R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Κόντρα στο συνηθισμένο

Προσπάθησε να γίνεις η αλλαγή που περιμένεις

Περπατάς στους δρόμους της απάνθρωπης πόλης. Γύρω σου ένα ανθρώπινο σμήνος από αρπακτικά. Σε κοιτούν επικριτικά.

Το πρόσωπό τους αγριεύει. Τα μάτια τους γεμίζουν αίμα και η ψυχή τους μίσος. Κι εσύ κατεβάζεις το κεφάλι και σωπαίνεις. Κοιτάς κάτω σαν να υποτάσσεσαι αυτόβουλα και πρόθυμα στους άνανδρους τραμπούκους, που έχουν βαλθεί να σου κατακερματίσουν κάθε ίχνος αξιοπρέπειας, αυτοπεποίθησης και αυτοσεβασμού.

Σκέφτεσαι: «κι εγώ άνθρωπος είμαι. Τι σημασία έχει που δεν είμαι σαν κι αυτούς;».

Είσαι έτοιμος να κλάψεις. Σφίγγεις τα βλέφαρά σου και κρατάς τα δάκρυα στα μάτια κλειδωμένα. Δεν πρέπει να κλάψεις. Δεν πρέπει να τους δείξεις ότι φοβάσαι.

Άραγε έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι φόβος ;

single photo Συγκεντρώνεις το μυαλό σου. Σκέφτεσαι και κατασταλάζεις. Είναι το δάκρυ του διαβόλου που έπεσε από τον παράδεισο. Είναι τα ρόπαλα κομπλεξικών φασιστών που πέφτουν ορμητικά πάνω σε κάθε ιδέα ανθρωπιάς και διαφορετικότητας. Είναι οι αντιρρήσεις ευσεβιστών που αφορίζουν, στο όνομα της θρησκείας, πρόσωπα και συνήθειες που αντιτίθενται στο κατεστημένο. Είναι οι δερμάτινες πανάκριβες καρέκλες αδίστακτων αφεντικών που στο όνομα του κέρδους απολύουν αμέσως κάθε ηθική αξία και ιδανικό. Είναι η ασπίδα των δυνατών, πίσω από την οποία κρύβουν την αδυναμία τους. Είναι το συναίσθημα που προκαλούν οι θύτες στα θύματά τους προκειμένου να θάψουν τις δικές τους ανασφάλειες και εμμονές. Αυτό είναι ο φόβος!

Κι εσύ τους δίνεις την ελευθερία να γίνουν από άβουλα φερέφωνα, ηνίοχοι στη ζωή σου. Με όπλα τους την αυταρχική συμπεριφορά και τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που είναι καλά ριζωμένες στην ζούγκλα της καρδιάς τους, λαβώνουν τα φτερά σου. Τα φτερά που είχες για να πετάξεις μακριά από την ανθρώπινη μιζέρια, ακολουθώντας τα όνειρα και τις ελπίδες σου. Θυσιάζεις το σημαντικότερο αγαθό που είχες ως άνθρωπος, την ελευθερία σου, για να αποφύγεις βλέμματα. Ανταλλάζεις την αγάπη για τον εαυτό σου με τον φόβο και κατοχυρώνεις την αδικία ως νόμιμη, κι ας σε πνίγει.

Ακροβατείς στο σκοινί της διαφορετικότητας και από κάτω το πλήθος σε περιμένει πεινασμένο. Κι έτσι αφήνεσαι να σε κατασπαράξει ο όχλος γιατί κουράστηκες να αποδεικνύεις ότι είσαι κι εσύ άνθρωπος. Ότι είσαι ίδιος με αυτούς γιατί έχεις ίδιο σώμα, ίδιες ανάγκες, όμως άλλη καρδιά και συναισθήματα γιατί αυτών είναι ποτισμένα με μίσος. Κατεβάζεις λοιπόν το βλέμμα. Σκύβεις το κεφάλι και σέρνοντας τα βήματά σου ακολουθείς ταπεινωμένος την αγέλη, πενθώντας για τον χαμένο σου εαυτό.

single photo Κάνεις λίγα βήματα. Το ξανασκέφτεσαι. Κοντοστέκεσαι και τελικά αρνείσαι να γίνεις πιόνι στα χέρια άλλων, τραπουλόχαρτο σε σημαδεμένη τράπουλα. Αποφασίζεις να εναντιωθείς στο ετσιθελικό αυτό παιχνίδι. Σαν βράχος που στέκεται αγέρωχος αντίθετα στην κοίτη του φουσκωμένου χείμαρρου και σκίζει σαν χαρτί τα νερά, έτσι στάσου αντίθετα στο πλήθος που σε προσπερνά και σε κοιτά επικριτικά.

Κι αν σε σπρώξουν και σου επιβάλλουν να επιβιβαστείς στο καράβι που διέρχεται από το κανάλι της κανονικότητας, ύψωσε το ανάστημά σου και φώναξε πως δεν υπάρχει κανονικό, μόνο συνηθισμένο.

single photo

Ύστερα κοίταξέ τους με οίκτο στα μάτια γιατί κατάλαβες ότι εναντιώνονται στη διαφορετικότητα γιατί φοβούνται πως θα ταράξει την ησυχία και την αδράνειά τους. Μήπως απειλήσει το κύρος τους και θεσπίσει μια νέα πραγματικότητα που όλοι θα έχουν προνόμια. Λυπήσου τους γιατί νομίζουν πως αγαπιούνται μεταξύ τους, ενώ έχουν τόσο μίσος στην καρδιά τους. Συνειδητοποίησε ότι σε μισούν γιατί τα όνειρά σου στάθηκαν πολύ μεγάλα και άπιαστα γι’ αυτούς. Δείξε τους ότι η θέλησή σου για ζωή δεν κάμπτεται ούτε από το φόβο, ούτε από το μίσος.

Εξάλλου, το να είσαι μέρος από κάτι ξεχωριστό, σε κάνει και εσένα ξεχωριστό.

single photo

Κάνε, λοιπόν, δύναμη την ιδιαιτερότητά σου και πρόβαλλέ την ως πανανθρώπινο ύμνο κατά της μαζοποίησης και της αφομοίωσης. Άλλωστε, ο καθένας μας κουβαλάει και μια διαφορετική ιστορία, μια διαφορετική αλλά και ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τη ζωή και τις εκφάνσεις της. Γιατί τι σημασία έχει αν είσαι μαύρος, ομοφυλόφιλος, οροθετικός ή μετανάστης; Όλους μας ενώνει ή ίδια μοίρα. Αν και φαίνεται, επομένως, να σε στοχοποίησε πρώτα η ζωή και η κοινωνία, εσύ δώσε το χέρι σε όλους αυτούς που αντιστέκονται στην ομοιομορφία και προβάλλουν την ιδιαιτερότητα, δίνοντας χρώμα και ενδιαφέρουσα χροιά στη μουντή και τυποποιημένη κοινωνία μας. Προσπάθησε να αλλάξεις τον κόσμο. Να τον κάνεις ανθρώπινο και πιο ελεύθερο, ώστε να γίνεις εσύ η αλλαγή που θες να δεις.

κείμενο | κωνσταντίνος_γοργολίτσας
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου