R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Ο τυφώνας Facebook…

ήρθε για να μείνει.

Λίγοι άνθρωποι της γενιάς μας θα μπορούσαν να απαντήσουν πλέον εύκολα στο ερώτημα πώς ήταν η ζωή πριν το Facebook.

Για κάποιους δεν μπήκε απλά στη ζωή τους... έγινε η ζωή τους. Η ερώτηση «πώς σε λένε» έχει πλήρως αντικατασταθεί από το «πώς είσαι στο Fb». Και η δήλωση ότι δεν έχεις Fb μπορεί να είναι λόγος να σε κοιτάξουν περίεργα σαν να είσαι εξωσυμπαντικό αντικείμενο.

single photo Πολλοί, βέβαια, έσπευσαν στην αρχή της «μάστιγας» να μας πείσουν ότι το έκαναν απλά γιατί είναι ένας τρόπος να βρουν άτομα που έχασαν ή που τέλος πάντων έχουν χρόνια να δουν. Πόσα άτομα πια είχε αυτή η τάξη κι η παλιά σας γειτονιά και ασχολείστε τόσο ενεργά, χρόνια μετά; Και το χειρότερο: δε χάνετε ευκαιρία να μας ενημερώνετε για το πού είστε, με ποιους είστε και τι πίνετε ανά 56 nanosecond. Νιώθω ότι ξέρω τόσα πολλά για σας που σκέφτομαι να γράψω τη βιογραφία σας. Είναι λοιπόν, μια καλή δικαιολογία όλο αυτό για να πεισθούμε ότι ο οδοστρωτήρας Fb δεν κατάφερε να σαρώσει στο διάβα του και τον κατά τα άλλα άτεγκτο χαρακτήρα μας. Ωστόσο, το πράγμα έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Τόσο που ο έμπολα μπροστά του φαντάζει γρίπη της βδομάδας. Εντάξει, είναι κατανοητό πως αποτελεί μέγιστο δέλεαρ να κάνεις δωρεάν μπανιστήρι σε γνωστούς, φίλους και μη. Συμφωνώ πως είναι η υπέρτατη ηδονή να μάθεις πότε ο πρώην σου-αν δεν σ' έχει κάνει block- χώρισε μ' αυτήν την καινούρια που είχε μπει ανάμεσα σας, η τσούλα, και σας χώρισε. Είναι φοβερό επίσης να βλέπεις ότι εκείνη απ' το σχολείο –ναι, ναι τη Μαρία λέω απ' το Γ1 που σου 'χε «δαγκώσει» τον γκόμενο στο διάλειμμα- έχει πλέον παχύνει η καημένη και δεν μπορεί να βρει άντρα ούτε από αγγελία σε εφημερίδα. Όλο αυτό το ξεκατίνιασμα είναι άκρως διεγερτικό… τόσο που δεν αφήνει ούτε τον πιο αδιάφορο ασυγκίνητο.

Ωστόσο, ο καθένας περνάει τόσο πολύ την εικόνα που θέλει να δώσει στον κόσμο, που τις περισσότερες φορές παίζει να μην ισχύει ούτε το 1/10 απ΄ όσα παρουσιάζει. «Ό,τι δηλώσεις είσαι», έλεγαν παλιότερα και η εξέλιξη αυτού είναι χωρίς καμία αμφιβολία το «ό,τι παρουσιάσεις στο Fb είσαι». Η αυτοπροβολή και η εικόνα που θέλουμε να πλασάρουμε και που τίποτα δεν πρέπει να την τσαλακώσει είναι η πιο μεγάλη αλήθεια που ισχύει για το Fb. Η φρενίτιδα αυτή έχει φτάσει μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό που αν για κάποιες μέρες δεν υπάρχει κινητικότητα στο προφίλ σου σπάνε τα τηλέφωνα από γνωστούς και φίλους που θέλουν να βεβαιωθούν ότι δεν πέθανες ή δεν έπαθες κατάθλιψη βαριάς μορφής.

single photo

Όλη αυτή η καινούρια πραγματικότητα πιστεύω πως έχει παγιωθεί τόσο, που πολλοί κατά καιρούς θα έχουν αναρωτηθεί πώς θα ήταν η ζωή είτε αν το Fb δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ είτε αν αυτό υπήρχε ανέκαθεν και δεν έμπαινε έτσι ξαφνικά στη ζωή μας. Πώς θα ήταν άραγε αν τον 5ο αιώνα π.Χ. υπήρχε Fb; Αν ανέβαζε status στο προφίλ του ο Σωκράτης το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα…». Βροχή τα like. Ή ανέβαζε selfie ο Περικλής με την Ασπασία... Εκεί να δείτε χαμός!

single photo Είναι βέβαια και το κομμάτι της κατ’ οίκον βαρεμάρας. Μιλάω για κάτι αποτυχημένα βράδια που όλοι σου οι φίλοι σού έριξαν άκυρο γιατί δεν είχαν όρεξη να βγούνε έξω. Σ' αυτό, το Fb είναι master. Είναι γεγονός ότι ποτέ δε σ' αφήνει μόνο και έρημο. Και περνάς το βράδυ σου μ' ένα ποτό και τέσσερα πακέτα τσιγάρα, σκαλίζοντας τα προφίλ των άλλων και μαθαίνοντας με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες το ποιος χώρισε, με ποιον είναι τώρα, τι διακυμάνσεις έχει η ψυχολογική του κατάσταση και ένα σωρό άλλες άχρηστες πληροφορίες, που σε κάνουν να νιώθεις στο τέλος της βραδιάς ότι απλά έχασες μια βραδιά απ' τη ζωή σου.
single photo

Όπως και να 'χει το Fb είναι μια πραγματικότητα. Δεν είναι πλέον απλά μόδα. Έχει καθιερωθεί. Έχει ριζώσει τόσο καλά που όχι απλά δεν ξεφτίζει με τον καιρό, αλλά αντίθετα οδεύει στο να γίνει κάτι κλασικό. Συνδυάζει προτερήματα που από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν στο DNA των ανθρώπων. Ίντριγκες, δολοπλοκίες, κουτσομπολιά ποικίλου τύπου, φακελώματα... Όλα πιο πιασάρικα και από ταινία του Παπακαλιάτη. Αυτός είναι ο κόσμος του Fb. Κλείνω κι εγώ τώρα γιατί χτύπησε μήνυμα στο Messenger. Άσε που έχω και μία ώρα να δώσω σημεία ζωής στο προφίλ μου…

single photo

κείμενο | φωτεινή_σιδηροπούλου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης