Αξίζει να περιμένουμε μια μπόρα ακόμη κι αν αυτή δεν έρθει ποτέ.

Κυριακή απογευματάκι. Ο ήλιος λάμπει. Στην παραλία, πιστοί στην εβδομαδιαία τους συνάθροιση, τα καρότσια και οι σκύλοι ρουφούν την απαραίτητη ενέργεια. Θα είναι και αυτή η βδομάδα δύσκολη για τους γονείς τους. Ξαφνικά όμως κάτι αλλάζει. Ο ήλιος χάνεται, ο ουρανός μαυρίζει και ξεκινάει ένας αέρας δυνατός, ο οποίος κυριολεκτικά σηκώνει τους ανθρώπους που κάθονται και τους σπρώχνει προς τα σπίτια τους. Τους προειδοποιεί “Έρχεται μπουρίνι”!

κείμενο | νίκη ζερβού */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + τάσος θώμογλου
Λίγο πριν το καλοκαίρι...

Και κάπως έτσι το χαρούμενο Μαγιάτικο σκηνικό αλλάζει. Η παραλία αδειάζει γρήγορα και παραμένουν μόνο κάποιοι τρελοί ερωτευμένοι που αποφάσισαν να κάνουν τη ζωή τους για λίγο σκηνικό ταινίας, αγκαλιασμένοι στον άνεμο κάνοντας τη δική τους επανάσταση στην επανάσταση του καιρού, ρισκάροντας μια πιθανή πνευμονία.

Λίγο πριν το καλοκαίρι...

Πιο πέρα ένας βαρκάρης τρέχει να μαζέψει τα πράγματα από τη βάρκα του, να μην τα πάρει ο αέρας. Οι κινήσεις του είναι μελετημένες. Φαίνεται να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τις ανοιξιάτικες αυτές μπόρες που μας κάνουν να λαχταρούμε ακόμη περισσότερο το καλοκαίρι.

Λίγο πριν το καλοκαίρι...

Ενώ οι δρόμοι, λοιπόν, αδειάζουν, τα μαγαζιά γεμίζουν. Τι καλύτερο από ένα καφεδάκι με θέα τον ταραγμένο Θερμαΐκό; “Καλύτερα να περάσει το μπουρίνι κι έπειτα θα πάμε σπίτι. Να μη μας “πιάσει” η βροχή!”, είναι η πρώτη σκέψη όλων κι ας αποτελεί πολλές φορές δικαιολογία παράτασης της κυριακάτικης βόλτας.

Όσο κι αν κάποιοι βλαστημούν την απόφαση του καιρού να αλλάξει την συνήθη ανοιξιάτικη πορεία του, οι μπόρες του Μαγιού είναι αυτές που του δίνουν νόημα. Μια φουρτούνα, μια αναταραχή, είναι ο,τι χρειαζόμαστε ώστε να μη μας “φάει” η πλήξη. Ένας αέρας να μας πάρει τα μυαλά, να τα πάει σε ηλιόλουστες παραλίες. Το καλοκαίρι πάντα θα έρχεται. Το θέμα είναι να μην χάσει τη μαγεία του μέχρι τότε.

Λίγο πριν το καλοκαίρι...

Γι αυτό, λοιπόν, απολαύστε τα ανοιξιάτικα μπουρίνια. Βγείτε στον αέρα που ας φωνάζει να φύγετε μακριά και πείτε του πως δεν τον φοβάστε, όμως θέλετε να γίνετε ένα μαζί του. Η ανακατεμένη γη, μυρίζει βροχή. Τα δέντρα την καλούν.

Η φύση, σου περνάει το μήνυμά της: Το καλοκαίρι έρχεται!

Λίγο πριν το καλοκαίρι...

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + τάσος θώμογλου