R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Από post-it σε Α4

Ιδέα, τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις;

Κάθε αρχή ξεκινάει από μία μικρή, φευγαλέα ιδέα που έρχεται από το πουθενά.

Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες σκέψεις που ταξιδεύουν στο μυαλό μας ανά δεκάδες το λεπτό, αυτή δεν χάνεται στους ασύνδετους συνειρμούς και στις αφηρημένες παρατηρήσεις που βομβαρδίζουν το συνειδητό μας σαν βροχή από μετεωρίτες στο αχανές μαύρο του διαστήματος. Κάτι την κάνει να ξεχωρίσει και να μαγκωθεί στο κούφωμα της εισόδου του συνειδητού αρνούμενη να ανοίξει τα δάχτυλά της και να χαθεί στο υποσυνείδητο μέχρι να αναγνωρίσουμε την ύπαρξή της σε ένα κομμάτι χαρτί.

single photo Το τετράγωνο μικρό χαρτάκι με λίγη κόλλα στο μέτωπό του, για να μας χαρίσει την ευχαρίστηση του μερακλή καθώς το κολλάμε στην επιφάνεια της αρεσκείας μας, ξεκινάει τη διαδικασία της δημιουργίας. Ασήμαντο και άκακο, μία παρωδία σχεδόν ιδέας, σιγά μη μεγαλώσει ποτέ αυτό το πραγματάκι, το χαρτάκι μένει εκεί περιμένοντας την πρόσφορη στιγμή. Το παράξενο με τις ιδέες είναι ότι αν και ξεκινούν ως ένα άμορφο γρομπαλάκι, όσο πλάθονται από τη νόησή μας, αναγνωρίζουμε τους μύριους πιθανούς σχηματισμούς στους οποίους έχουν τη δυνατότητα να μετουσιωθούν.

Θα πάρει μία χρονοβόρα διαδικασία από διορθώσεις, πισωγυρίσματα και κουτρουβάλες, με την αμφιβολία πάνω από τον ώμο μας μπάστακα, έτοιμη να εξαφανίσει τα πάντα βάζοντας ηλεκτρική, για να αναπτυχθεί η ιδέα μας και να αρχίσει να χύνεται σε διπλανά χαρτάκια. Η χρωματιστή αποικία από ποστ-ιτ που θα σχηματιστεί θα μας κοιτά με προσμονή, όπως οι υποτακτικοί το αφεντικό τους, περιμένοντας οδηγίες για να πάρει το καθένα τη θέση του. Όταν τελειώσουμε το τιτάνιο έργο μας και τα πάντα έχουν μπει σε μια σειρά, δίνεται το σύνθημα για τα παράπονα και τις ανακολουθίες. Βάλε εμένα πρώτο, αυτός γιατί είναι μπροστά μου, εκείνος εκεί είναι φίλος μου και ξεκινήσαμε μαζί, γιατί μας χώρισες; Οι ιδέες σκυθρωπιάζουν, γίνονται εσωστρεφείς και κυκλοθυμικές, σταματούν να μιλούν. Η εφηβεία μίας ιδέας είναι το χειρότερο στάδιο. Μπέρδεμα, ξεροκεφαλίαση και παντογνωσία. Καλή τύχη.

Θα χρειαστούν κουβάδες από κλάμα, μακρινοί μεταμεσονύχτιοι περίπατοι και ακρόαση δυνατής μουσικής, καθώς θα είμαστε ξαπλωμένοι στο δωμάτιό μας, στο σκοτάδι, για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο. Είναι η ώρα για το μεγάλο σάλτο· από τα χαρτάκια στην κόλλα χαρτί. Things just got serious baby… Τρομοκρατημένοι από το θάρρος μας περνάμε αρκετό χρόνο κοιτώντας τη λευκή σελίδα λες και πρόκειται να μας υπαγορεύσει η ίδια τι θέλει να γραφτεί επάνω της. Είμαστε τόσο χεσμένοι από το φόβο μας που αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, οι τσιριχτές κραυγούλες που θα βγάζαμε θα έσπαγαν το φράγμα του ήχου. Μερικές δοκιμαστικές προσπάθειες μετά και αφού καθησυχαστούμε ότι τίποτε υπερφυσικό δεν θα συμβεί, αφοσιωνόμαστε στη δουλειά.

single photo Η σκληρή δουλειά προς έναν καλοδιαλεγμένο σκοπό πάντοτε αποδίδει και η ιδέα μας μεταμορφώνεται σε ένα έτοιμο έργο με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και ξεκάθαρο σκοπό. Ποιος θα το πίστευε ότι η κούτσικη ξαφνική μας έμπνευση θα έφτανε τόσο μακριά. Οι τελικές πινελιές μπαίνουν και απομακρυνόμαστε μερικά βήματα για να εκτιμήσουμε για μία τελευταία φορά πόσο δρόμο διανύσαμε για να φτάσουμε έως εδώ. Στην πόρτα μία άσχημη σκέψη προβάλλει το μεδουσένιο της κεφάλι· ίσως δεν ήμασταν αρκετά πρωτότυποι, ίσως η ιδέα μας δεν βρει ανταπόκριση, ίσως ό,τι κάναμε ήταν μάταιο και δεν άξιζε τίποτα.
single photo Επιστρέφουμε στην αρχική σύλληψη, στο απέραντο της συνείδησης που δεν σταματά να βρέχει ιδέες. Όπως ένας μετεωρίτης αποτελείται από μικροσκοπικά συστατικά ουράνιων σωμάτων που δεν υπάρχουν πια, έτσι και κάθε ιδέα προσμετράει την καταγωγή της στις γενιές που προηγήθηκαν πριν από αυτήν. Η συναρμολόγηση επιλεγμένων κομματιών της με τρόπους που θα σκαρφιστεί η δική μας διάνοια αποτυπώνει την πραγματική καινοτομία της εποχής μας. Εν τω μεταξύ, ένας ακόμη ταξιδευτής, αυτή τη φορά με τη δική μας μοναδική υπογραφή, προστίθεται στο συμπαντικό κονβόι έμπνευσης της ανθρωπότητας, έτοιμος την κατάλληλη στιγμή να σκαλωθεί πεισματικά στην κάσα του επόμενου συνειδητού και να μην τα παρατήσει μέχρι να τον σημειώσουν σε ένα κομμάτι χαρτί.

κείμενο | στεφανία_βερροιώτου
επιλογή_φωτογραφιών | στεφανία_βερροιώτου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης