Το 'μυστικό' της Έλενας

Τσιμισκή γεμάτη. Κίνηση στο φουλ. Φθινόπωρο που γεμίζει και βγάζει στο δρόμο, υποχρεώσεις, εκκρεμότητες, αγορές.
Χώθηκα μέσα στο πολυκατάστημα. Κατέβηκα τις κυλιόμενες και στη στροφή αριστερά, μέσα-μέσα, εκεί που κρύβεται η χαρά σου, σαν σε καταφύγιο, εκεί "Το μυστικό της μπλε πολυκατοικίας" με περίμενε.
Δεν έχει πολλές μέρες που συνέβη. Δεν έχει πολλές ώρες που χρειάστηκε να διαβάσω το βιβλίο. Σερί. Νον-στοπ το διάβασμα. Δεν σε άφηνε το ρημάδι να πάρεις μια ανάσα. Σου ΄ξυνε το χέρι, το μυαλό και το κέφι να θες να γυρνάς την επόμενη σελίδα, ξανά και ξανά, μέχρι να το διαβάσεις "μονορούφι".

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + γιώργος παπανικολάου

Έτσι είναι η γραφή της Έλενας Ακρίτα. Κοφτερή, ενεργητική, καταγραφική, εποχής, ειρωνική, αληθινή, της διπλανής πόρτας, της απέναντι πόρτας, του μεθεπόμενου προαστίου, του μακρινού αστικού σου τοπίου, του underground ημιυπογείου. Έχει τάσεις, χαρακτήρες, δεν ξέρει από φιγούρες και δεν σου φιγουράρει ανούσιες "σούπες".
Ένα βιβλίο που έχει από όλα. Σαν μπουφέ από καλούδια που θες να βάλεις στο πιάτο σου, λίγο από όλα και ο φόβος σου είναι αν χωράνε όλα μέσα σε αυτό.
Και σασπένς, και αστυνομικό, και αισθηματικό, και κωμικό, και θριλεράκι και πολιτικάντικο και πολιτικό. Μπλέντερ στη πρίζα, κοφτερή πένα και βασική διάθεση γραφής από την Έλενα και έτοιμο το φαγητό!

Το 'μυστικό' της Έλενας
Το 'μυστικό' της Έλενας

Καλοσερβιρισμένο, μυρωδάτο, γευστικότατο, γκουρμέ και ατελείωτο, υπέροχα εμφανίσιμο-συντελεί και ο Ντίνος Πετράτος στο εξώφυλλο.
Η Έλενα Ακρίτα επέλεξε τον Άρη Δημοκίδη να κάνουν παρέα, και να πούνε αλήθειες στους Θεσσαλονικείς, που βρέθηκαν στο απογευματινό "κουβεντολόι" και η χαρά τους ήταν μεγάλη.
Μα και οι εξομολογήσεις τους, πολλές. Η Έλενα μίλησε για την κατάθλιψη. Μίλησε για αυτό που έχεις κι εσύ, και ο δίπλα σου, και ο απέναντι. Δεν είσαι μόνος. Δεν υποφέρεις μόνο εσύ. Ξεκόλλα. Πράξε. Βούλιαξε-στο επιτρέπω-αλλά για τόσο-όσο. Φίλε μου, δεν έχεις μόνο εσύ το πρόβλημα. Το ΄χω κι εγώ.

Το 'μυστικό' της Έλενας
Το 'μυστικό' της Έλενας

Η Έλενα και η φιλία. Ρωτήθηκε από το κόσμο και απάντησε. Όπως για την φίλη-αδελφή Ρένα Θεολογίδου και τη Μαρία Καραμανώφ, που είναι αφιερωμένο το βιβλίο της.
"Κοιμήσου Περσεφόνη, στην αγκαλιά της γης.
Στου κόσμου το μπαλκόνι, ποτέ μην ξαναβγείς"...
Η Ελσινόρη, η Ρεγγίνα, και τα μηνύματα από το hero_my_ass1973@gmail.com, η έπαυλη Νάρκισσος και το "ραδίκι".
Κι από την άλλη, ο Ντίλαν, ο Αντώνης Σκιαδάς, η Άννα και εκείνο το αστείο περιστατικό με τον Μινωτή και την Παξινού στην "μπλε πολυκατοικία" που εξιστορούσε ο Ντίλαν. Όλα εδώ. Σε αυτό το βιβλίο.
Εξάρχεια και Ψυχικό, "εκεί που σμίγανε τα χέρια τους οι μύστες, ευλαβικά πριν μπουν στο θυσιαστήριο"..
Η Ρεγγίνα κάποια στιγμή έχει την ωραιότερη ατάκα-στάση ζωής...."Είμαι γεννημένη 28 Ιουνίου του 1955, έχω την υγεία μου και χτυπάω ξύλο κάθε πρωί που ανατέλλει καινούργια μέρα. Είμαι περήφανη που είμαι 61 χρονών, γιατί αν δεν ήμουν περήφανη, πάλι 61 θα ήμουνα."

Το 'μυστικό' της Έλενας
Το 'μυστικό' της Έλενας

Η βραδιά τέλειωσε, οι ουρές για αφιερώσεις, φωτογραφίες και γέλια, με "ψαράκια" και "δάπεδα δημιουργικά κι ανθοστολισμένα" έδιναν και έπαιρναν.
Ο Άρης Δημοκίδης πάντα σεμνός. Μετρημένος και ευφυής, μαζί της έκανε μια εξαιρετική παρουσίαση.
Το μυστικό της επιτυχίας τους, αυτό το απόγευμα, το ταλέντο τους, η λάμψη και η δυνατή γραφή τους.
Διάβασέ το. Και έλα και πέσμου-αν βρήκες κάτι σε αυτό το βιβλίο που δεν σου άρεσε. Και επίσης, απάντησέ μου, σε πόσες ώρες-μέρες το διάβασες, να "κονταροχτυπηθούμε". Πόσο λίγο και πόσο λαχταριστά κράτησαν 360 σελίδες, μέσα στο μυαλό και τη καρδιά σου...
Ciao, signora Elena... se non e vero e ben trovato.

Το 'μυστικό' της Έλενας
Το 'μυστικό' της Έλενας

Γιατί μια στιγμή είναι το όνειρο, κι όλες οι άλλες στιγμές απελπισία...
-Μάνος Χατζιδάκις

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | γιώργος παπανικολάου + ιάκωβος καγκελίδης