Ανοιχτές μπαλκονόπορτες και διαφορετικές ζωές

Οι αστικοί ακάλυπτοι είναι ένα θείο δώρο. Σίγουρα όποιος μας το έδωσε αράζει όλο το καλοκαίρι κάπου ψηλά, τρώγοντας ποπ κορν, πίνοντας μπύρες και πιάνοντας τη θεϊκή κοιλιά του από τα γέλια. Δεν τον ενδιαφέρει να ακούσει αυτά που ακούς εσύ, αυτό το κάνει ούτως ή άλλως όποτε θέλει. Θεός είναι. Αλλά τρελαίνεται με τις γκριμάτσες σου όταν γεμίζουν τα αυτιά σου από ήχους και το μυαλό σου από εικόνες τόσο ζωντανές και ανατρεπτικές. Όταν χάνεις πάσα ιδέα για το γείτονα, όταν μαθαίνεις όλα τα προσωπικά του και σου σηκώνεται το φρύδι, ή όταν σου εκμυστηρεύεται τα πιο καλά κρυμμένα μυστικά του και χάσκεις σα χάνος. Και για να μην είμαστε άδικοι, και ο γείτονας τα ίδια νιώθει για σένα. Του έχεις δώσει όλες τις παρόμοιες αφορμές. Και όλα αυτά μέσω πολλών αμοιβαία ανοιχτών μπαλκονόπορτων, που σέβονται η μία την άλλη λες και έχουν συνάψει συμφωνία να είναι ταυτόχρονα ανοιχτές. Και να την κλείσεις τη δικιά σου, ανοιχτή θα τη βρεις το πρωί. Κάτι μαγικό γίνεται ενώ κοιμάσαι... Μπορεί από τη ζέστη, μπορεί από τον ιδρώτα, μπορεί γιατί απλά έτσι πρέπει να γίνει, αλλά όταν χάσεις τον έλεγχο του συνειδητού, το υποσυνείδητό σου θα σου ρίξει μια χαλαρή μπατσούλα, θα σε σηκώσει όρθιο, θα σε περπατήσει ξυπόλητο όσο θέλει και θα τείνει το χέρι σου για να γυρίσεις το χερούλι. Μια σωστή μαριονέτα στον ιερό σκοπό διατήρησης του όρκου αλληλεγγύης και σεβασμού της ανοιχτής μπαλκονόπορτας.

Καλοκαιρινοί ελληνικοί ακάλυπτοι

Μαθαίνεις πολλά από τη γειτονιά σου τα καλοκαιρινά βράδια. Το ζευγάρι του δευτέρου ορόφου στην απέναντι οικοδομή κοιμάται γυμνό, αλλά δεν κάνει σεξ και ο κυρ Γιώργος του τρίτου εδώ και 30 χρόνια προσποιείται πως του αρέσει ο καφές που του κάνει η κυρά Σούλα. Ο πιτσιρικάς του ρετιρέ, με τη μάνα που λατρεύει τον Vivaldi και τον πατέρα που προσπαθεί να στήσει προεκλογική καμπάνια προσκολλώντας στον ανώτερο κλήρο, όταν κλείνει την πόρτα του δωματίου του, κάθεται στο μπαλκόνι με ένα τσιγάρο και ακούει τα άπαντα των Korn, Metallica, Iron Maiden και Ramstein στο τελευταίας τεχνολογίας i -Pad του. Ο χεβιμεταλάς από δίπλα, που όλη τη μέρα κυκλοφορεί με τα δερμάτινα, τις νεκρο-κονκάρδες και τα τατουάζ, κλαίει βλέποντας τον Σαβάς να μην μπορεί να χαρεί τον έρωτά του με τη Γιασεμίν. Η κυρία Τούλα προσποιείται πως της αρέσουν οι ποιητικές συλλογές του κυρίου Γιάννη, τις οποίες και θα παρουσιάσει το φθινόπωρο σε classy και ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα της πόλης, ενώ το ζευγάρι στον επάνω όροφο κοιμάται με τα ρούχα και τις κάλτσες, αλλά κάνει σεξ. Για το τελευταίο ήσουν ήδη σίγουρος από το χειμώνα. Απλά το καλοκαίρι σε βοήθησε να αποκρυπτογραφήσεις εκείνες τις ατάκες που συνθλίβονταν στα φελιζόλ της μόνωσης. Και που ήταν, κακά τα ψέματα, οι καλύτερες.

Καλοκαιρινοί ελληνικοί ακάλυπτοι

Ο Δημητράκης έχει αρχίσει να ερωτεύεται, αλλά δε θέλει να το πει στη μαμά του, η μαμά του έχει αρχίσει να ξενερώνει, αλλά δε θέλει να το πει στον μπαμπά του, ο μπαμπάς του θέλει να χωρίσει με τη δασκάλα του, αλλά αυτή η άτιμη τον έχει απειλήσει πως θα το πει στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων. Ο δεξιός της γειτονιάς βλέπει κρυφά βιντεάκια του Τσίπρα, ο αριστερός μιλάει στο κινητό με το χρηματιστηριακό του σύμβουλο, η δασκάλα χορού κλέβει κινήσεις από ρετρό στιγμές των "Παρατράγουδων" και το μοντέλο Τάνια, αυτή η δίμετρη κούκλα με το κορμί ποίημα, που συνήθως δεν μπορείς να μη χαζεύεις και να μην ονειρεύεσαι, έχει έντονα ηχηρό κοιλόπονο από τις τρεις μερίδες φρέσκα μύδια που τσάκισε πριν 2 ώρες στην ψαροταβέρνα.

Καλοκαιρινοί ελληνικοί ακάλυπτοι

Ο κυρ-Αλέκος έχει προγραμματίσει το πρωί να παραπονεθεί για μια άδικη κλήση στο δήμο, ο Δήμος θα κλείσει με το "Παράπονο" το βραδινό του πρόγραμμα στα μπουζούκια, ο Τάκης ο μανάβης σκέφτεται να φύγει στο εξωτερικό για να σπουδάσει Νομική και ο Γρηγόρης ο δικηγόρος να τα παρατήσει όλα και να πουλάει πατάτες με το αγροτικό. Κάποιος έχει γράψει και βλέπει σε επαναλήψεις όλες τις εκπομπές της Βίκυς Φλέσσα, κάποια έχει κάνει το ίδιο με το Στέφανο Χίο, η κοπελιά του ισογείου ονειρεύεται να πάει διακοπές στη Χίο και ο Λάκης ο Κ. θέλει να παίξει, σε θεατρική περιοδεία στα χωριά, τον Παπαφλέσσα. Έχει επιλέξει να κάνει πρόβες κρυφά το βράδυ, επειδή φοβάται πως το πρωί θα τον περάσουν για ξάδερφο του Μπαρμπαρούση.

Καλοκαιρινοί ελληνικοί ακάλυπτοι

Beeeepipipip.... Beeeepipipip.... Ώρα 5:35, το πρώτο ξυπνητήρι του ακάλυπτου έπιασε δουλειά. Είναι η αρχή του σταδιακού ξυπνήματος όλων των κατοίκων του τετραγώνου. Σιγά σιγά θα κρύψουν κάτω από τα κρεβάτια τους τις βραδινές τους σκέψεις και συνήθειες και θα φορέσουν τα πρωινά τους πρόσωπα. Μια καλή αφορμή να κοιμηθείς 3-4 ώρες... Να ευχηθείς μάταια να μην έχεις εκτεθεί ποτέ αντίστοιχα. Και να ξυπνήσεις άλλος άνθρωπος.

κείμενο | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος