R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Γκαβώσου για να δεις το φως σου

…γιατί στα γκαβά πουλιά ο Θεός δίνει φωλιά!

Πέρυσι στη γιορτή μου η φίλη μου, η Εύα μού έδωσε μια ξεχωριστή ευχή.

Μου είπε λοιπόν: «Φίλη, σου εύχομαι να γίνεις γκαβό πουλί!». Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους ακούγεται περίεργη ευχή. Για μένα όμως ήταν μια σοφή κουβέντα. Γενικά αγαπώ και χρησιμοποιώ πολύ στη ζωή μου τις παροιμίες και τα ρητά. Υπάρχει όμως μία, την οποία θεωρώ την κορωνίδα των ρητών, αλλά και της ζωής. Είναι η αρχή που διέπει το ριζικό των ανθρώπων. Και όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε φίλοι μου, ισχύει το ότι «τα γκαβά πουλιά ο Θεός τα δίνει φωλιά».

single photo Το έχω φιλοσοφήσει άπειρες φορές. Προσπάθησα να μην μεμψιμοιρώ, να πείσω τον εαυτό μου ότι δεν είναι αυτή η αλήθεια, ότι η ζωή για όλους είναι ένας συνεχής αγώνας, ότι όλοι κάποια στιγμή περνάμε από κακοτοπιές, ότι η προσπάθεια είναι αυτή που μας ενδυναμώνει, μας κάνει να εκτιμάμε και μας οδηγεί τελικά στη σοφία, ότι ο καλός Θεούλης -που τα πάντα έφτιαξε ορθά- δεν είναι άδικος, και σε όλους κάποια στιγμή θα δώσει μια χείρα βοηθείας για να φτιάξουν αυτή τη ρημαδοφωλιά αλλά… φευ! (αλίμονο ντε!) Όσο και αν προσπαθώ να χώσω μέσα στο κεφάλι μου αυτές τις σκέψεις, ξεγλιστράνε. Φυσικά υπάρχουν καθημερινές αφορμές που μου δίνουν το πάτημα να πω για άλλη μια φορά «τελικά τα γκαβά πουλιά ο Θεός τα δίνει φωλιά» και να ποδοπατήσω κάθε φιλοσοφική-θετική προσέγγιση της ζωής. Και επειδή ως τώρα μιλάω πολύ θεωρητικά και μπορεί να θεωρηθώ αερολόγος, ας πάμε λίγο στην πράξη με απτά παραδείγματα, να κάνουμε αυτό που η σύγχρονη παιδαγωγική μέθοδος ονομάζει interactive game, δηλαδή διαδραστικό παιχνίδι.

Σκέψου, λοιπόν φίλε/η μου, ότι είσαι κάνα δυο χρόνια άνεργος, έχεις τα πτυχία σου, τα μεταπτυχιακά σου, τις ξένες γλώσσες σου, τους υπολογιστές σου, τα σεμινάριά σου και τρέχεις ολημερίς και ολονυχτίς για να βρεις απεγνωσμένα δουλειά. Ξέρεις όλες τις αγγελίες απ’ έξω, έχεις στείλει παντού βιογραφικά και έχεις κάνει τα χαρτιά σου για όλες τις προκηρύξεις που υπάρχουν. Και εκεί που πας σε μια δημόσια υπηρεσία για να επικυρώσεις χαρτιά ή να πάρεις τα προαπαιτούμενα, βλέπεις μπροστά σου να κάθεται ωραία και καλά στη γραφειάρα του, άνετος και ωραίος, εκείνος ο παλιός σου συμμαθητής που δεν τα έπαιρνε τα γράμματα και με το ζόρι περνούσε τις τάξεις, που απλά ήθελε να βγάλει το λύκειο για να έχει ένα χαρτί και τον άφηνες να αντιγράφει καμιά άσκηση για να μην μείνει σε όλα τα μαθήματα. Σε κοιτάει με το γνώριμο βοϊδίσιο βλέμμα του και σου χαμογελάει με οίκτο. Σου λέει ότι θα σου κάνει τη χάρη να σε εξυπηρετήσει -λες και δεν είναι αυτή η δουλειά του- και σου πετάει και το κορυφαίο ότι μπήκε με ΑΣΕΠ σε αυτή τη θέση, λες και συ δεν ξέρεις αν προκηρύχτηκε θέση ή πως μπήκε από το γνωστό παράθυρο. Όχι πες μου φίλε/η μου, δεν σου έρχεται κατευθείαν στο μυαλό το γκαβό πουλί;

Αν θες σου έχω και άλλο παράδειγμα, επί προσωπικού αυτή τη φορά. Μπες πάλι στο ρόλο και σκέψου ότι είσαι κάνα δυο χρόνια μόνος/η, ότι έχεις όλη την καλή διάθεση να συναναστραφείς με τους ανθρώπους, να γνωρίσεις κόσμο, να ξεκινήσεις μια σχέση. Όσο όμως καλή διάθεση έχεις τόσο σου τυχαίνει να γνωρίζεις όλους τους περίεργους ανθρώπους και άλλο τόσο αρχίζεις να απογοητεύεσαι. Και δε σου φτάνει η απογοήτευση, συναντάς και τυχαία στο δρόμο εκείνο το γνωστό που, ναι μεν δεν είναι κακός ο καημένος, αλλά δεν έχει και τίποτα να πει -είτε εμφανισιακά είτε πνευματικά- και συνοδεύεται από το ουρί του παραδείσου. Ξαναρωτώ, λοιπόν, δεν σκέφτεσαι και πάλι τις φωλιές και τα γκαβά πουλιά;

single photo Θα μπορούσα να παραθέσω άλλα τόσα παραδείγματα, αλλά δεν θα το κάνω γιατί μπορεί να χαρακτηριστώ εξυπνοπούλι και ως γνωστόν «το έξυπνο πουλί από τη μύτη πιάνεται». Από την άλλη βέβαια, ούτε στα γκαβά πουλιά ανήκω γιατί η φωλιά μου εμένα ακόμα δεν έχει χτιστεί. Κι αν και η δικιά σου φίλε/η μου είναι ακόμα στα μπετά ή στα κλαδιά, μην το βάζεις κάτω γιατί ο Θεός λογικά θα έχει, κάποια στιγμή και για τα λιγότερο γκαβά πουλιά. Υ.Γ. οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις δεν είναι καθόλου τυχαία!