R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Γυναικεία φιλία

ή μήπως... λυκοφιλία;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η γυναικεία φιλία είναι από τα πράγματα που έχουν αμφισβητηθεί ανά τους αιώνες πιο πολύ και από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης Σαμαρά.

_Και η τρέλα είναι ότι όλο αυτό δεν δημιουργήθηκε αποκλειστικά από άντρες, αλλά –φευ!- πολύ περισσότερο από τις ίδιες τις γυναίκες. Γι' αυτό και δεν αδικώ τους άντρες που αντιμετωπίζουν τις φιλίες μεταξύ γυναικών με μεγαλύτερη καχυποψία από όση έχουμε εμείς οι γκόμενες στην αρχή μιας σχέσης για τον άντρα που μόλις μπήκε στη ζωή μας. Έτσι κάπως φτάσαμε στο μεγάλο συμπέρασμα ότι γυναικείες φιλίες δεν υπάρχουν και αν υπάρχουν είναι μέχρι κάποια να σου φάει τον γκόμενο. Και αυτό εδώ που τα λέμε δεν το λες και σενάριο επιστημονικής φαντασίας αν δηλαδή ο γκόμενος «μετράει» ή σε βρει στην ευάλωτη στιγμή που έχεις χωρίσει και έχεις πιει καμιά 25αριά ποτάκια…

single photo Καλό θα ήταν βέβαια να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτο και βασικό που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι ο περίτεχνα πλασμένος γυναικείος χαρακτήρας. Με άλλα λόγια οι γυναίκες είμαστε σαφέστατα πιο περίπλοκες και απαιτητικές. Απλό παράδειγμα προς απόδειξη αυτού, είναι η περίπτωση που η γυναίκα θα κάνει σχέση και ασφαλώς οι φίλες της θα περάσουν στην αιωνιότητα. Όχι πως οι άντρες δεν θα κάνουν το ίδιο. Γιατί ως γνωστόν «σέρνει και καράβι», με τη διαφορά όμως ότι όταν επιστρέψουν, γιατί η σχέση τους θα καταλήξει άλλο ένα ναυάγιο, οι άντρες θα ξεμπερδέψουν με ένα απλό «που χάθηκες ρε μαλάκα;», ή «εγώ στα έλεγα, μαλάκα, πως η γκόμενα δεν ήταν για σένα» και γενικά με 5-6 μαλάκα και 2-3 μπύρες, το πράγμα θα είναι όπως πριν. Για να τολμήσει όμως να επιστρέψει η φίλη… Στην καλύτερη των περιπτώσεων θα ακούει κράξιμο και θα περάσει του Χριστού τα Πάθη, ξεπληρώνοντας το ατόπημά της με τις συνακόλουθες κυρώσεις για το υπόλοιπο εξάμηνο. Φυσικά με κάθε ευκαιρία ή και χωρίς ευκαιρία θα της υπενθυμίζεται το αμάρτημά της ακόμα και αν από καιρό έχει διαγραφεί.

Το καλύτερο βέβαια σε μια παρέα γυναικών είναι το κουτσομπολιό, αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας φύσης και φιλίας. Το κουτσομπολιό είναι ολόκληρη επιστήμη για τις γυναίκες και καλύπτει θέματα ποικίλου τύπου για να καταλήξει -πού αλλού- στο σεξ. Ουσιαστικά τα άλλα συζητούνται τυπικά. Μη μας πουν και νυμφομανείς! Αν όμως έχει την ατυχία κάποια και δεν μπορέσει για όποιο λόγο να παρευρεθεί στη συνάντηση, εκεί «fuckατα», που λέμε. Το κουτσομπολιό παίρνει αμέσως άλλες διαστάσεις. Με λίγα λόγια θα ασχολούνται όλο το βράδυ σχολιάζοντας εσένα και τον εκάστοτε γκόμενό σου και γενικότερα θα κάνουν ένα εκτενές αφιέρωμα στο χαρακτήρα και τη συμπεριφορά σου από την Α' Γυμνασίου έως και σήμερα.

