Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, Φεστιβάλ Δάσους Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης, Ματθαίος Τσαχουρίδης, Φεστιβάλ Δάσους

Μουσική δίχως σύνορα στο Θέατρο Δάσους

Στο 'Ψυχή & Σώμα' του Κωνσταντίνου και Ματθαίου Τσαχουρίδη (+Rejected Photostory)

«Καλή αντάμωση…» ευχήθηκε ο Κωνσταντίνος και το μουσικό ταξίδι ξεκίνησε.Ήταν τόσο σίγουρος ότι κάπου εκεί ψηλά θα βρεθούν, κοινό και ορχήστρα. Η μουσική, εξάλλου, έχει τη δύναμη να σε ταξιδεύει, να σε οδηγεί σε μέρη ανά τον κόσμο. Η συναυλία με τίτλο «Ψυχή και Σώμα», με καράβι την ποντιακή λύρα και κατάρτι τη φωνή, είναι μια μουσική πρόκληση που έχει ένα δύσκολο σκοπό: να αγγίξει και -γιατί όχι- να ξεσηκώσει τις ψυχές όλων των θεατών.


image01

Για κάποιον που πρόκειται να τους ακούσει για πρώτη φορά είναι σίγουρα μια μουσική πρόκληση που θα τον αφήσει έκθαμβο. Η ποντιακή λύρα παρουσιάζεται, όπως αναφέρει ο Ματθαίος: «ως μουσικό όργανο μιας ορχήστρας που επικοινωνεί με τον ήχο της και τις ατέρμονες μουσικές δυνατότητές της». Συνδέεται με τη μοναδικότητα της ανθρώπινης φωνής σ’ ένα ταξίδι στις μουσικές γειτονιές του κόσμου, αγκαλιάζοντας ένα παγκόσμιο μουσικό ρεπερτόριο.

Στην προκειμένη περίπτωση, η μουσική μέθεξη που επιτυγχάνεται είναι κάτι το μοναδικό. Κάθε φορά είναι διαφορετική και μοναδική. Η ανθρώπινη φωνή και η ποντιακή λύρα, χωρίς καμία επιτήδευση και η αγάπη δύο νέων ανθρώπων, καλλιτεχνών και δημιουργών, του Κωνσταντίνου και του Ματθαίου για τη μουσική, δίνουν το δικό τους στίγμα. Η μουσική τους άλλοτε σύγχρονη, επίκαιρη και άλλοτε αποτίοντας σεβασμό στην παράδοση, προχωρά πέρα από τα καθιερωμένα. Το «Ψυχή και Σώμα» δεν είναι συναυλία ποντιακής παραδοσιακής μουσικής. Η ποντιακή λύρα ως μουσικό όργανο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μουσικό σχήμα, είναι η αιχμή του δόρατος. Άλλοτε τηρώντας τις τεχνοτροπίες της ποντιακής μουσικής παράδοσης και άλλοτε επιδεικνύοντας τις απίστευτες δυνατότητες της, μπαίνει σε περίεργα μουσικά μονοπάτια. Έρχεται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς πάντα με σεβασμό και αγάπη. Στη συναυλία «Ψυχή και Σώμα» πράττονται και τα δύο με μεγάλη επιτυχία, δίνοντας στη λύρα τη θέση που της αξίζει και γοητεύοντας το κοινό.


image01

Κι όλα αυτά σε ένα θέατρο, αυτό του δάσους στις πλαγιές του Σέιχ Σου, που γέμισε ασφυκτικά, με ανθρώπους έτοιμους να δεχτούν στην ψυχή τους αυτή τη μουσική πανδαισία, αλλά και το σώμα τους ανήσυχο να αδράξει την ευκαιρία, να πεταχτεί στη σκηνή, να γίνει μια μεγάλη παρέα ώστε να γιορτάσουν όλοι μαζί, με την ψυχή και το σώμα τους.


image01

Παρέα τους μια πλειάδα καλλιτεχνών. Ο μαέστρος, Αντώνης Σαρακατσιάνος και άλλοι 13 εξαίρετοι μουσικοί πλαισιώσουν τα δυο αδέρφια. Αθανάσιος Σωτηριάδης (πλήκτρα), Σκηπητάρης Γεώργιος (καβάλ, κλαρίνο), Γεώργιος Κορτσινίδης (τύμπανα, κρουστά, ποντιακό νταούλι), Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου (κρουστά), Ιωάννης Πούλιος (λαούτο, κιθάρες), Αθανάσιος Σοάννης (κρουστά), Δημήτρης Γουμπερίτσης (κόντρα μπάσο, ηλεκτρικό μπάσο), Ιωάννης Πούλιος (βιολί), Χρήστος Καλλιοντζίδης (βιολί), Αθανάσιος Καρακώστας (βιολί), Δήμητρα Μέγγου (βιολί), Στέφανος Σεκέρογλου (βιόλα), Ντίνα Σαραντζή (τσέλο).


image01

Όλοι μαζί σ’ ένα μουσικό ταξίδι που κρατάει τρία χρόνια τώρα, με αφετηρία τη Βέροια, όπου και γεννήθηκε, και με προορισμό την επαφή με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται.

Συντελεστές άρθρου:
κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + ρούλα θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου
Στην προκειμένη περίπτωση, η μουσική μέθεξη που επιτυγχάνεται είναι κάτι το μοναδικό.