R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Πού να τρέχουμε τώρα;

Η ζωή του πρώτου δεκαλέπτου

Μέσα Ιουλίου και τα πάντα κινούνται με ρυθμούς απίστευτης νωθρότητας.

Τα πάντα σέρνονται κι ας "τρέχουν" γρήγορα: Οι άνθρωποι, οι μέρες, οι εξελίξεις στις περίλυπες ζωές. Οι δικαιολογίες σ’ αυτό το τραγελαφικό matrix δε θα μπορούσαν να λείπουν. Άλλοτε το λέμε κρίση, άλλοτε γηρατειά, άλλοτε γενικότερη έλλειψη διάθεσης για ζωή.

single photo Ένας ξεχασμένος γκόμενος, σ’ ένα ξεχασμένο μέρος όπως κάθε μέρα στις 3.00, έτσι και σήμερα, στέλνει τρία μηνύματα πάντα αηδιαστικά τυπικά: "Σ’ Αγαπώ"." Μου λείπεις". "Μακάρι να ήσουν εδώ". Έρωτας; Ούτε καν!

Μέσα Ιουλίου, μέσα της ζωής, μέσα σ’ ένα θέατρο με παγωμένες μαριονέτες, περιμένουμε το γκρίζο του χειμώνα να μας νανουρίσει με στοργή και πάλι στον λήθαργό μας. Τότε, ούτε καν οι δικαιολογίες δε θα είναι απαραίτητες μιας και θα υπάρχουν από φυσικού: Το κρύο, το άγχος και η ρουτίνα θα μας κρατούν αρκετά απασχολημένους. Δε θα μπορούμε να δούμε πέρα από τη σύγχυσή μας. Και κάπως έτσι θα περνάει η ζωή. Μια ζωή που αν ήταν ταινία θα την είχαμε κλείσει στο πρώτο δεκάλεπτο.

Γράφουμε για έρωτες που συνεπαίρνουν, τραγουδάμε για αιώνιες αγάπες και πάθη, διαβάζουμε ιστορίες για ανθρώπους που έζησαν το μυστήριο μαζί. Πού είναι ο «Κατέβα κάτω μην τα κάνω όλα πουτάνα»; Πού είναι η «τα παρατάω όλα για σένα»; Πού είναι τα ταξίδια στο άγνωστο, τα αποτυχημένα γεύματα, τα λάθος μονοπάτια;

Τα γράφουμε, τα διαβάζουμε, τα τραγουδάμε, τα ευχόμαστε, αλλά δεν επιλέγουμε να τα ζήσουμε. Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι "Δεν είμαστε τώρα για τέτοια". Η ζωή μας γίνεται μία μετριότητα χωρίς πλοκή και περιεχόμενο, γιατί νομίζουμε ότι το μυστήριο είναι άγνωστο και φοβερό!

single photo

Ας περπατάμε κάθε μέρα στους ίδιους δρόμους, ας τρώμε τα ίδια φαγητά, ας γερνάμε με τους ίδιους ανθρώπους, ας βιώνουμε τις συνήθεις ευτυχίες, ας δεχόμαστε με οδυρμό τις κοινές αποτυχίες κι ας αφήνουμε την «έξαλλη» ζωή για άλλους.

«Πού να τρέχουμε τώρα;»!

κείμενο | νίκη ζερβού
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου