περίεργη ημερα / περίεργος μήνας/ περίεργη χρονιά

Την ημέρα που ανακαλύφτηκε από τί φτιάχτηκαν οι πλανήτες, όλοι οι άνθρωποι, τα ζώα και τα έντομα, σπάραξαν στο κλάμα. Το νόημα της ζωής τους είχε χαθεί. Το μυστήριο της ύπαρξης. Πια όλοι μπορούσαν να πεθάνουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Λίγη άμμος που φτιάχτηκε από τίποτα και λίγος αέρας που φτιάχτηκε από τίποτα στο τετράγωνο. ’’ Η μυστική συνταγή του Θεού’’, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία με τα περίεργα αρχικά.

κείμενο | εύη μίνου */* φωτογραφίες | εύη μίνου + βασίλης αλεξίου */* επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης
Την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η συνταγή του κόσμου.

Οι πεταλούδες είναι οι ψυχές. Είναι αυτό που μένει μετά από το την βασανιστική ύπαρξη, όπως πιστεύουν και στο Μεξικο. Οι κροκόδειλοι είναι από δάκρυα που στάξαν στο χώμα και ποτέ δεν είδε κανείς. Καμία σχέση με τα κροκοδείλια δάκρυα, απο αυτά ,όμως, είναι φτιαγμένα οι κακοί άνθρωποι. Είναι το μόνο απλό και αναμενώμενο στοιχείο που ανακοίνωσαν οι έρευνες. Τα ψάρια φτιάχτηκαν από τις βασανισμένες παιδικότητες, που καταπιέστηκαν για μια ζωή να ζουν κάτω από την σάρκα, σαν τα ψάρια που ζουν κάτω από το νερό. Τα ρώτησε κανείς άραγε αν φοβήθηκαν ποτέ την ασφυξία? Ή εάν η ασφυξία είναι ο λόγος που υπάρχουν?

Την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η συνταγή του κόσμου.

Σήμερα, θα ανακοίνωναν για την σύσταση του ανθρώπινου σώματος. Καθηλωμένοι όλοι μπροστά στις περίεργες τηλεοράσεις τους, στα λάπτοπ και στα κινητά-παντόφλες. ‘’Γκουχ γκούχ’’ έβηξε ο κουστουμαρισμένος εκφωνητής. ‘’Η ομοσπονδία μας με τα περίεργα αρχικά, ανακοινώνει επίσημα ότι ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από ---‘’ . Συγγνώμη? Πως είπατε? Λέξεις που ηχούσαν σε όλο τον πλανήτη. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος από ΠΑΥΛΕΣ? Ο εκφωνητής συνέχισε την πρόταση του με τρομαγμένο ύφος. Η ανακάλυψη του αιώνα, που ήταν ικανή να αποδομήσει θρησκείες, επιστήμη, κυβερνήσεις και τέχνες, κρεμόταν από τα μελανιασμένα από το άγχος χείλη του. ‘’Ο άνθρωπος είναι σύσταση πολλών ---. Είναι δηλαδή ένα ... είναι δηλαδή ένα... τίποτα?’’ Ο εκφωνητής συνειδητοποιεί τι είπε, βγάζει ένα περίστροφο και φυτεύει μια σφαίρα, που όπως ανακαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτελείται και από χημική ένωση μεταξύ ματαιότητας και κάτι που τώρα μου διαφεύγει από το σοκ.

Την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η συνταγή του κόσμου.

Ο καιρός περνούσε. Σημειώθηκε ένας τεράστιος αριθμός αυτοκτονιών, κάποιοι το έψαξαν περισσότερο και μετά αυτοκτόνησαν, κάποιοι έγιναν ερημίτες και κάποιοι άλλοι δεν άλλαξαν τίποτα στην ζωή τους γιατί ήταν ήδη νεκροί χωρίς να το ξέρουν. Τότε ήρθα εγώ. Εγώ αποτελούμαι από την αλαζονική χημική αντίδραση μεταξύ φιλοσοφικού παραληρήματος και αθεράπευτης κυνικότητας. Παύλες λοιπόν.---καθρεύτες είναι οι παύλες. Ή μάλλον είναι η κυριολεκτική μεταφορά οτι το σώμα είναι απλα σώμα,ύλη και τιποτα άλλο,σαν τις πάυλες σε μια πρόταση που δεν προσφέρουν τίποτα άλλο παρα μόνο μια παράθεση, κατι δευτερεύον, ενα subplot, ένα κακοφτιαγμένο b-movie. Είμαι και εγώ μια παύλα.. μα ναι τώρα βγάζει νόημα. ‘’Υλικά’’ είμαι μια αντικατοπτρική ‘’επιφάνεια΄΄ αλλά δίνω ότι αξία και ύλη θέλω εγώ στα υπόλοιπα όντα και αντικείμενα. Πάνω στον καθρέπτη της παύλας μου πέφτει μία ζωή και ερωτεύεται κατακούτελα το νόημα που βλέπει πάνω μου.

Την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η συνταγή του κόσμου.

Οι παύλες είναι γραμμές, σαν αυτές που έχουμε στην παλάμη μας και κάποιοι πιστεύουν ότι είναι το αποτύπωμα της μοίρας. Το ακούς και γελάς. Αλλά η μοίρα είναι όντως στο χέρι μας.

Την ημερομηνία που ανακαλύφθηκε η συνταγή του κόσμου.

κείμενο | εύη μίνου
φωτογραφίες | εύη μίνου + βασίλης αλεξίου
επιμέλεια |οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης