R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Πόρτα - πόρτα.

Τα κλασικά είδη γειτόνων που είχες ή θα έχεις

Η οικογένεια

Είναι αυτοί που έχουν 2-3 κουτσούβελα που συνήθως ουρλιάζουν σαν μανιακοί δολοφόνοι σε έκσταση. Σας λένε «καλημέρα» το πρωί και πάντα θα ακολουθεί η ερώτηση «ελπίζω τα μικρά να μην ενοχλούν», και εσείς πρέπει να απαντήσετε με χαζό-άβολο χαμόγελο «όχι όχι, προς Θεού, παιδιά είναι! Τι πιο ωραίο από τις παιδικές φωνούλες..», ενώ από μέσα σας απλά εύχεστε να είχατε στις επαφές σας τον Ηρώδη.

single photo

Οι «χαμήλωσέ το!»

Συνήθως είναι 50αρηδες με παιδιά που σπουδάζουν και που ζούνε με τους «αγαπημένους» τους γονείς. Πρόβλημα μπορεί να έχετε με την κόρη που διαβάζει για να πάρει το πτυχίο και δεν έχει προσωπική ζωή ή με την κομπλεξική μάνα που δεν έχει τι να κάνει και απλά περιμένει τη στιγμή που θα ανεβάσετε έστω και λίγο την ένταση -και ας μην είναι ώρα κοινής ησυχίας- για να βαρέσει με μανία το κουδούνι. Όλως τυχαίως οι «χαμήλωσέ το» συνήθως δε μένουν στον ίδιο όροφο με εσάς, όπου ποτέ κανείς δεν είχε πρόβλημα μαζί σας.

Η creepy γιαγιά στο ισόγειο (ή κάποιο χαμηλό όροφο γενικότερα)

Ναι, είναι αυτή! Η γνωστή-άγνωστη πίσω από την πρωινή κυριακάτικη μυρωδιά λιβανιού που σου προκαλεί ναυτία. Έχει πόρτα ασφαλείας και 300 σύρτες. Αυτή που λιβανίζει ακόμα και στο ασανσέρ. Αυτή που κάθε φορά που σε παίρνει χαμπάρι, κρυφοκοιτάζει πίσω από την πόρτα ή το ματάκι νομίζοντας ότι είναι αόρατη. Αυτή που ποτέ δεν λέει καλημέρα και έχει το ύφος «Τίνος είσαι εσύ». Από το διαμέρισμά της θα ακούσετε κραυγές από άμοιρες οικιακές βοηθούς ή αν είστε τυχεροί θα ακούσετε απλά κάποια αστεία μεταγλωττισμένη φωνή βραζιλιάνικου στη διαπασών.

single photo

Οι φοιτητές

Είναι cool και «τζιβάτοι». Θα τους ακούς κάθε πρωί να γυρνάνε μεθυσμένοι και να τραγουδούν Πάολα ή δεν θα τους δεις ΠΟΤΕ και δεν θα φέρουν ποτέ κανέναν σπίτι. Είναι alternative ή και καγκούρια. Είναι «φυτά» ή και καλοπερασάκηδες. Βάζουν σκούπα κάθε Σάββατο ή και ποτέ. Γυρνάνε από το super market με τσάντες τίγκα στο κρασί και το κρουασάν ή με μαρούλια, ντομάτες και χυμούς. Ό,τι και να είναι, το σίγουρο είναι ότι είναι μία κατηγορία των άκρων και σε περίπτωση καψούρας ή χυλόπιτας θα βάλει στο τέρμα Δημητρίου και θα φωνάζει «γύρνα πισωωωωωωωωωω» στις 3 το πρωί.

single photo

Οι «θες να γίνουμε φίλοι;»

Συνήθως είναι οι διπλανοί. Διαπιστωμένα παρακολουθούν πότε έρχεστε και πότε φεύγετε. Ποιους φέρνετε σπίτι και τι ώρα τους διώχνετε. Αυτοί, λοιπόν, οι γείτονες θέλουν να σας γνωρίσουν καλύτερα. Είτε επειδή είναι απλά φιλικοί είτε γιατί έχουν κανιβαλικές τάσεις και ψάχνουν την κατάλληλη ώρα να σας ορμήξουν όταν ξεκλειδώνετε. Θα σας χτυπήσουν το κουδούνι με ένα κέικ στο χέρι (το οποίο φοβάσαι να φας αν έχεις δει «Το μωρό της Ρόζμαρι» ή άλλες ταινίες με φιλικούς γείτονες). Σίγουρα θα σας κάνουν παραπονάκι τύπου «χτύπαγα χτες το πρωί –στις 7 το πρωί!- γιατί είδα την ομπρέλα απ’ έξω, αλλά δεν άνοιγες....». Εσείς μην τους παρεξηγήσετε, απλά θέλουν να αισθανθείτε άνετα στη νέα πολυκατοικία... όσο και αν δεν το καταφέρνουν.

Καθημερινά ακούω ιστορίες για όλο και πιο περίεργους γείτονες. Τύποι που ψέλνουν τα μεσάνυχτα, γιαγιάδες που βρίζουν τον άντρα τους, αδιάκριτους που διαβάζουν τα γράμματα σου, «θορυβώδεις» ερωτευμένους που βάζουν σκούπα μετά τους τσακωμούς και άλλα πολλά που σε βάζουν στο παιχνίδι κάθε πολυκατοικίας που ή θα το μισήσεις και θα θέλεις να μετακομίσεις ή θα το συνηθίσεις και κάθε βράδυ θα περιμένεις να ακούσεις τον «τενόρο ντουζιέρας» του 1ου για να μπορέσεις να κοιμηθείς. Τότε ξέρεις ότι είσαι σπίτι.

single photo

κείμενο | εύη_μίνου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης