_παρουσιάσεις_βιβλίων

Στην παρουσίαση των βιβλίων «Αγέννητοι αδερφοί» και «Νεκρή Γραμμή»

Ταξίδι σε μια Ελλάδα που μπορούν να συμβούν τα πάντα

Μερικές μέρες πριν, κάποιος φίλος μου έστειλε ηλεκτρονικά πρόσκληση για μια παρουσίαση στα βιβλιοπωλεία ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑ,

_που αμέσως μου τράβηξε το ενδιαφέρον. Παρουσιάζονταν δυο μυθιστορήματα απο δυο φρέσκους, τόσο στη γραφή όσο και στις απόψεις τους, Έλληνες συγγραφείς.

Ο λόγος για τους Μιχάλη Μανωλιό και Κωνσταντίνο Κέλλη, οι οποίοι είναι απο τους λίγους, που αντί να στραφούν στο ρεαλισμό, τον οποίο μας έχει φορέσει για τα καλά η κρίση σαν ένα στενό κασκολ που πνίγει πολύ συχνά κάθε μας πνοή έμπνευσης και δημιουργικότητας, καταφεύγουν στη φαντασία. Επιστημονική ο πρώτος και τρόμου ο δεύτερος. Λίγο πιο μπροστά στο μέλλον ο ένας και λίγο πίσω στο παρελθόν ο άλλος.

Ο Μιχάλης Μανωλιός γεννήθηκε το 1970 και σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός. Από καιρό στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, καθώς έχουν κυκλοφορήσει δύο συλλογές διηγημάτων του, το «Σάρκινο Φρούτο» (Τρίτων, 1999) και «…και το τέρας» (Τρίτων, 2009), από την οποία, μάλιστα, το διήγημα «Αίθρα» κέρδισε το 2010 τον διεθνή διαγωνισμό Aeon Award. Τώρα στο «Αγέννητοι αδερφοί» ένα βιβλίο ατμοσφαιρικό, έντονο και χωρίς σάλτσες, πάει παρακάτω και μας καθηλώνει όλους.

Ο Κωνσταντίνος Κέλλης γεννήθηκε το 1985 και πέρυσι τέτοιο καιρό είδε το πρώτο του βιβλίο να εκδίδεται, τη συλλογή ιστοριών τρόμου «Το Φως Μέσα μου» (Momentum). Τώρα επέστρεψε με κάτι πιο ολοκληρωμένο και πιο ώριμο, αλλά πιστό στο αρχικό του στυλ, το μεταφυσικό θρίλερ «Νεκρή Γραμμή» το οποίο παντρεύει άψογα αστυνομικό και τρόμου, στοιχεία μεταφυσικά και ρεαλιστικά.

Το κλίμα στη παρουσίαση ήταν οικείο, σχεδόν οικογενειακό. Ομιλητές και συγγραφείς ευδιάθετοι, πρόσχαροι έτοιμοι να λύσουν κάθε απορία, ενώ στο κοινό άνθρωποι που ανυπομονούσαν να ρουφήξουν κάθε πληροφορία. Βιβλιοφάγοι όλοι μας που περιμέναμε να ακούσουμε, να μάθουμε και να διαβάσουμε. Και από τα όσα άκουσα εγώ, τότε σίγουρα τα επόμενα βιβλια που θα καλωσορίσει η βιβλιοθήκη μου θα είναι και τα δυο, καθώς έχουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πλοκή, θίγουν ζητήματα υπαρξιακά, αγγίζουν σκοτεινές πτυχές του εαυτού μας, ζοφερούς εφιάλτες, ερωτήματα πάνω στο «εγώ» μας και το σημαντικότερο: μας ταξιδεύουν σε μια Ελλάδα χωρίς κρίση. Μια Ελλάδα στην οποία μπορούν να συμβούν τα πάντα.

Και τα δύο μυθιστορήματα κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό «Κλειδάριθμος» , ο οποίος στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης (2004), βραβεύτηκε από τη Microsoft με τον τίτλο (Worldwide) Publisher of the Year.
Ελπίζω να δω σύντομα κι άλλες αντίστοιχες εκδηλώσεις στη πόλη μας , που να εμπνέουν τον καθένα από εμάς να το τολμήσει και να μπει στον όμορφο κόσμο της δημιουργίας.