Και όλο αυτό γιατί απλά είχες την ατυχία να έχεις δουλειά και δεν κατάφερες να πας. Και είσαι και τόσο αχάριστη που δεν καταλαβαίνεις ότι γίνεται καλοπροαίρετα, με απώτερο σκοπό στο μέλλον να διορθωθείς. Και το αποκορύφωμα είναι ότι εσύ το ξέρεις όλο αυτό και απλά κάνεις το σταυρό σου μην τύχει και δεν έχουν με τι να ασχοληθούν και πετάξει κάποια εκείνη τη στιγμή το όνομά σου. Και όμως, όσο κι αν φαίνεται σε κάποιους εντελώς παράδοξο, όλο αυτό γίνεται εξαιτίας της άκρατης γυναικείας ανάγκης για υπερανάλυση παντός επιστητού. Δεν κρύβει απαραίτητα προφανή δόλο. Και αν μη τι άλλο, έχει το χαβαλέ του να αναλύεις την σκέψη που ο άλλος σχεδόν δεν έχει προλάβει να κάνει ακόμα.

single photo Βαρύτατη μομφή εναντίον μας αποτελεί και η επονομαζόμενη γυναικεία ζήλια και ο ανταγωνισμός. Δεν διαφωνώ ασφαλώς. Οι περισσότερες θέλουν απλά να βάλει αμέσως η φίλη τους τα 10 κιλά που έχασε και να σπάσει τώρα το τακούνι από τις πανάκριβες γόβες που μόλις αγόρασε και εσύ ποτέ δε θα μπορέσεις να αποκτήσεις. Επίσης, θα παρακαλούσαμε να τις φτύσει ο κούκλος γκόμενος, που της την έπεσε πρόσφατα και προφανώς δεν της αξίζει. Τα πράγματα όμως δεν είναι πάντα όπως ακριβώς φαίνονται. Ας μην ξεχνάμε ότι η κοινωνία θέλει τη γυναίκα 90-60-90 και ό, τι παρεκκλίνει από αυτό απλά δεν έχει καμία ελπίδα να επιβιώσει. Όλο αυτό το κυνήγι της τέλειας εμφάνισης, λες και ετοιμάζεσαι να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό ομορφιάς για τον τίτλο της Μiss Universe, δημιουργεί άπειρο άγχος και ανασφάλεια στις γυναίκες. Θύμα αυτών των συνθηκών θα είναι ακόμα και η κολλητή της, που έτυχε να είναι κλώνος της Charlize Theron, η ρουφιάνα.
single photo

Δεν ξέρω αν υπήρξα λοιπόν απλώς τυχερή ή αν, αλαζονικά σκεπτόμενη, υπήρξα καλή φίλη. Θεωρώ όμως σίγουρα ότι οι γυναικείες φιλίες υπήρχαν και υπάρχουν και ότι αυτά δε συμβαίνουν μόνο στο “Sex and the city” ή άντε και στο «Θέλμα και Λουίζ». Μάλιστα, υπάρχουν γυναικείες φιλίες πολύ πιο δυνατές και σταθερές από πολλές αντρικές. Δε θέλω να συγκρίνω, γιατί πολύ απλά είναι μάταιη και ανούσια η οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ μας. Άσε που το βλέπω να έρχεται και το κράξιμο σύντομα από τους άντρες αναγνώστες. Εκεί που πρέπει ουσιαστικά να καταλήξεις είναι ότι μιλάμε για δύο τελείως διαφορετικά δομημένες σχέσεις. Η γυναίκα με τις κολλητές της έχει σχέση σχεδόν ερωτική και ίσως αυτό το πάθος που φύσει κουβαλάνε οι γυναίκες να είναι μερικές φορές αυτό που στέλνει στο γκρεμό κάποιες γυναικείες φιλίες. Αφήστε που για σας το κάνουμε βρε, για τη διασκέδασή σας. Μην πάνε και χαμένα τόσα ειρωνικά σχόλια και ανέκδοτα με τα οποία αφειδώς μας έχετε τιμήσει τόσα χρόνια. Μην είστε και αχάριστοι…

κείμενο | φωτεινή_σιδηροπούλου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης