R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Teenage, go home

Ένας νηφάλιος μετα- εφηβικός απολογισμός

Τελευταίος χρόνος του teenage και μπορώ να πω πως από τα 10 μέχρι τα 19, δεν έχω αλλάξει καθόλου!

Έχω όμως μάθει πολλά.

Έχω όμως μάθει πολλά.

Εμπνευσμένη, λοιπόν, από το άρθρο μιας φίλης που σιγά-σιγά ολοκληρώνει την τρίτη δεκαετία της ζωής της, αποφάσισα να γράψω κι εγώ ένα αντίστοιχο, με τα 19 πράγματα που έχω μάθει μέσα σ’ αυτόν τον κύκλο που κλείνει και να το μοιραστώ μαζί σας.

Τώρα. Που έχω τελειώσει δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, σχολείο του δρόμου, μέσα σε μια δεκαετία –και αισθάνομαι περήφανη που επέζησα- και τώρα που η ζωή μου έχει ξαφνικά αλλάξει ριζικά –University βλέπεις-.

single photo Λοιπόν, χωρίς άλλες φλυαρίες και χρονοτριβές, ξεκινάω την καταγραφή μου:
1. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να χρονοτριβείς και να φλυαρείς. Όσο περισσότερο ακούς τόσα περισσότερα μαθαίνεις.
2. Το σχολείο μού έμαθε πολλά σημαντικά πράγματα, ανάμεσά τους και το βασικότερο, πώς να είμαι δηλαδή άνθρωπος, αλλά όχι ιστορία, μαθηματικά και χημεία.
3. Όσο χειρότερα λάθη έχεις κάνει στα δέκα-κάτι, τόσο καλύτερα λάθη θα κάνεις στα είκοσι-κάτι.
4. Η εφηβεία είναι πολύ μικρή για δίαιτες.

5. Καμία σχέση δεν είναι όσο σοβαρή νομίζεις, κανένα αγόρι δεν είναι όσο ώριμο νομίζεις και όχι, δε θα τον παντρευτείς.
6. Όσο πιο απασχολημένη είσαι και όσο πιο γεμάτο πρόγραμμα έχεις στα δέκα-κάτι, τόσο πιο έτοιμη θα είσαι όταν φύγεις από το σχολείο της γειτονιάς με προορισμό το μεγαλύτερο σχολείο: το σχολείο του κόσμου.
7. Το πανεπιστήμιο μπορεί να είναι, κάποιες φορές, χειρότερο από το σχολείο.
8. Αν πίστευες πως οι σχολικές σου φιλίες δεν πρόκειται να τελειώσουν ποτέ, κοίτα γύρω σου και ξανασκέψου το.

9. Η εφηβεία είναι η φωτεινότερα σκοτεινή περίοδος που υπάρχει. Όσο πιο χάλια ήσουν τότε, τόσο πιο εύκολα θα την ξεπεράσεις και τόσο μεγαλύτερη αυτογνωσία θα έχεις αποκτήσει μόλις τελειώσει.
10. Δεν πρόκειται κανείς να σε καταλάβει πραγματικά.
11. Αν νομίζεις ότι είσαι μικρή και πως έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου, δες πόσο γρήγορα έφτασες στα 19 και ξανασκέψου το.
12. Δεν έχεις καμία ιδέα ποιος είσαι και τι κάνεις, μέχρι να μείνεις μόνος σου.
13. Οι άνθρωποι πάντα θα σε απογοητεύουν. Τα πάντα κάποτε τελειώνουν. Και ό,τι φεύγει δε γυρίζει πίσω. Ούτε τα όνειρα, ούτε οι άνθρωποι.

single photo 14. Δε θα γίνεις ούτε αστροναύτης, ούτε τοπ μόντελ τελικά…. (γαμώτο!)
15. Όσοι σε κακολογούν, στην πραγματικότητα ζηλεύουν (εκτός κι αν είσαι πουτανάκι ή μαλάκας). Όσες περισσότερες φήμες ακούς για σένα, τόσο καλύτερα κάνεις τη δουλειά σου.
16. Οι βαθμοί του σχολείου είναι η χειρότερη μέθοδος αξιολόγησης των μαθητών.
17. Κανένας έρωτας δε συγκρίνεται με τον πρώτο, εφηβικό σου έρωτα, αλλά στην πραγματικότητα αυτοί που έρχονται μετά, είναι συνήθως πολύ καλύτεροι. Απλά έτυχε να μην έρθουν πρώτοι. Get over it!

18. Το ότι έσβησες 18 κεράκια, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τα πόσα σβήνεις στην τούρτα, αλλά τα πόσα ανάβουν μέσα σου.
19. Έφαγες πάρα πολλά σκατά. Πέρασες ακμές, αποτυχίες, απογοητεύσεις, στεναχώριες και χαρές. Σκέφτεσαι συχνά πόσα θα άλλαζες αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Σκέψου όμως κι αυτό: Αν τα άλλαζες όλα τότε, θα ήσουν τώρα αυτό που είσαι; Θα είχες μάθει όλα όσα ξέρεις; Αμφιβάλω.

single photo Το teenage είναι η δεκαετία των αποτυχιών. Αυτό είναι που την κάνει τέλεια. Είναι μια διαρκής προετοιμασία για τον έξω κόσμο.
Η δική μου ήταν απαίσια. Και είμαι περήφανη γι’ αυτό!

κείμενο | νίκη ζερβού
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης