Χαΐνηδες + Κι όμως κινείται | Μια ακροβασία στα χνάρια της παράδοσης

Είναι κάποιοι έρωτες που έχουν χαράξει τη συλλογική μας μνήμη, είναι και κάτι μελωδίες που αγγίζουν κατευθείαν την ψυχή.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Πόσα χείλη δεν έχουν σιγοτραγουδήσει τον έρωτα του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, έναν έρωτα αναλλοίωτο στον χρόνο, άνευ όρων, έναν έρωτα επαναστάτη που αψηφά κάθε εμπόδιο μέχρι να πραγματωθεί; Το έργο του Βιτσέντζου Κορνάρου, αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης, γράφτηκε τον 17ο αιώνα και αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, την πίστη και την ανδρεία που σημάδεψε ολόκληρες γενιές.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Αλλά εδώ θα δούμε μια παράσταση-ακροβασία μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης τέχνης. Πρόκειται για μία εξαιρετικά πρωτότυπη παρουσίαση που αντιμετωπίζει το κείμενο όχι σαν κάτι στατικό αλλά ως έργο τέχνης ζωντανό κι εξελισσόμενο, που αποκτά σήμερα νέα σημασία, πάντα με μεράκι και βαθύ σεβασμό.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Θα δούμε το θέατρο να μετατρέπεται στο σκηνικό όπου εκτυλίσσεται το πιο μαγικό παραμύθι, ένα παραμύθι με παλάτια και πριγκίπισσες, άλογα και μονομαχίες. Αφήγηση, μουσική και κίνηση να δένονται αρμονικά σε ένα αξεχώριστο σύνολο με καθηλωτικές χορογραφίες. Ανδρικά και γυναικεία σώματα να κινούνται ακούραστα με τόση εκφραστικότητα που ξεχνά κανείς προς στιγμήν ότι είναι στερεά. Σαν να ρευστοποιήθηκαν και κυλούν πια επάνω στη σκηνή αλλάζοντας μορφές και σχηματισμούς. Ανθρώπινες φιγούρες που παίζουν με τους κανόνες της βαρύτητας, ιπτάμενες σκιές που αιωρούνται με απίστευτο λυρισμό.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Παράλληλα ακροβατεί και η μουσική. Παραδοσιακοί σκοποί, η εκστατική λύρα και σύγχρονα ακούσματα να ντύνουν την αφήγηση. Και η ρυθμικότητα της αφήγησης να είναι τέτοια που συχνά οι λέξεις χάνονται μέσα σε αυτήν και από φορείς νοημάτων γίνονται απλώς ήχοι. Άλλωστε και η ίδια η χορογραφία δεν έχει ως στόχο την θεατρική αναπαράσταση της ιστορίας σε επίπεδο νοήματος αλλά τη συνοδεία της και την οπτικοποίησή της σε επίπεδο φόρμας, ακουσμάτων και συμβολισμών.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Κάποια στιγμή θα νιώθεις πως όλα τα κομμάτια γίνονται ένα κι αυτό το ένα ρέει διαγράφοντας κύκλους ξανά και ξανά, σαν αέναο πεντοζάλι, και θα είσαι τόσο μέσα του που δεν θα θέλεις να τελειώσει. Η αγάπη των δύο νέων πάει κόντρα στη μοίρα, περνάει από χίλια μύρια κύματα μέχρι την ένωσή τους και θα περνούσε και πάλι από άλλα τόσα αν χρειαζόταν.

Ερωτόκριτος
Ερωτόκριτος

Είναι και κάποιες παραστάσεις που βυθίζεται σ’ αυτές η ψυχή σου και μαγεύεται και τις κουβαλάει μαζί της για καιρό… Γι' αυτό, ας πας.
Πέμπτη 21 Απριλίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ

κείμενο | στέλλα μούρνου */* φωτογραφίες (θ. Άλσους) | λευτέρης τσότσος + λευτέρης τσινάρης */* φωτογραφίες (Ηρώδειο) | γιάννης μαργετουσάκης */* επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου
Ερωτόκριτος