, Australia's local hero).

Australia Day
Australia Day
Australia Day
Australia Day

Πέρα από τα πυροτεχνήματα και την καλοπέραση η εθνική αυτή γιορτή αντικατοπτρίζει την κοινωνική και πολιτισμική πολυμορφία και άγρια ομορφιά από άκρη σε άκρη. Βέβαια, όπως σε κάθε ιστορική μέρα, έτσι και σε αυτήν όλα είναι θέμα οπτικής γωνίας. Η άλλη όψη λοιπόν του ίδιου νομίσματος είναι πως η μέρα αυτή είναι επίσης γνωστή ως "Ημέρα εισβολής", "Ημέρα πένθους" και "Ημέρα επιβίωσης". Έτσι την ονομάζουν οι Αβοριγίνες για να θυμούνται την υποδούλωση των προγόνων τους και για να καταγγείλουν τη γενοκτονία και τη λεηλασία που υπέστησαν απ' τους "πολιτισμένους" Ευρωπαίους.

Το 1992 έκαναν μεγάλη πορεία στο Σίδνεϊ για να δείξουν ότι δεν εξαλείφθηκαν ολοσχερώς και πως δεν ανήκουν σε κανέναν πάρα μόνο στον τόπο τους. Για να αποφευχθούν πιθανές εντάσεις, η κυβέρνηση από το 2006 έχει εντάξει Αβορίγινες στις εκδηλώσεις, τιμώντας εκείνους και τους προγόνους τους.

Και τώρα σας αφήνω γιατί θα μου καούν τα σουβλάκια στη ψησταριά! Φιλιά από την νέα Αυστραλέζα! Happy Australia Day!

κείμενο | χάιντι σεραφειμίδου
φωτογραφίες | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης