R

e

j

e

c

t

e

d

W

r

i

t

i

n

g

image

Εργασιομανία αγάπη μου.

Όταν η δουλειά σου γίνεται εμμονή και η εμμονή δουλειά σου.

Μία βασική ανθρώπινη ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα και δικαίωμα είναι η εργασία.

Μέσα από τη δουλειά ο άνθρωπος αισθάνεται χρήσιμος και η αυτοεκτίμησή του ανεβαίνει σημαντικά. Ιστορικά, υπάρχει μεγάλος αριθμός επαναστάσεων γύρω από την εργασία (διεκδίκηση οκταώρου, εργασία γυναικών κλπ). Όμως η μεγαλύτερη και διαχρονικότερη «επανάσταση» αποτελεί η εργασιομανία, μία κατάσταση όπου είτε όλα περιστρέφονται γύρω από τη δουλειά σου, είτε δουλεύεις πολλές ώρες και δεν μπορείς να αποτοξινωθείς από αυτό, είτε η δουλειά σου είναι το μοναδικό πράγμα στη ζωή σου, με την προσωπική ζωή να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

single photo Όταν κάποιος έχει προβλήματα στην προσωπική του ζωή, πολλές φορές επιλέγει να ξεφύγει μέσα από τη δουλειά. Όλα ξεκινάνε από μικρά και «αθώα» ξενύχτια και καταλήγουν σε μερόνυχτα αϋπνίας και κούρασης που αποβλακώνουν σαν ναρκωτικό τον no life δουλευταρά. Αρχικά, ξεχνάει τα προβλήματά του. Έπειτα, παύει να έχει προσωπικά προβλήματα γιατί παύει να έχει «φυσιολογική» ζωή. Πολλοί χάνουν φίλους, σχέσεις και απομακρύνονται από την οικογένειά τους. Έτσι, μετά απ’ όλα αυτά, η εύκολη και συνάμα δύσκολη αντιμετώπιση των προβλημάτων, γίνεται αρρώστια και μπορούμε πια να μιλάμε για εργασιομανία που οδηγεί στην απομόνωση.

Από την άλλη, η εργασιομανία, εφόσον αρέσει σε κάποιον το επάγγελμα που έχει επιλέξει, όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο και η αυτοεκτίμησή του είναι κομμάτια, μπορεί να αποτελέσει μία οδό προς την παραγωγικότητα/δημιουργικότητα προτιμότερη από άλλες πιο καταστροφικές επιλογές, όπως να αρχίσει το κάπνισμα, να βλέπει όλη μέρα τηλεόραση κλπ. Ο «ασθενής» μας ξαφνικά βρίσκει τρόπο και λόγο να αισθανθεί περήφανος για τον εαυτό του. Η αυτοεκτίμηση ανεβαίνει στα ύψη και λέει πια με στυλάκι στους φίλους του: «Πάνω απ’ όλα η καριέρα μου!». Η εργασία έτσι γίνεται δικαιολογία και άλλοθι σε πολλές αδυναμίες του χαρακτήρα του και στην πραγματικότητα εξακολουθεί να αισθάνεται χάλια με τον εγκαταλελειμμένο του εαυτό χωρίς να μπορεί να απολαύσει ούτε την επιτυχία που επιφέρει η σκληρή δουλειά του.

Θα κλείσω κινηματογραφικά, μιλώντας για την happy end εικόνα του εργασιομανή που θα δείτε στις ταινίες. Ο businessman πατέρας που όλη μέρα δουλεύει ή η αναίσθητη (σα δεν ντρέπεται!) εργαζόμενη μητέρα που αφήνει τα παιδιά στον άντρα της και τρέχει σε meeting στο Παρίσι, πάντα χάνει τον ποδοσφαιρικό αγώνα του γιού του ή κάποιο χαζό κονσέρτο βιολιού της αξιαγάπητης κορούλας, που λυπάσαι από το 1ο λεπτό. Έτσι, μια μέρα ως δια μαγείας κάτι θα κάνει τον εργασιομανή ήρωα να δει ότι η κατάσταση του είναι ανεξέλεγκτη.

single photo

Είτε θα είναι ένα πιθανό παραδοσιακότατο κεράτωμα από την/τον σύντροφο, είτε θα ξεχάσει ΚΑΙ τα γενέθλια του παιδιού και κλασικά θα πάει 8 ώρες μετά το πάρτι είτε θα απολυθεί και θα δει ότι στην πραγματικότητα δεν είχε τίποτα στην ζωή του όλα αυτά τα χρόνια σκληρής εργασίας και θα κάνει καμένα κουλουράκια με την εικόνα της κλισέ αποτυχημένης-άσχετης νοικοκυράς να διακατέχει τον/την ήρωα μας που πιθανότατα να περνάει και μια κρίση ηλικίας, όταν ο σεναριογράφος έχει «κέφια».

single photo Η εργασιομανία είναι διαταραχή και δεν είναι σίγουρα ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης άσχημων καταστάσεων. Άγχος, εξάντληση, καρδιακά προβλήματα, αυξομείωση βάρους, κατάθλιψη, κρίσεις πανικού είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί η εργασιομανία. Η γραμμή μεταξύ τεμπελιάς και εργατικότητας είναι στενή μα η ανθρώπινη προσαρμοστικότητα μεγαλύτερη.

κείμενο | εύη_μίνου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+ιάκωβος_καγκελίδης