R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Vlogging

Ή αλλιώς, η νέα τηλεόραση

Το video blogging ή vlogging, όπως έχει επικρατήσει, είναι η νέα μορφή του κλασικού ιστολογίου.

Αντί για το κείμενο και τις εικόνες που είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στα ατομικά ή ομαδικά ιστολόγια (=blogs), το μέσο που χρησιμοποιείται πλέον είναι το βίντεο με τις αναρτήσεις να γίνονται στα προσωπικά κανάλια χρηστών σε πλατφόρμες βίντεο. Με τη χρήση μίας μικρής και εύχρηστης συνήθως κάμερας που την κρατούν στο χέρι ή σε ένα τρίποδο οι vloggers βιντεοσκοπούν τον εαυτό τους καθώς ζουν την καθημερινότητά τους μοντάροντας στη συνέχεια το υλικό. Το τελικό προϊόν είναι ένα βιντεάκι διάρκειας συνήθως δεκαπέντε περίπου λεπτών.

single photo Η πιο δημοφιλής ιστοσελίδα για να ανεβάσει και να παρακολουθήσει κάποιος ένα βίντεο είναι φυσικά το YouTube, ένας ιντερνετικός κολοσσός που με την ίδρυσή του το Φεβρουάριο του 2005 δημιούργησε ένα χώρο έκφρασης και ευρηματικής εκτόνωσης για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους από όλον τον κόσμο που κανείς μέχρι τότε δεν είχε φανταστεί πόσο τον είχανε ανάγκη. Μέσα σε λίγα χρόνια το YouTube εξελίχθηκε στο τρίτο δημοφιλέστερο προορισμό χρηστών του διαδικτύου παγκοσμίως προσφέροντας στους vloggers τις ιδανικές συνθήκες για να καταστήσουν διαθέσιμο το περιεχόμενο των καναλιών τους και να το μοιραστούν με όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες. Η δημοτικότητά τους τα τελευταία τρία χρόνια έχει εκτοξευτεί με κάποιους από αυτούς να έχουν καταφέρει να κάνουν το χόμπι τους προσοδοφόρα καριέρα υψηλών αμοιβών.

Ιδιοκτήτες ατομικών καναλιών με εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και καθημερινούς επισκέπτες με τους οποίους συνομιλούν ένας προς έναν στα σχόλια από τα βίντεό τους, οι vloggers έχουν αρχίσει να γίνονται ορατοί στην παραδοσιακή αργοκίνητη βιομηχανία των μέσων μαζικής ενημέρωσης η οποία όμως δεν φαίνεται ακόμη σίγουρη τί ακριβώς να τους κάνει. Δειλές συνεντεύξεις σε εφημερίδες και περιοδικά και σύντομες αναφορές σε τηλεοπτικά ρεπορτάζ είναι η νόρμα, τη στιγμή που η αναγνωρισιμότητα των vloggers καλπάζει με συνέδρια να διοργανώνονται για να συναντηθούν με τις ουρές των θαυμαστών τους και εμπορικές εταιρείες να τους κυνηγούν για να συνεργαστούν μαζί τους. Πολλοί vloggers διαθέτουν πια μία ομάδα από μάνατζερ επιφορτισμένους με το έργο να τους βοηθούν στις διαπραγματεύσεις τους με διαφημιστές και με ενδιαφερόμενους που περιμένουν να αποκτήσουν πρόσβαση στο τεράστιο και συνεπές κοινό τους.

single photo

Από συμβουλές για μέικαπ και ρούχα μέχρι παιχνίδια, ταξίδια ανά την υφήλιο και κουβεντούλα για ότι μπορεί να σου περάσει από το μυαλό οι vloggers δημιουργούν τη δική τους φόρμουλα αυθεντικής διασκέδασης χωρίς πολιτικά ορθούς περιορισμούς και κανόνες. Μία ολόκληρη γενιά έχει βρει το δικό της τρόπο να καταναλώνει τη ψυχαγωγία και να επιλέγει τις επιρροές της μακριά από ατζέντες κοντόφθαλμων συμφερόντων των ισχυρών.

single photo Το ταλέντο, η μεταδοτικότητα και η διάθεση να βουτήξουν τα πόδια τους στο ότι έχει να προσφέρει η καθημερινότητα, από την ευκαιρία να πηδήξουν με αλεξίπτωτο από ένα κινούμενο αεροπλάνο μέχρι να δοκιμάσουν να φτιάξουν για πρώτη φορά μόνοι τους μπισκότα σοκολάτας, οι vloggers πετυχαίνουν να κρατούν το ενδιαφέρον των θεατών τους ζωντανό καθώς συγκεντρώνουν όλο και περισσότερους. Μέσα από τα δωμάτια των σπιτιών τους και τις γωνίτσες της μικρούπαρξής τους σε έναν κόσμο που κάποιες φορές μοιάζει υπερβολικά μεγάλος οι vloggers έχουν φτιάξει τη δική τους κοινότητα πασχίζοντας να παραμείνει ένας τόπος αποδοχής και σεβασμού της ανθρώπινης ιδιομορφίας απορρίπτοντας την κυρίαρχη τάση για στερεοτυπική καλουποποίηση που στραγγαλίζει στη γέννεσή του ότι κάνει τον καθένα μας ξεχωριστό και υπέροχο.
Vloggers Φωτογραφιών: Danisnotonfire, Tanya Burr, Hey Nadine, Zoella, Mr Ben Brown

κείμενο | στεφανία_βερροιώτου
επιλογή_φωτογραφιών | στεφανία_βερροιώτου
στήσιμο | πωλίνα_ταϊγανίδου