R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

image

Μαθήματα πολιτισμού από την Κ.Ο.Θ.

Στην ανοιχτή συναυλία για τους πρόσφυγες στο Λιμάνι (+Rejected Photostory)

Ήταν μια φθινοπωρινή βραδιά στη πόλη μας, όταν το λιμάνι της πλημμύρισε από νότες και ανθρωπιά.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μας εξέπληξε φέτος ευχάριστα διοργανώνοντας την, καθιερωμένη πλέον, ανοιχτή σεπτεμβριάτικη συναυλία της σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό, ως ελάχιστο δείγμα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες.

Η ανταπόκριση του κοινού υπήρξε εντυπωσιακή. Ένιωθε κανείς πραγματικά συγκίνηση βλέποντας πλήθος κόσμου να κατηφορίζει στην παραλία φορτωμένος με σακούλες και να περιμένει υπομονετικά στην ουρά για να καταθέσει ό,τι μπορούσε προκειμένου να απαλύνει τον πόνο των συνανθρώπων μας.

Ο συμβολικής σημασίας χώρος του λιμανιού ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο τη συναυλία. Τι κι αν οι συνθήκες σ’ έναν εξωτερικό χώρο δεν είναι πάντα ιδανικές γι’ αυτή τη μουσική, τι κι αν το αεράκι που φυσούσε μπλεκότανε συχνά με τις νότες. Η θάλασσα δίπλα, φορτισμένη ήδη με μνήμες προσφυγιάς, σε ταξίδευε. Άλλωστε το πρόγραμμα ξεκίνησε αφιερωμένο σε αυτήν, με ένα απόσπασμα από τη «Μουσική των νερών» του Χέντελ, ενώ συνεχίστηκε με διαχρονικές μελωδίες των κορυφαίων του κλασικού ρεπερτορίου.

Ο Μότσαρτ, ο Τσαϊκόφσκι, ο Μπιζέ και άλλοι μεγάλοι συνθέτες ξέφυγαν παιχνιδιάρικα από τα σαλόνια στους δρόμους, συνάντησαν χιλιάδες ανθρώπους κάθε ηλικίας, έκαναν μικρά παιδιά να χτυπάνε παλαμάκια και να χοροπηδάνε στο άκουσμά τους. Και η Κ.Ο.Θ. μας θύμισε τι (θα έπρεπε να) σημαίνει η λέξη πολιτισμός. Πολιτισμός για όλους και όχι για λίγους. Τέχνη που ενώνει, στρατευμένη δίπλα στον άνθρωπο, για τον άνθρωπο και όχι αποστειρωμένη απέναντί του.

Μπορεί οι σταγόνες της βροχής να διέκοψαν λίγο πρόωρα την όμορφη βραδιά αλλά φύγαμε όλοι με την καρδιά ζεστή από ελπίδα. Δώδεκα τόνοι ειδών ανθρωπιστικής βοήθειας συγκεντρώθηκαν για τους πρόσφυγες στην Ειδομένη. Ας είναι αυτό μόνο η αρχή.

κείμενο | στέλλα μούρνου
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης