R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Τι εννοείς εκλογές τέλος για το 2015;

Θα με πιάσουν τα στερητικά…

Οι εκλογές τελείωσαν. Όρκο ασφαλώς δεν παίρνει κανείς μας γι' αυτό.

Γιατί νομίζω πως φέτος ψήφισα περισσότερες φορές από όσες έκανα σεξ! Θα μου πεις δεν υπήρχε και κανένας σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των δυο. Δε βαριέσαι! Φοβάμαι μόνο μήπως ο Αλέξης θελήσει να προκηρύξει κανένα δημοψήφισμα για να μας ρωτήσει αν σίγουρα τον θέλουμε για πρωθυπουργό. Οπότε ψηφίστε όλοι ΝΑΙ, γιατί λογικά θα κάνει το αντίθετο. Άρα, υπάρχει ακόμη ελπίδα! Πάντως εδώ που τα λέμε τόσο σχολείο έχω να δω από τα μαθητικά μου χρόνια.

single photo Οι σημερινοί 18άρηδες δε, έχουν αποκτήσει 12 χρόνια εμπειρίας μέσα σε 9 μήνες. Άσε που αν σε ρωτήσει κανείς πώς πέρασες το 2015, η πιο πιθανή απάντηση είναι: «Τι να σου πω… δεν πρόλαβα να κάνω και πολλά γιατί συνήθως ψήφιζα». Μια χαρά τα κατάφερε ο Αλέξης. Σταμάτησε να γκρινιάζει και η γιαγιά μου στο χωριό ότι δεν την αγαπάω και θα πεθάνει χωρίς να μ' έχει δει.

Εγώ πάντως, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, την Κυριακή έβλεπα τελικό Eurobasket. Όχι, δεν είναι ότι είμαι τόσο αδιάφορη. Απλά σκέφτηκα ρεαλιστικά και είπα στον εαυτό μου: «Θα δεις Eurobasket που διοργανώνεται ανά 2 χρόνια. Εκλογές βλέπεις κάθε τρίμηνο». Το πράγμα βέβαια δεν μας επεφύλαξε και ιδιαίτερες εκπλήξεις. Σιγά μην έκανε εκλογές ο Αλέξης αν ήξερε ότι θα χάσει. Σου λέει θα παίξω το γερό μου χαρτί. Έχω αποδειχθεί πολύ λιγότερο μαλάκας προς το παρόν, άρα θα με βγάλουν σίγουρα

Και -ω του θαύματος- δε διαψεύστηκε διόλου! Ο άνθρωπος ξέρει καλά πώς σκέφτεται ο έμπειρος από την 30ετία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ Έλληνας ψηφοφόρος. Σιγά μη σκάσει κι αυτός κι οι άλλοι που η αποχή βγήκε πρώτη σχεδόν με αυτοδυναμία. Αυτά είναι ψιλά γράμματα. Ούτε ότι από το σιχτίρι του ο κόσμος έβγαλε τρίτο κόμμα τους νταβατζήδες. Η νίκη ήταν καθαρή! Ο Λα- ψήφισε, γιατί ο -Ος προτίμησε να πιει την καφεδάρα του παρά να πάει να ψηφίσει.

single photo

Γενικά, το κλίμα κινήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο. Ο Λαφαζάνης ξαναπαρήγγειλε ταξί έξω από το νομισματοκοπείο για να τον πάει σπίτι του και να περιμένει τηλεφώνημα της Ζωίτσας για να του πει ότι το αποτέλεσμα το εκλογών είναι αθέμιτο, απεχθές, ειδεχθές και οι ίδιοι ήταν βουλευτές μέχρι χθες! Η Φώφη από την άλλη… τα γνωστά. Μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η γενιά του Πολυτεχνείου ποτέ δεν πεθαίνει. Το Ποτάμι μάλλον λόγω της τεράστιας επιτυχίας του θα μετονομαστεί σε Ρυάκι και ο Καμμένος ήδη προσπαθεί να μάθει να γράφει με το αριστερό!

Για να μην είμαι όμως τελείως άδικη, δε θα παραλείψω να μιλήσω για την πιο φωτεινή στιγμή των εκλογών! Την στιγμή που 25 χρόνια μετά, η Βουλή θα ανοίξει τις πύλες της στον τιτανομέγιστο, στο μεγαθήριο, τον ογκόλιθο της πολιτικής, στον καλύτερο -επιτρέψτε μου να το πω- πολιτικό της Μεταπολίτευσης. Ο λόγος για τον ανεπανάληπτο Βασίλη Λεβέντη. Αυτό το μικρό είδωλο που όλοι εμείς οι απαίδευτοι πολιτικά, αφήναμε να λέει τα δικά του στο παρακμιακό του κανάλι. Που θα έπρεπε να μπει στη Βουλή έτσι, άνευ υποψηφιότητας, τιμής ένεκεν για το 1\4 του αιώνα που προσπαθεί. Είναι «λεβέντης» όμως και τα κατάφερε!

single photo

Έτσι, μέσα σ' αυτό το κλίμα παράνοιας, πέρασαν κι αυτές οι εκλογές στην αιωνιότητα. Τουλάχιστον τα σχολεία λένε να λειτουργήσουν και πάλι ως σχολεία και όχι ως εκλογικά κέντρα που λειτουργούν όλο τον υπόλοιπο χρόνο. Το μόνο που αξίζει άλλωστε στην όλη φάση είναι το άπειρο τρολάρισμα που σηκώνει η όλη κατάσταση. FB και Twitter έχουν πάρει φωτιά με ατάκες που δείχνουν ότι ποτέ άλλοτε η πολιτική επικαιρότητα δεν έδωσε τόσο ψωμί για χαβαλέ. Μιλάμε για καρβέλια ολόκληρα. Και μετά από όλα αυτά ας κάτσουμε και πάλι, όπως με μεγάλη επιτυχία κάνουμε δεκαετίες πια, στις καναπεδάρες μας για να ζήσουμε νωχελικά το «μια από τα ίδια» που έρχεται.

Τουλάχιστον ας γίνουν πάλι σύντομα εκλογές. Πολύ φοβάμαι ότι πλάι στα άλλα θα αρχίσουμε να παθαίνουμε και στερητικά…

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | κωνσταντία μαζαράκη
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης