R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Κοίτα να αλλάξεις…

Δημόσιες τουαλέτες | Μια καλή αφορμή να κοιτάξουμε την πόλη μας, τους εαυτούς μας

Από τα αρχαία χρόνια του Ομήρου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη,

_ο άνθρωπος δεσμεύτηκε με συμβόλαιο ζωής να κατουράει και να χέζει τακτικά. Μπορεί να αποτελεί ακόμη ταμπού, μπορεί να συνεχίζει να αποτελεί σίγουρη πηγή γέλιου για τις γριές του Λαζόπουλου, άλλα όπως και να το κάνουμε αποτελεί ανάγκη και δικαίωμα συνάμα.

single photo Σκεφτείτε πως ακόμη και η Μιμή Ντενίση, η Κιμ Καρντάσιαν και ο Τζόρτζ Κλούνεϊ, χέζουν και δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν. Η σπουδαιότητα της ικανοποίησης των σωματικών αναγκών, μπορεί να τεκμηριωθεί από τη λαϊκή ρήση «τρως, πίνεις, κλάνεις, δεν έχεις φόβο να πεθάνεις», με το πάντοτε εξαιρετικά πιθανό «ή από πέσιμο ή από χέσιμο», ή μέσω της κοινωνικής επαφής με δυσκοίλιους. Το τελευταίο είναι μια οδυνηρή διαδικασία και θα πρέπει να αποφεύγεται.

Ακριβώς για να τονιστεί η αναγκαιότητα της ικανοποίησης των σωματικών αναγκών, η Διεθνής Επιτροπή Τουαλέτας καθιέρωσε το 2001 την παγκόσμια ημέρα δημόσιας τουαλέτας. Στόχος επίσης της επιτροπής είναι μέσω της 19ης Νοεμβρίου να υπογραμμιστεί η ανάγκη διασφάλισης ενός υγιεινού περιβάλλοντος στις τουαλέτες καθώς και η διεκδίκηση του από τους ιδιοκτήτες των τουαλετών. Ξεκάθαρη είναι βέβαια και η υποχρέωση του χρήστη να συνεισφέρει στη διατήρηση, την καθαριότητα και την υγιεινή των τουαλετών. Ξεκάθαρα και όμορφα πράγματα. Δικαιώματα και υποχρεώσεις στην καλύτερη αναλογία τους. 50-50. Είναι ακριβώς αυτή η τελευταία διευκρίνιση που θα πρέπει να μας απασχολήσει τον καθένα μας ξεχωριστά. Αλλά πρώτα να τηρήσουμε το πρωτόκολλο.

Ενός λεπτού σιγή, λοιπόν για όλες εκείνες τις στιγμές που νιώσαμε ευτυχισμένοι χάρη στην ύπαρξη μιας τουαλέτας. Για τα χαμόγελα ανακούφισης και τα αυθόρμητα επιφωνήματα που η ύπαρξή της προκάλεσε. Βέβαια στην Ελλάδα το «δημόσιες τουαλέτες» φέρνει στο νου καλτ εικόνες των κατουράδικων της εθνικής οδού, συνήθως αξιοπρεπών, με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά τους και τα υπέροχα ελληνορθόδοξα μηνύματα στα πλακάκια, τα καζανάκια και τις πόρτες. Από δωρικού ύφους προσφορές ειδών καπνιστού «ΠΙΠΕΣ Νεκτάριος 638449...», μέχρι μικρά αφηγήματα, μεστά πόνου και οπαδικού νταλγκά του στυλ «Κουμάντο στην Καρδίτσα κάνουμε εμείς ΑΣΑ ουλεου».

single photo Τουαλέτες σε γήπεδα, αν θες να προσεγγίσεις βιωματικά όλες τις μορφές της ουρολοίμωξης, τουαλέτες σε σταθμούς τρένων αν σου αρέσουν οι ταινίες με δράση, ηπατίτιδα και σεξ, τουαλέτες σε λαϊκές αγορές και πλατείες. Η αλήθεια είναι πως ναι μεν η τουαλέτα αποτελεί και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, το πρόβλημα όμως δεν μπορεί να εστιαστεί στην ύπαρξη ή μη δημόσιων τουαλετών. Το πρόβλημα συνήθως είναι το αν έχουμε την υποτυπώδη κριτική ικανότητα ώστε να μην μετατρέπουμε κάθε δημόσιο χώρο σε δημόσια τουαλέτα.

Εξάλλου και στην μεγάλη, ησυχαστική μας πόλη ποιος επισκέπτεται πλέον δημόσιες-δημοτικές τουαλέτες; Ίσως κανένας οδηγός το βράδυ, κανένας ταξιτζής, περιπτεράς, άλλα κι αυτό με επιφύλαξη. Όταν εξάλλου κάθε 2 μέτρα υπάρχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, γιατί να πάρεις τέτοια ρίσκα και να ξυπνήσεις το επόμενο πρωί σοδομισμένος, με πανίσχυρα μικρόβια να κόβουν βόλτες στον οργανισμό σου; Κατούρα στον επαγγελματία! Πόσες φορές η απαιτητική ουροδόχος κύστη δε βρήκε την ανακούφιση που αποζητούσε στην τουαλέτα κάποιου Γκούντις; Κι αυτό αντί να γίνει σημείο εθνικής προσφοράς και περηφάνιας τιμωρήθηκε εκ των έσω με κωδικούς και άλλα προφυλακτικά μέτρα. Όχι, κύριε! Θα τα κατουράμε τα μαγαζιά σας και δεν θα λέτε κουβέντα, πήραμε δεν πήραμε τσίζμπεργκερ και πατάτες,

single photo Ας καθαρίσουμε την πόλη. Έτσι, σε πληθυντικό αριθμό. Γιατί ντραπήκαμε να βάλουμε το εγώ στην αρχή της πρότασης κι αυτό έχει γίνει με τα χρόνια ένα χλιαρό εμείς. Τα χλιαρά και τα μέτρια μου φέρνουν αναγούλα. Επειδή είσαι γέρος δεν σημαίνει ότι έχεις το ελεύθερο να κατουράς όπου σου καπνίσει. Επειδή είσαι φιλόζωος δεν σημαίνει πως μπορείς να ναρκοθετείς με τούρτες τις διαδρομές μου. Να αλλάξεις. Εσύ, ηλίθιε που πετάς τη ζελατίνα απ’ τα τσιγάρα σου κάτω, άλλαξε γρήγορα. Εσύ, πανηλίθιε που βλέπεις τον άλλον να πετάει τη ζελατίνα απ’ τα τσιγάρα του κάτω και δεν τον αρπάζεις, άλλαξε γρήγορα. Ας κοιταχτούμε στον καθρέφτη κι ας προσπαθήσουμε να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε τους εαυτούς μας, τους γύρω μας και την μικροαστική λογική μας. Αν η υγιεινή είναι η αισθητική του μέλλοντος, ας είμαστε και στο μέλλον πανέμορφοι σαν την πόλη που βασανίζουμε καθημερινά.