image_alt_text image_alt_text

Εκεί που όλοι έγιναν 'ένα'

Στη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο 1ο Φεστιβάλ Δάσους

"Μαγεία" είναι η μοναδική λέξη που μου βγαίνει, καθώς σκέφτομαι και ξεκινάω να γράφω για τη συναυλία του Γιάννη Χαρούλη στο Θέατρο Δάσους.Χώρος γεμάτος. Γεμάτος όμως. Κόσμος δίχως ηλικία. Από τον 20άρη πιτσιρικά μέχρι και ανθρώπους παλιότερης γενιάς. Χειροκρότημα έντονο πριν καλά-καλά βγει ο Γιάννης στη σκηνή και μια γλυκιά προσμονή για να μας ταξιδέψει και πάλι με το λαούτο του σε όλη την Ελλάδα.


Γιάννης Χαρούλης, 1ο Φεστιβάλ Δάσους

Μέσα στο χαμό του πλήθους σκεφτόμουν τι να είναι άραγε αυτό που τον κάνει τόσο μαγικό και κάθε συναυλία του είναι ένα μοναδικό και απροσδόκητο sold out. Ώσπου λίγα λεπτά μετά, ο Γιάννης ανέβηκε στη σκηνή και οι σκέψεις μου σκόρπισαν. Η απάντηση βρέθηκε μπροστά στα μάτια μου ολοζώντανη. Από εκεί και πέρα και για ένα τρίωρο δε θυμάμαι να βρέθηκε το μυαλό μου στη θέση του.


Γιάννης Χαρούλης, 1ο Φεστιβάλ Δάσους

Όλοι αγκαλιασμένοι χόρευαν και έπιναν τσικουδιές στην υγειά του Γιάννη, στην υγειά της Κρήτης. Νερά και μπύρες εκτοξεύονταν πέρα-δώθε και ο ίδιος έτοιμος να σπάσει τις χορδές από το λαούτο του, να τραγουδάει με όλο το πάθος και την αισθαντικότητα που διακρίνουν τη φωνή του, μέσα σε μια ατμόσφαιρα τόσο δροσερή όσο και και καυτή. Με αφετηρία του τους ήχους της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κρήτης, μας συνεπήρε μουσικά από του «Λασιθιού τη στράτα» ως την Ικαρία και από την Ήπειρο ως τη Θράκη σ΄ ένα μοναδικό πάντρεμα παραδοσιακής και έντεχνης μουσικής με πιστούς του ακόλουθους τους μουσικούς του, που δεν ξέρω αν βασανίστηκε να τους επιλέξει ή αν απλά υπήρξε τυχερός. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί δημιουργούν μια μουσική εμπειρία από εκείνες που θέλεις να ζεις ξανά και ξανά.


Γιάννης Χαρούλης, 1ο Φεστιβάλ Δάσους

Ο κόσμος το διασκέδασε αυθεντικά, ελληνικά, με την ψυχή του και η καλοκαιρινή ατμόσφαιρα με τη γλυκιά ζάλη που έφερε μετά από λίγο η ρακή και οι νότες που γέμισαν το Θέατρο συνέθεσαν ένα σκηνικό μαγείας. Όλος ο κόσμος ενώθηκε, έγινε ένα! Μαζί χοροπηδούσαν στήνοντας ένα ατελείωτο πανηγύρι και σιγοψιθύριζαν κάθε του στίχο. Ό, τι όμως μάγεψε ακόμη περισσότερο είναι αυτή η έμφυτη ευγένεια και γλυκύτητά του σε συνδυασμό με μια ταπεινότητα που σπανίζει.


Γιάννης Χαρούλης, 1ο Φεστιβάλ Δάσους

Με όλη την απλότητα, λοιπόν, και τη λαϊκότητα ενός γνήσιου Κρητικού, σέβεται και τιμά τις ρίζες του, χωρίς να φανατίζει και να φανατίζεται, αγκαλιάζει την παράδοση και τη συστήνει στο κοινό. Αυτή είναι η επιτυχία του! Δεν είναι ούτε φαινόμενο όπως κατά καιρούς τον χαρακτήρισαν, ούτε μια κόπια του Ξυλούρη, είναι ο φυσικός συνεχιστής που έπιασε το νήμα από εκεί που το άφησαν ο Νίκος Παπάζογλου, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Μια αυθεντική εξέλιξη της ελληνικής κουλτούρας που δε σταματάει μέσα στο χρόνο παρά μόνο συνεχίζει αναλλοίωτη. Όλη η συναυλία υπήρξε η περίτρανη απόδειξη ότι η ελληνική μουσική παράδοση όχι απλά δεν ξέφτισε, αλλά βρήκε το γνήσιο εκφραστή της στο πρόσωπο του Γιάννη Χαρούλη. Και αποτελεί το δίχως άλλο την πιο περήφανη και ελπιδοφόρα απόδειξη που έχουμε αυτή τη στιγμή να επιδείξουμε!

Συντελεστές αφιερώματος:
κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκαςΤο μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι μαζί δημιουργούν μια μουσική εμπειρία από εκείνες που θέλεις να ζεις ξανά και ξανά