R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Προβλέψεις Αστρολογίας

For the believers and the scepticists

Αν ρωτήσεις τι είναι αστρολογία, οι περισσότεροι θα σου απαντήσουν, αυτό που βλέπεις καθημερινά σε εκπομπές ποικίλης ύλης στην τηλεόραση·_

_όπου μέσα σε 15 δευτερόλεπτα σου εξηγούν αυτάρεσκα πως θα εξελιχθεί η σημερινή σου μέρα. Θα μαλώσεις στο γραφείο; Θα βρεις δουλειά; Θα συμβεί κάτι ανέλπιστα καλό; Ο χαριτωμένος που έχεις βάλει στο μάτι θα σου δείξει ενδιαφέρον; Μία πρακτική που ξεκίνησε με τις πρώτες απόπειρες του παλαιολιθικού ανθρώπου να ζωγραφίσει τις κινήσεις του φεγγαριού στους τοίχους της σπηλιάς του, προχώρησε βήμα βήμα με τον ανθρώπινο πολιτισμό, για να εγκατασταθεί στην εποχή μας στους καναπέδες τηλεοπτικών στούντιο και στις τελευταίες σελίδες περιοδικών.

single photo Η αστρολογία υποστηρίζει ότι ο καθένας μας έρχεται στη ζωή με έναν πίνακα πολύ συγκεκριμένων αριθμών. Γεννιόμαστε σε μία ώρα που μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια δευτερολέπτου και σε μία γεωγραφική τοποθεσία που αναγνωρίζεται με απόλυτες συντεταγμένες. Για εκείνη τη στιγμή που ερχόμαστε για πρώτη φορά στον κόσμο, και ενώ οι πλανήτες βρίσκονται σε συνεχή κίνηση στην τροχιά τους, δημιουργείται ένας χάρτης που μας βάζει εμάς στο κέντρο του σύμπαντος. Οι γωνίες που σχηματίζουμε ως αριθμητικό σημείο, σε σχέση με τα πλανητικά σώματα που περιστρέφονται στο διάστημα, συγκροτεί τον αστρολογικό χάρτη του καθένα. Φευγάτο, έτσι;
single photo

Η έριδα ανάμεσα στους πιστούς και στους απανταχού σκεπτικιστές της αστρολογίας εντοπίζεται στο αξίωμα πως ένας αστρολογικός χάρτης, μπορεί να χρωματίσει την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με συγκεκριμένα συστατικά και να προβλέψει τις τάσεις των μελλούμενων γεγονότων που θα συμβούν στη ζωή του. Λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες πλανητικές κινήσεις και τον προσωπικό γενέθλιο χάρτη ενός ατόμου, ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν να προοιωνίσει κομβικά συμβάντα και εκβάσεις. Αυτό είναι το σημείο που πολλοί σηκώνουν τα χέρια τους αγανακτισμένα στον αέρα και τα φρύδια τους ανεβαίνουν τόσο ψηλά στο μέτωπό τους από την αποδοκιμασία που χάνονται για πάντα.

Η φράση, «κοιτάει τα αστέρια», έχει συνδεθεί στην καθομιλουμένη με τον αθεράπευτα ρομαντικό. Τον ανίατα, στο κρεβάτι, τον περιμένουμε από ώρα σε ώρα γιατί είναι ρομαντικός, ρομαντικό. Όμως, όσο και αν θέλουμε να σκύβουμε το κεφάλι στο έδαφος μέχρι να αγκυλώσει ο αυχένας μας, η γη είναι ένα αστέρι. Ο κόσμος δεν είναι η Τούμπα, η Θεσσαλονίκη ή η Ελλάδα. Ο κόσμος είναι το σύμπαν. Γι’αυτό μου αρέσει η αστρολογία. Διαπραγματεύεται με τα αστέρια, τις γειτονιές που ζούμε, και δεν ικανοποιείται με το να τις εντοπίσει και να τις καταγράψει σαν ένα εργαστηριακό εύρημα αλλά προσπαθεί να τις καταλάβει, να τους αποδώσει νόημα.

single photo

Αν κάνουμε ένα βήμα πιο πίσω, η αστρολογία πρόκειται στην ουσία για την προσπάθειά μας να βρούμε ένα νόημα, αναζητώντας το στον ουρανό. Από τους Σουμέριους και τις βασιλικές αυλές, μέχρι τις σύγχρονες αστικές κοινωνίες και τα ράφια με αστρολογικά περιοδικά στα καφέ, τα μεγαλύτερα άγχη της ύπαρξής μας παραμένουν ίδια, με φόντο διαφορετικά ρούχα και αρχιτεκτονική. Η ανθρώπινη ύπαρξη εξακολουθεί να αποτελεί ένα απίθανο γεγονός, στη μέση ενός απέραντου γαλαξία που φαίνεται να μην κατοικείται από κανέναν άλλο και τον οποίο αδυνατούμε να τον εξερευνήσουμε ιδίοις όμμασι με ασφάλεια.

single photo

Οι αστρολογικές συντεταγμένες, το εισιτήριο με το οποίο έρχεται ο κάθε άνθρωπος στον κόσμο, του εξασφαλίζουν μία θέση αποκλειστικά κρατημένη για τον ίδιο. Η πεποίθηση της αστρολογίας είναι πως ένα δημιούργημα τόσο περίπλοκο και πολυσχιδές, δεν έρχεται στο απέραντο, φαινομενικά μαύρο, διάστημα για να ανάψει για λίγο σαν φλογίτσα από κερί και να σβήσει. Υπάρχει μία τάξη, ένα αόρατο μοτίβο αλληλοσυνδέσεων που ενώνει ότι περιέχεται στο σύμπαν και μοιράζεται την ίδια ύλη.

single photo Ή πιο κοινότυπα, η Αφροδίτη μπήκε στο Λέοντα, εσύ είσαι ζώδιο της φωτιάς, ο έρωτας προμηνύεται καυτός. Κάλεσε το μέντιουμ Φαχίτας στην τηλεφωνική γραμμή 0800-όταν βάφτηκα και ντύθηκα ήταν ακόμη δεκαετία του 80’ και θα σου φανερώσει όσα επιθυμείς. Μην πάρεις κατάκαρδα ότι σου πει· ξεκινάει καλοκαίρι. Ξάπλωσε στην παραλία και χάζεψε τις παρέες χαριτωμένων που παίζουν βόλεϋ και ρακέτες ξεφυλλίζοντας το βιβλίο αστρολογίας για αρχάριους που θα στηρίζεις στα πόδια σου.

κείμενο | στεφανία βερροιώτου
επιλογή_φωτογραφιών | στεφανία βερροιώτου
επιμέλεια | πωλίνα ταϊγανίδου