R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

image

Σωκράτη εσύ αντί-σταρ!

...στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στο Fix Factory of Sound

Κάθε του συναυλία, μια εμπειρία μοναδική, συναρπαστική και πάντα τόσο ξεχωριστή. Άλλωστε, η ανατριχίλα που σου προκαλεί η φωνή του δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Έχει τόσο πιστούς «οπαδούς» που τον ακολουθούν με την ίδια αφοσίωση σε κάθε του βήμα. Δεν έχει σημασία πόσες φορές τον έχεις δει από κοντά γιατί πάντα καταφέρνει να γίνεται το ίδιο «μαγικός» και παράλληλα τόσο απλός και προσιτός. Η τριαντάχρονη πορεία του στο χώρο έχει αποδείξει άλλωστε, ότι τα τραγούδια του έχουν τέτοια δυναμική στον κόσμο που όχι μόνο αντέχουν σθεναρά στο πέρασμα του χρόνου και τραγουδιούνται με το ίδιο πάθος τρεις δεκαετίες τώρα από τους «σωκρατικούς» ακροατές, αλλά και πως κάθε φορά μπορούν να «συστήνονται» εκ νέου από τον ίδιο τον Μάλαμα, ανάλογα με τη διάθεση πειραματισμού και την έμπνευση της στιγμής που προκύπτει σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση. Τόσο που όποιος τον ακούσει δύσκολα θα μείνει αμύητος.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου, ο Σωκράτης (γιατί σου βγαίνει αυτόματα να τον πεις με το μικρό του) βρέθηκε στη σκηνή του Fix Factory of Sound και γέμισε και πάλι τη σκηνή με τις υπέροχες μελωδίες του. Κατάφερε να μας εκπλήξει για ακόμη μια φορά με τη χαρακτηριστική και ανατριχιαστικά γοητευτική, μπάσα φωνή του και με μια αμεσότητα και απλότητα που σε ξαφνιάζει, ειδικά σε έναν τόσο καταξιωμένο δημιουργό. Γύρω σου έβλεπες ανθρώπους κάθε ηλικίας. Από παρέες φοιτητών που βλέπουν τον Σωκράτη ως τον καταλληλότερο εκφραστή των σκέψεων και των ανησυχιών τους μέχρι και ζευγάρια μεγαλύτερης ηλικίας. Όλοι «γούσταραν» με τον ίδιο τρόπο. Όλοι έδωσαν το παρόν όπως πάντα και βρέθηκαν σε μια ατμόσφαιρα άλλοτε λυρικά ερωτική και άλλοτε γνήσια λαϊκή και χορευτική, για περισσότερο από τρεις ώρες. Αυτό είναι κάτι που μόνο καλλιτέχνες με το ανάστημα του Σωκράτη μπορούν να πετύχουν.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Αν και τα τραγούδια του κρύβουν μια ερημιά, μια μελαγχολία και ένα κλίμα εγκατάλειψης, μ' έναν τρόπο σχεδόν μυστηριακό ο Μάλαμας κατορθώνει πάντα το αντίθετο: να ενώνει τον κόσμο που τον λατρεύει. Λες κι έχει συνάψει μαζί μας μια μυστική συνωμοσία. Γι' αυτό ο κόσμος γέμισε και πάλι ασφυκτικά το χώρο του Fix τόσο με την παρουσία του όσο και με τη συμμετοχή του σε όλη τη διάρκεια της συναυλίας. Δε σταμάτησαν να χορεύουν αγκαλιασμένοι, να τραγουδάνε φωναχτά κάθε στίχο των αγαπημένων τους τραγουδιών και να χοροπηδάνε με τόσο πάθος που είχες την αίσθηση ότι -δεν μπορεί- θα σπάσει το πάτωμα. Και εκείνος πλαισιωμένος όπως πάντα από μια ομάδα εξαιρετικών μουσικών, έχοντας πάντα στο στόμα «ένα τσιγάρο ατέλειωτο» κατάφερε να μας κάνει να τον νιώσουμε κοντά μας, να γίνουμε και πάλι τα «πουλάκια» του Σωκράτη.

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας

Άνθρωπος ήρεμος και πάνω απ' όλα σεμνός, αιχμηρός και ταυτόχρονα απόλυτα ερωτικός, με την άλλοτε ήρεμη κι άλλοτε ξεσηκωτική μουσική του, με τους όμορφους σαν ποιήματα στίχους των τραγουδιών του, αγγίζει και γαληνεύει τις ψυχές μας σε μέρες τόσο δύσκολες και μοναχικές για όλους μας. Λίγα λεπτά μόνο ήταν αρκετά και το μοναδικό κλίμα, που δημιουργείται πάντα σε κάθε του εμφάνιση, μας βοήθησε να γίνουμε όλοι μια παρέα. Σα να γνωριζόμασταν από πάντα. Έχει τον τρόπο του ο Σωκράτης να σε κάνει να τον αισθάνεσαι δικό σου, δίπλα σου σα να κάνεις διάλογο μαζί του μέσα από τη μουσική και τα τραγούδια του, που κρύβουν όλα τους μια μικρή ιστορία. Κάθε του τραγούδι είναι γεμάτο νόημα, ζωή και συναίσθημα. Και μας έκανε το χατίρι και «μας τα είπε όλα»!

Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας
Σωκράτης Μάλαμας
Κάπως έτσι βρεθήκαμε όλοι μαζί συνταξιδιώτες σε μια μαγική διαδρομή, ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι «από την Αμερική» ως την «Κοιλάδα των Τεμπών». Κάπου-κάπου ταξιδέψαμε και σε μονοπάτια πιο ερωτικά με το «Γράμμα», τις «Πρώτες λέξεις» και το «Αερικό». Πάντως, ένα γίνεται αμέσως φανερό: ο Σωκράτης σαν γνήσιος εργάτης σε κάθε του συναυλία με μόνο του οδηγό το μεγάλο του ταλέντο μα πάνω απ' όλα την ασύγκριτη σεμνότητά του καταφέρνει «όποτε λιώνουμε μαζί πάντα να γινόμαστε ένα»!

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας

Σε εξορία κοντινή
ζουν απομακρυσμένοι,
αυτοί που έχουν τ’ όνομα
"του κόσμου οι κολασμένοι".

ΌΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (κάτω δεξιά υπάρχει κουμπί για Fullscreen):