R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

image

Όλοι ενωμένοι κατά της βίας - Στην εκδήλωση του "Καταφύγιου Γυναικών"

Τα συναισθήματα της βραδιάς με τους Γ. Σερβετά, Π. Παυλίδη, Μ. Κανά, Μ. Ζαμάνη, Θ. Παπακωνσταντίνου και Χαϊνηδες, σε ένα Rejected Photostory.

Τελικά, η μουσική καταφέρνει και ενώνει τους ανθρώπους, τις ιδεολογίες, τις θρησκείες, τα κοινωνικά στρώματα και δρα ενάντια στη βία.

Μπορεί μέσα σ' όλα τα παραπάνω κάποιος να βρει τους παράγοντες που υποκινούν τη βία εναντίον των γυναικών ανά τον κόσμο, ωστόσο η μουσική καταπραΰνει τα πνεύματα και βοηθάει στην αρμονική συνύπαρξη όλων. Στην προκειμένη περίπτωση η μουσική βοήθησε στην υποστήριξη του έργου της αλληλεγγύης και της συμπαράστασης στις γυναίκες- θύματα της βίας.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ενώθηκαν οι φωνές, αλλά και οι καρδιές όλων όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση «Η μουσική κατά της Βίας», που διοργάνωνε το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, ή αλλιώς «Καταφύγιο Γυναίκας», στέλνοντας ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλες τις κακοποιημένες γυναίκες. Ο Παύλος Παυλίδης με τους B-Movies, η Μελίνα Κανά, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου με τη Ματούλα Ζαμάνη, οι Χαΐνηδες, ο Γιάννης Σερβετάς ως παρουσιαστής, ήταν εκεί να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους για έναν κοινό σκοπό. Το πλήθος του κόσμου που ανταποκρίθηκε για μία ακόμη φορά στο κάλεσμα αποτελεί μία σημαντική πηγή υποστήριξης για τη συνέχιση του έργου του Κέντρου που ταυτόχρονα θα δώσει τη δύναμη σε γυναίκες, που υφίστανται οποιαδήποτε μορφή βίας, να σπάσουν τη σιωπή τους.

Τα κρούσματα βίας κατά των γυναικών αυξήθηκαν τρομακτικά σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Βία δεν είναι μόνο τα χαστούκια, οι μπουνιές, το ξύλο. Η βία έχει πολλά πρόσωπα. Δεν είναι µόνο σωµατική, αλλά σεξουαλική και συναισθηματική. Τις πιο πολλές φορές οι μορφές βίας συνυπάρχουν, µια σωµατικά κακοποιημένη γυναίκα έχει κακοποιηθεί και ψυχολογικά και σεξουαλικά.

Το μότο «Τελευταία φορά»… μέχρι την επόμενη φορά, πρέπει να σταματήσει. Η κακοποίηση των γυναικών είναι πια ένα κοινωνικό φαινόμενο. Σκοπός είναι να μην υπάρξει ποτέ η πρώτη φορά και αν τυχόν υπάρξει να γνωρίζουν όλοι τον τρόπο αντιμετώπισής της. Πόσες φορές έχετε γίνει αυτήκοοι μάρτυρες ενός τσακωμού, που ξεφεύγει από τα λεκτικά όρια, μεταξύ ενός ζευγαριού; Πόσες φορές έχετε πέσει θύματα τέτοιας περίπτωσης; Πλέον μπορείς να μη μείνεις αμέτοχος…

Μπορείς να μιλήσεις, να μην ανεχθείς περιστατικά βίας και προσβολής, μπορείς να τα καταγγείλεις.
Μπορείς να απευθυνθείς σε αναγνωρισμένους φορείς για να προστατεύσεις τα άτομα που δέχονται βία.
Μπορείς να προσφέρεις είτε μέσω προσφοράς αγαθών, χρημάτων αλλά και εθελοντικής εργασίας.
Μπορείς να βοηθήσεις, προωθώντας εικόνες και μηνύματα κατά της βίας.
Μπορείς να μεγαλώσεις τα παιδιά σου με πρότυπα ισότητας και σεβασμού για τον κάθε άνθρωπο.

Το Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών, ή αλλιώς «Καταφύγιο Γυναίκας» είναι μία Αστική Μη Κερδοσκοπική και Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) που δραστηριοποιείται από το Φεβρουάριο του 2011. Με έδρα του τη Θεσσαλονίκη, έχει ως σκοπό να παρέχει ολοκληρωμένη στήριξη σε γυναίκες που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης, αλλά ταυτόχρονα να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Το «Καταφύγιο Γυναίκας» στηρίζεται στον εθελοντισμό και στην ανιδιοτελή προσφορά, αποτελείται από μία ομάδα νέων εθελοντών με όραμα και αληθινό ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για την καταπολέμηση κάθε μορφής κακοποίησης.

κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου + λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου