image_alt_text image_alt_text

Μίλτος Πασχαλίδης, ένας πραγματικός καλλιτέχνης

Στη συναυλία του Μίλτου Πασχαλίδη στο Μύλο (+Rejected Photostory)

Κλείνει τα μάτια πάνω στη σκηνή του Μύλου και τραγουδά «Αγύριστο κεφάλι», «Κακές συνήθειες», «Βυθισμένες άγκυρες».Σου δίνει μια μόνιμη αίσθηση ότι ταξιδεύει μόνος του σε κόσμους ιδεατούς, ίσως στους κόσμους που περιγράφει μέσα από τα τραγούδια του, μια αίσθηση ότι κάτι μαγικό τον κάνει να «φεύγει» από τη σκηνή και να ονειρεύεται ακαριαία. Ο λόγος για το μοναδικό Μίλτο Πασχαλίδη που μετά από 20 χρόνια πορείας στο μουσικό στερέωμα, έχει ακόμη την «κακή συνήθεια» να μας χαρίζει μοναδικές ζωντανές εμφανίσεις. Κάθε του τραγούδι μοιάζει με αφήγηση, μια μικρή ιστορία από εκείνες που μιλάνε μέσα σου και νιώθεις την ανάγκη να ακούς ξανά και ξανά, όσα χρόνια και αν περάσουν, όσες φορές και αν τις έχεις ακούσει.


Μίλτος Πασχαλίδης

Με τις αποσκευές του γεμάτες με τα καλύτερα τραγούδια τόσο του ίδιου, όλα εκείνα που έχει αγαπήσει και έχει σιγοτραγουδήσει ο κόσμος. Αλλά και με τραγούδια πολλών άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Μάνος Ξυδούς, ο Δημήτρης Μητροπάνος και ο αγαπημένος του Μίλτου ο «αόρατος στιχουργός» Άλκης Αλκαίου που, αν και απόντες, κατάφεραν ακόμη και μέσα από την απουσία τους να γεμίσουν με αξέχαστες μελωδίες το χώρο. Γνωστός «μάστορας» για την ανεπανάληπτη ατμόσφαιρα που δημιουργεί σε κάθε του ζωντανή εμφάνιση αλλά και για τη αυτοσχεδιαστική του διάθεση επί σκηνής, όπου το ένα τραγούδι αυθόρμητα φέρνει το επόμενο, ο Μίλτος Πασχαλίδης πετυχαίνει να μας συγκινεί σε κάθε στιγμή.


Μίλτος Πασχαλίδης

Στο πλάι του είχε όπως πάντα μια σπουδαία ομάδα μουσικών. Από την πρώτη ματιά θα ξεχώριζες την εξαιρετική νέα τραγουδοποιό Μιρέλα Πάχου στο πιάνο, το ακορντεόν και τη φωνή. Ο ίδιος μάλιστα ο Πασχαλίδης την έχει χαρακτηρίσει «μουσικό θηρίο». Όλοι μαζί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα σπάνιο αποτέλεσμα και ένα τρίωρο πρόγραμμα που σου προσφέρει μια αξέχαστη και έντονα φορτισμένη μουσική εμπειρία. Με την άλλοτε τρυφερή εώς και ερωτική φωνή του και άλλοτε ασυγκράτητα εκρηκτική, πρόσφερε σε όσους γέμισαν ασφυκτικά το Μύλο, συγκίνηση και δυναμισμό, εκτόνωση και σκέψη. Πολιτικός και ταυτόχρονα ερωτικός, σαρκαστικός και γνήσια λυρικός καταφέρνει και ακροβατεί με τρόπο μοναδικό ανάμεσα στην κρητική παράδοση και τη σύγχρονη μουσική, στο ερωτικό και το πολιτικό τραγούδι.


Μίλτος Πασχαλίδης

Είναι ο καλλιτέχνης που δίκαια συγκαταλέγεται στους σπουδαιότερους τραγουδοποιούς της γενιάς του, καθώς η 20ετής προσωπική του πορεία στο ελληνικό τραγούδι έχει αποδείξει ότι πρόκειται για έναν σπάνιο ερμηνευτή υψηλών αποδόσεων, που πάντα έχει κάτι να «πει» πάνω στη σκηνή. Έχει βάλει τη δική του προσωπική σφραγίδα και δημιούργησε το δικό του μουσικό ύφος χωρίς αντιγραφές και μιμήσεις.


Μίλτος Πασχαλίδης

Ένας καλλιτέχνης που τιμά με συνέπεια και τα δύο συνθετικά της κατακρεουργημένης αυτής λέξης, με απόλυτη συναίσθηση του «χρέους» του απέναντι σε όλους όσοι των ακολουθούν πιστά σε όλη του την πορεία. Μα πάνω απ’ όλα ένας άνθρωπος με ήθος και τσαμπουκά εφήβου που για 2 δεκαετίες τώρα έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία μια σκληρή δουλειά: να δημιουργεί συναισθήματα και σκέψεις σε ανθρώπους που στη μεγάλη τους πλεοψηφία δε θα γνωρίσει ποτέ.
Κι αυτό πράγματι αποδεικνύει την αληθινή αξία ενός καλλιτέχνη.
Ο Μίλτος Πασχαλίδης θα πραγματοποιήσει ακόμη μία εμφάνιση στη σκηνή του Μύλου την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου.

INFO αφιερώματος
κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας


Μίλτος Πασχαλίδης


Ένας καλλιτέχνης που τιμά με συνέπεια και τα δύο συνθετικά της κατακρεουργημένης αυτής λέξης...