R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

image

Ο ποιητής μας, Παύλος Παυλίδης

Στο γκαζιάρικα νοσταλγικό live του Παύλου Παυλίδη και των B-movies στον Μύλο

Είναι ίσως από τους λίγους μουσικούς καλλιτέχνες που καταλαβαίνω για ποιο λόγο έχουν τόσο "φανατισμένους" με την πάρτη του ακόλουθους. Οι μελωδίες του απλές αλλά μαγικές και οι ποιητικοί του στίχοι φτιάχνουν εικόνες που δεν χωρούν σε όλες τις κινηματογραφικές ταινίες που θα δεις στη ζωή σου. Είναι ένας αριστοτεχνικός αφηγητής, ο οποίος μιλάει για τις ιστορίες που ο ίδιος έζησε. Είναι ένας μουσικός ποιητής, ίσως ο καλύτερος που έχουμε.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

Κάθε στίχος είναι ένα viewmaster σε fast forward. Αυθεντικά λόγια, με μια γλυκιά παιδικότητα πολλές φορές, που σου ωθούν το μυαλό να πάρει πολλές στροφές. Μια γερή τζούρα φαντασίας που σου ανοίγει κρυμμένους κόσμους. Αλλά μόνο όταν τον ακούς. Και αν την βρεις την σύνδεση μαζί του, η εξάρτηση είναι δεδομένη.

Καταλαβαίνω πως για τους αμύητους δεν είναι 'εύκολος' ο Παυλίδης. Οφείλει να μην είναι. Μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη και τρίτη φορά. Αν δεν έχεις ετοιμάσει βαλίτσες και τα απαραίτητα για το -σχεδόν- τρίωρο μουσικό ταξίδι θα ζαλιστείς στον αέρα, θα νιώσεις γυμνός και θα ψάχνεις κάτι 'εύκολο' να σε κρατήσει στη γη. Θέλει κουράγιο η νοσταλγία και προσεχτική ακρόαση η αφήγηση.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

Ο Παύλος με τους B-movies πλέον έχουν χαράξει την πορεία τους. Και είναι ευθεία, με ανοιχτά πανιά και πρίμα τον καιρό. "Μόχα", "Λευκή Καταιγίδα", " Η Μαίρη", "Θα 'ρθει μια μέρα", "Ελλάδα", "Grand-Hotel", "Δεν είμαι από εδώ " και τόσα τόσα άλλα είναι πια τα καλύτερα εφόδια και για εκείνον και για εμάς, αφού στο ίδιο ταξίδι βρισκόμαστε. Βέβαια, δεν λείπουν και τα γκάζια των "Ξύλινων Σπαθιών", μην αγχωθείτε οι "καινούριοι". Εδώ είναι, τα λέει και αυτά και ο χαμός στο κοινό είναι δεδομένος. Και τον ευχαριστιέται και ο ίδιος, αφού θα τον δεις να συμμετέχει μαζί σου. Μπορεί να ηρέμησε, να γουστάρει πια περισσότερο ήπιους ήχους, περισσότερη μελωδία και περισσότερη ποίηση, αλλά η φλόγα της μουσικής "εφηβείας" ίσως να χοροπηδάει ακόμα μέσα του.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης

'Είναι καλύτερο να αφήνουμε τα τραγούδια να λεν τις ιστορίες τους, από το να τις λέμε εμείς.', μας είχε πει κάπου αλλού, κάπως "Αλλιώς", και φαίνεται πως είναι κάτι που το κάνει πολύ καλά. Το κάθε τραγούδι είναι περισσότερο από μια απλή ιστορία, είναι μια ταινία σινεμά -σαν και αυτό που θέλει να πάει η Μαίρη- με οδηγό την αφήγηση και soundtrack τη μελωδία. Και το live είναι σαν να ανοίγεις ένα ασπρόμαυρο άλμπουμ από τα παιδικά χρόνια του παππού σου, σαν να φεύγεις για roadtrip χωρίς συγκεκριμένο προορισμό και φιξαρισμένη επιστροφή.

Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης
Παύλος Παυλίδης
"Έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτόν εδώ τον χώρο", είπε ο Παύλος δείχνοντας το Club του Μύλου. Πλέον θα έχουμε κι εμείς.

κείμενο | τάσος θώμογλου
φωτογραφίες | κατερίνα τριανταφυλλίδου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας

Ο χρόνος είναι παιδί
κλωτσάει μια μπάλα και τρέχει από πίσω της
αν μια στιγμή κουραστεί
βρίσκει μια ελιά και κοιμάται στον ίσκιο της

ΌΛΕΣ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (κάτω δεξιά υπάρχει κουμπί για Fullscreen):