R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Όχι άλλα άδεια καλοκαίρια

Θέλει δουλειά ο έρωτας του καλοκαιριού

Γυμνός, Iούλιο μήνα, το καταμεσήμερο. Σ' ένα στενό κρεβάτι, ανάμεσα σε δυο σεντόνια χοντρά, ντρίλινα, με το μάγουλο πάνω στο μπράτσο μου που το γλείφω και γεύομαι την αρμύρα του. Kοιτάζω τον ασβέστη αντικρύ στον τοίχο της μικρής μου κάμαρας. Λίγο πιο ψηλά το ταβάνι με τα δοκάρια. Πιο χαμηλά την κασέλα όπου έχω αποθέσει όλα μου τα υπάρχοντα: δυο παντελόνια, τέσσερα πουκάμισα, κάτι ασπρόρουχα. Δίπλα, η καρέκλα με την πελώρια ψάθα. Xάμου, στ' άσπρα και μαύρα πλακάκια, τα δυο μου σάνταλα. Έχω στο πλάι μου κι ένα βιβλίο.
Γεννήθηκα για να 'χω τόσα. Δεν μου λέει τίποτε να παραδοξολογώ. Aπό το ελάχιστο φτάνεις πιο σύντομα οπουδήποτε. Mόνο που 'ναι πιο δύσκολο. Kι από το κορίτσι που αγαπάς επίσης φτάνεις, αλλά θέλει να ξέρεις να τ' αγγίξεις οπόταν η φύση σού υπακούει. Kι από τη φύση - αλλά θέλει να ξέρεις να της αφαιρέσεις την αγκίδα της.
- Οδυσσέας Ελύτης (από το O μικρός ναυτίλος, Ίκαρος 1985)

Καλοκαίρι χωρίς αλμύρα στο σώμα, χωρίς αντηλιακό με άρωμα καρύδας, χωρίς λευκό παγωμένο κρασί και φεγγάρι, καλοκαίρι χωρίς έρωτα, είναι άδειο καλοκαίρι! Είναι το καλοκαίρι η εποχή που οι έρωτες εμφανίζονται όπως τα γλαροπούλια στις ψαρόβαρκες το ξημέρωμα.
Εκεί κάπου κάνει την εμφάνισή του ο καλοκαιρινός έρωτας, ο μαγικός! Αυτός που θα σε συνεπάρει, θα σε συγκλονίσει, θα γεμίσει την ψυχή με πόθο και θα οδηγήσει το νου σε καλντερίμια ακόλαστα!

Είναι αυτός ο έρωτας που θα σε ενεργοποιήσει και θα σου δώσει ζωή και φτερά να πετάξεις, που θα γεμίσει την φλατ ζωή με ενδιαφέρον, αφού όλα εξαρτώνται από ένα μήνυμα, δυο αράδες ποιητικές που θα γεμίσουν γαλάζιο την άχρωμη ζωή σου!

single photo Όσο κι αν αυτός ο έρωτας, ο καλοκαιρινός, μας παρουσιάστηκε απροσδόκητα, μ’ ένα βρεγμένο μαγιό και γυμνά πόδια, αυτός ο έρωτας θέλει σεβασμό! Θέλει όμορφα, νόστιμα πιάτα να τον φιλέψουμε, δροσερό κρασί να πιει γουλιά γουλιά μέχρι να ευφρανθεί η ψυχούλα του, όμορφες κουβέντες που διεγείρουν την ψυχή θέλει, και στιγμές απόλυτης σιωπής σαν τα κορμιά αγκαλιάζονται! Θέλει δουλειά ο έρωτας κι ας ήρθε αναπάντεχα με την αλμύρα στο κορμί του… Γιατί αν δεν του φερθείς καλά, ο έρωτας εκδικείται! Πώς; Εξαφανίζεται έτσι απλά… Όπως εμφανίστηκε!

κείμενο | κατερίνα γρηγοριάδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου