Φωτεινή Βελεσιώτου Φωτεινή Βελεσιώτου

Ένα μεγαλείο απλότητας

Με την Φωτεινή Βελεσιώτου στο Ξέφωτο

Μετράει χρόνια στο τραγούδι, ωστόσο η πορεία της μοιάζει μ' ένα διαρκές κρυφτό. Οι θαυμαστές της την ακολουθούν πιστά όλα αυτά τα χρόνια όπου κι αν τραγουδά.Την ψάχνανε, την αναζητούσαν σε μπουάτ, μουσικές σκηνές, σε ταβερνάκια στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική. Όλα αυτά προτού γίνει γνωστή μέσα από τη συνεργασία της με τον Γιώργο Καζαντζή και την Ελένη Φωτάκη. Τώρα πια είναι αναγνωρίσιμη, ωστόσο δεν έχει χάσει στοιχεία του χαρακτήρα της και κυρίως… την απλότητά της.


image01

Είναι περίεργη η αίσθηση να βρίσκεσαι λίγα λεπτά πριν την έναρξη μιας μουσικής βραδιάς δίπλα στον καλλιτέχνη. Να μπορείς να του μιλήσεις, να του σφίξεις το χέρι, να πεις δυο κουβέντες μαζί του. Έψαχνα μια αφορμή για να της μιλήσω ώσπου τα βλέμματά μας αντάμωσαν. Ένα χαμόγελο ήταν ικανό να σπάσει την αμηχανία ανάμεσά μας, «κ. Φωτεινή, ήρθαμε σήμερα για να καλύψουμε τη βραδιά σας», «Θυμάστε τη βραδιά στο Καλαμίτσι, ήμασταν και εμείς εκεί» πρόσθεσε μια κυρία από δίπλα, ενώ μία άλλη εξηγούσε «η κ. Φωτεινή ήταν δασκάλα». Η κ. Φωτεινή μας ευχαρίστησε και αφού υποδέχτηκε τους φίλους της και τους θαυμαστές της, σαν να ήταν στο σπίτι της, πήρε τη θέση της στη σκηνή.


image01

Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση η στάση της πάνω στη σκηνή. Έμοιαζε σαν «ξένη» γιατί πέρα από την ουσία της μουσικής, του τραγουδιού, της αληθινής επικοινωνίας με το κοινό, δεν επιδιώκει κάτι άλλο. Το βλέμμα χαμηλωμένο και πάντοτε ένα βήμα πιο πίσω από όλους του συνεργάτες της, ακόμη και όταν ερμήνευε τεράστιες επιτυχίες. Ένα μεγαλείο απλότητας, με τη δυνατή φωνή την διακριτική παρουσία να συνυπάρχουν αρμονικά. Όταν την βλέπεις είναι σαν να την ακούς και όταν την ακούς είναι σα να την βλέπεις.


image01

Η Φωτεινή Βελεσιώτου διαθέτει μια ιδιαίτερη φωνή, μια βραχνάδα που θυμίζει παλιά ρεμπέτισσα. Καταφέρνει να δίνει μια άλλη υπόσταση στα τραγούδια. Ερμήνευσε τραγούδια του Άκη Πάνου, Μανώλη Ρασούλη, Διονύση Σαββόπουλου, Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Ελευθερίου, Νικόλα Άσιμου κ.α. καθώς και νεότερα, όπως οι «Μέλισσες» και τα «Διόδια». Όλα μελωδικά, αληθινά, αφιερωμένα στον έρωτα, τα πάθη και τη ζωή.

Η τελευταία δισκογραφική δουλειά στην οποία συμμετέχει είναι η «Είδα Του Τρελού Τα Κλάματα», με τη μουσική να υπογράφει ο Μίνως Μάτσας και τους στίχους η Ελένη Φωτάκη. Οχτώ υπέροχα κομμάτια και ένα σύνολο που μας λείπει πολύ, που είναι φρέσκο και με μια διαχρονική λαϊκή ορμή να θυμίζει τα διαχρονικά τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που λέει η κάθε παρέα που έχει μια κιθάρα στη διάθεσή της.


image01

Δεν μας ένοιαξε ούτε λεπτό το ότι ήμασταν σε κλειστό χώρο, Ιούνη μήνα. Θα μπορούσε να ήταν και ένας κρύος Δεκέμβρης, τότε που οι κλειστές μουσικές σκηνές αποτελούν μια ζεστή όαση. Από άποψης συναισθήματος, κεφιού και μουσικής, έτσι ακριβώς ήταν παρέα με τη Φωτεινή Βελεσιώτου. Το καλύτερο ενθύμιο, ως την επόμενη φορά…

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | ιάκωβος καγκελίδης
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλουΈνα μεγαλείο απλότητας, με τη δυνατή φωνή την διακριτική παρουσία να συνυπάρχουν αρμονικά