_παρουσιάσεις_βιβλίων

Αφιέρωμα στον μεγάλο Θεσσαλονικιό ποιητή

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Συνεντεύξεις προσωπικοτήτων για τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο», του Ιωάννη Καμπούρη

Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης_

_πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου-συγγραφέα Ιωάννη Καμπούρη, «Συνεντεύξεις προσωπικοτήτων για τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο». Το βιβλίο που παρουσιάστηκε αφορά σε συγκεντρωμένες συνεντεύξεις –προφορικές, αλλά και με τη μέθοδο των επιστολών- 90 Θεσσαλονικέων ζώντων και μη, που έλαβε ο συγγραφέας του βιβλίου, Ιωάννης Καμπούρης.

Στο βιβλίο για τον μεγάλο Θεσσαλονικιό ποιητή «μιλούν» εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πρόσωπα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης μας. Μεταξύ άλλων, για το θαυμασμό τους για την ξεχωριστή προσωπικότητα και το πληθωρικό ταλέντο του μεγάλου μας ποιητή, μιλούν οι Εμμανουήλ Κριαράς, ο πρώην δήμαρχος Ντίνος Κοσμόπουλος, δημοτικοί σύμβουλοι, ο Νίκος Παπάζογλου κ.ά.

«Σας ευχαριστώ πολύ αν και δεν αξίζω δα και τόσο κόπο....» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα που ψέλλισε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του για την ιδιαίτερη τιμή που αισθάνθηκε, μιας και ο κόσμος που τον τίμησε με την παρουσία του ήταν πολύς. Και, παρά τα προβλήματα υγείας, ο 85χρονος ποιητής ήταν εκεί για να παρακολουθήσει και να κλείσει την εκδήλωση και να μας δώσει την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά.

Για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο μίλησαν στη συνάντηση φίλοι και συνεργάτες του, προκειμένου να προλογίσουν το εν λόγω βιβλίο-αφιέρωμα στο έργο και να μας κοινωνήσουν λίγες πληροφορίες σχετικά με τη σπουδαία προσωπικότητά του. Ανάμεσά τους η τ. Πρύτανις επί τιμή του Α.Π.Θ. κ. Μαρία Δεληβάνη, ο καθηγητής φιλοσοφικής Α.Π.Θ. κ. Σωκράτης Δεληβογιατζής, ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας κ. Ντίνος Κωστόπουλος και ασφαλώς ο ίδιος ο συγγραφέας. Κοινό σημείο όσων μίλησαν για τον ποιητή υπήρξε η αγάπη τους για το έργο, αλλά κυρίως για τη σεμνότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα του.

Ο σπουδαιότερος ποιητής της Θεσσαλονίκης και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελλάδας είναι σίγουρα αυτός που κρατάει ακόμη ζωντανή τη λεγόμενη λογοτεχνική «σχολή της Θεσσαλονίκης». Έχει σφραγίσει τη λογοτεχνική ιστορία της πόλης μας, μιας και στο έργο του, αλλά και στη ζωή του, την «υπηρέτησε» πιστά με μια αφοσίωση σχεδόν δουλική. Πέρα όμως και πάνω από αυτά είναι μια προσωπικότητα που ξεχωρίζεις αμέσως για την ευγένεια, τη σεμνότητα και τη γλυκύτητα που σου αποπνέει, χωρίς την παραμικρή αίσθηση αλαζονείας ή υπεροψίας. Και αυτό είναι χωρίς αμφιβολία πολύ σπουδαιότερο από το όποιο λογοτεχνικό ταλέντο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Ελληνικού Κέντρου Επικοινωνίας.