R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Όνειρα στο κύμα

Νησιά, δράκοι και διαδρομές

Στέκομαι μπροστά στο βαθυγάλανο πέλαγος. Τεντώνω τα μάτια μου πάνω από αυτό προσπαθώντας να βρω την άκρη του. Μάταια.

Το κύμα ανταριασμένο, ξεπηδάει και σκάει αφρίζοντας στα πόδια μου. Ύστερα υπάκουα ξαναγυρνά στη μάνα του τη θάλασσα για να χαθεί, καθώς το διαδέχεται άλλο μεγαλύτερο.
Γαλαζωπές ανταύγειες σκίζουν τη χρυσή αμμουδιά την σιωπηλή και της τραγουδούν μελωδίες μαγευτικές που μοιάζουν να ξέφυγαν άπληστα από τις σκοτεινές παρτιτούρες μεγάλου κλασικού συνθέτη.
Χάνομαι στον ήχο τους. Κλείνω τα μάτια και η ψυχή μου λαχταράει να ξεκολλήσει από το σώμα για να ακολουθήσει κάθε παφλασμό, κάθε αντίλαλο που έρχεται να ταράξει την ακινησία της πλάσης.
Και τότε το μυαλό μου, αυτόνομο μέσα από τους δρόμους των συνειρμών, μου δίνει την ιδέα…

single photo Πέλαγος είναι η ζωή μου κι εγώ μοναχικός ταξιδευτής. Κύματα είναι τα χρόνια που κυλάνε βάναυσα, καθώς ταξιδεύω από τη μια ακτή στην άλλη.
Και η ζωή όλο ξεγλιστρά στους υδάτινους κόσμους του σύμπαντος, θυμίζοντάς μου ότι αυτή με πάει μπροστά, χωρίς εγώ να μπορώ να σταματήσω την αντίστροφη μέτρηση. Κι αν όλα όμως φαίνονται τελεσίδικα και προκαθορισμένα εδώ έρχεται να υψωθεί η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.
Μπορεί τα κύματα λυσσασμένα να μαίνονται θυμίζοντάς μου την έλευση του τέλους, ωστόσο μόνος μου καταστρώνω το χάρτη της επίγειας πορείας μου.

Μονάχος μου αποφασίζω σε ποια νησιά θα σταματήσω, την κατεύθυνση που θα πάρω και εν τέλει αν θα εναντιωθώ στο ετσιθελικό διάβα των χρόνων που μου επιβάλλει η μοίρα ή θα παραδοθώ στα κύματα να με χτυπήσουν αλύπητα στους βράχους των δυσκολιών. Πιστό βοηθό μου στο δύσκολο αυτό ταξίδι έχω την πυξίδα της εμπειρίας, που με αποτρέπει από το να πάρω κατευθύνσεις που στο παρελθόν κρίθηκαν επισφαλείς.

Ο ήλιος βουλιάζει εκεί που η θάλασσα σμίγει σε ένα φιλί ατέρμονο με τον ουράνιο θόλο και δημιουργεί ένα μαγευτικό τοπίο που αποτυπώθηκε εκατοντάδες φορές στους καμβάδες ρομαντικών ζωγράφων. Κι εκεί που η φύση γίνεται προέκταση των πινέλων, εγώ επανέρχομαι από τις αλληγορικές σκέψεις μου, που σαν φίδια ξεγλιστράνε από το μυαλό μου και δηλητηριάζουν την αυτοπεποίθησή μου. Άξαφνα μια φεγγαραχτίδα γλιστράει από τα ασημοστολισμένα νέφη, ζωγραφίζει μια τρεμάμενη κορδέλα στα νερά και φτάνει σε μένα να νανουρίσει ψιθυριστά τη μοναξιά μου.

single photo Τότε η αισιοδοξία μου αναθαρρεύει. Καταλαβαίνω ότι η μόνη φεγγαραχτίδα στο αδίστακτο ταξίδι για τα βάθη του μυστηριώδους πελάγους της ζωής είναι τα όνειρα. Η μαγική, σχεδόν μυστηριακή ιδιότητα του ανθρώπου που αίρεται σε κινητήρια δύναμη της ύπαρξης του, καθώς η πραγματικότητα σαν δράκος ορμάει να κατασπαράξει κάθε ίχνος της αθωότητας, της παιδικότητας και της ακράδαντης θέλησης για ζωή.
Και τότε τα όνειρα παίρνουν σάρκα και οστά και από τελειωμένα τσιγάρα σε σκονισμένα σταχτοδοχεία, γίνονται δάφνες επιβράβευσης και από σκισμένα εισιτήρια στις τσέπες φθαρμένων παλτών, ωδή στην επιτυχία.

Γιατί τα όνειρα που έθαψες μανιασμένα στα μύχια της ψυχής σου και τα κράτησες φυλακισμένα πίσω από της πόρτες των χειλιών σου, όταν θεριέψουν και σε κατακλύσουν, σαν σίφουνας θα αλλάξουν τη ζωή σου, ξηλώνοντας τη μιζέρια και την ραθυμία και σπείροντας τους βλαστούς της ευτυχίας και της επιτυχίας. Θα είναι όνειρα απαλλαγμένα από το βαθύ σκοτάδι των φόβων σου.

Αρκεί να έχεις το θράσος και το θάρρος να τα πραγματοποιήσεις με κάθε τρόπο. Και να τα πραγματοποιήσεις με πάθος, όταν ακούσεις τον πυροβολισμό της εκκίνησης στον αγώνα δρόμου της επιβίωσης. Κι αν γύρω σου ορμάνε να σε πνίξουν οργισμένες φωνές του πλήθους και σου υποδεικνύουν ότι έχεις θέσει λάθος ή παράλογους στόχους, αγνόησέ τους γιατί τελικά θα έχεις κάνει μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.

single photo Στάθηκα μπροστά στο βαθυγάλανο πέλαγο και μαρτύρησα όλα μου τα όνειρα. Ορκίστηκα να τα εκπληρώσω με όλη τη δύναμη της νεανικής καρδιάς μου.
Γιατί θέλω να φτάσω στην Ιθάκη μου και το ταξίδι στο πέλαγος της ζωής μου θέλω να είναι πιο περιπετειώδες, ακολουθώντας τις μυθικές Σειρήνες των ονείρων μου, που θα καταστήσουν το πέρασμά μου από το νησί των Λωτοφάγων και των Κυκλώπων μια εμπειρία ζωής. Μια εμπειρία τόσο δυνατή, όσο μια ολόκληρη ζωή.

κείμενο | κωνσταντίνος_γοργολίτσας
φωτογραφίες | τάσος_θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης