R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Στο τσιγάρο που κρατώ...

Στο τσιγάρο που κρατώ...

Γράφτηκαν τραγούδια για την αγάπη, για τον χωρισμό, για την φιλία, για την καψούρα. Στα τόσα έτη, όμως, εμπνευσμένης στιχουργικής, γράφτηκαν και αρκετά γι αυτό το ρημάδι το τσιγάρο. Από τα παλιά ρεμπέτικα μέχρι και τα πιο πρόσφατα έντεχνα κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του.

Υπάρχουν, λοιπόν, πολλών ειδών τσιγάρα που μπορεί να καπνίσει κανείς:

single photo

Υπάρχουν εκείνα που ανάβεις μετά από δυσάστερα γεγονότα.
Υπάρχουν εκείνα του κεφιού, του μερακλώματος, της παρηγοριάς, της θλίψης, της νοσταλγίας, της υπομονής, του πείσματος, της αναμονής, της μοναξιάς. Σε κάθε φάση της ζωής, σε κάθε χρονική περίοδο και για κάθε συναίσθημα υπάρχει και ένα αντίστοιχο τσιγάρο. Ή τουλάχιστον έτσι μας τα μάθαν και έτσι προσπαθήσαμε να τα συνδιάσουμε. Έχω να δηλώσω πως λάθος μας τα μαθαν. Με θελκτικές γιγαντοαφίσες, διαφημίσεις και μοντέλα σε άνετες πόζες κρατώντας αυτή τη μεταμφιεσμένη δόση θανάτου ανάμεσα στα δάχτυλα, μας δημιούργησαν μια ακόμη ανύπαρκτη καταναλωτική ανάγκη.

single photo

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τις συνέπειες αυτής της εξάρτησης. Δεν θα μπω, όμως, στην διαδικασία να παραθέσω αποτελέσματα από στατιστικές έρευνες και καμπάνιες ετών ενάντια στο κάπνισμα. Όλοι τα ξέρουμε, άσχετα αν εθελοτυφλούμε και τα αφήνουμε να περάσουν απαρατήρητα. Αυτές οι γραπτές ή εικονογραφημένες «απειλές» και ο εκφοβισμός για καρκίνο, καρδιοπάθειες και άλλα δεινά, κατάντησαν απλά ακόμη μια λεζάντα που κοσμεί τα πακέτα τσιγάρων.

single photo

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Μαίου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές αυτές συνέπειες του καπνίσματος.

Ο ένας νόμος να ψηφίζεται πίσω απο τον άλλον με σκοπό να απαγορευτεί πρώτα σε κλειστούς χώρους και μετά σε κοινόχρηστους εξωτερικούς χώρους. Τα τασάκια εξαφανίστηκαν από τα μαγαζιά –για τα μάτια του κόσμου- τα οποία όμως γρήγορα αντικαταστάθηκαν από αυτοσχέδια. Η ευρηματικότητα των Ελλήνων δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει. Το πρόβλημα λοιπόν του καπνίσματος είναι εξαιρετικά σημαντικό στην χώρα μας, δεδομένου ότι έχουμε τα πρωτεία στην κατανάλωση τσιγάρων και μάλιστα η συχνότητα του καπνίσματος αυξάνεται στη χώρα μας σε αντίθεση με τις άλλες Δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου η συχνότητα βαίνει μειούμενη (μείωση σχεδόν κατά 50% τα τελευταία χρόνια).

single photo

Οι τιμές των πακέτων να αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό που αυξάνονται και τα ανυποψίαστα θύματα του εθισμού της νικοτίνης.
Κάπου εδώ να αναφέρω πως τα πακέτα στην Αυστραλία έχουν φτάσει να κοστίζουν και 50 δολάρια. Ρουφηξιά και ακούς τα δολάρια να κατρακυλάνε στο τασάκι σου καθώς τινάζεις την στάχτη. Αυτή την οδό βρήκε η κυβέρνηση για να αποτρέψει και για να βάλει σε δεύτερες σκέψεις τους εν δυνάμει αλλά και τους υποψήφιους καπνιστές. Επίσης τα τελευταία χρόνια κάναν την δυναμική τους εμφάνιση τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που είναι ένα υποκατάστατο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν έχει καμία βλαβερή ουσία.

Αν το διαβάζεις και είσαι καπνιστής δεν επιδιώκω να σε πείσω να το κόψεις ,αυτό είναι δικό σου θέμα, όπως δικό σου θέμα ήταν όταν το άρχισες. Το ερώτημα όμως που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου είναι «Γιατί; γιατί να καπνίζω;» Οι εθισμοί και οι εξαρτήσεις φίλοι μου δεν είναι ένδειξη μαγκιάς, ούτε συμπληρώνει το δήθεν εναλλακτικό και κουλ στυλάκι. Δεν υπάρχει δικαιολογία για μια συνήθεια που δεν προσφέρει επι της ουσίας. Και εσύ που το θεωρείς απόλαυση, τσέκαρε γύρω σου, υπάρχουν πολλές μη- καρκονογόνες απολαύσεις. Φτάνει μοναχά να τις βρεις.

single photo single photo

κείμενο | χάιντι σεραφειμίδου
φωτογραφίες | χάιντι σεραφειμίδου
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης