Χειμερινοί Κολυμβητές Χειμερινοί Κολυμβητές

Με την παρέα των Χειμερινών Κολυμβητών...

...στην πρεμιέρα του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών (+Rejected Photostory)

Οι "Χειμερινοί Κολυμβητές" ως μουσικό σχήμα ξεκίνησαν το 1979 και κατά καιρούς δέχονται στις τάξεις τους διάφορους συνεργάτες σε μόνιμη ή περιστασιακή βάση.Αποτελούν χωρίς αμφιβολία μια μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος. Οι αραιές εμφανίσεις κάνουν κάθε συναυλία τους να είναι διαφορετική, αφού δημιουργείται "επί τόπου" με τη συμμετοχή του κοινού. Όποιος έτυχε να παρακολουθήσει κάποια συναυλία τους, σίγουρα τη συγκαταλέγει στις απολαυστικότερες μουσικές εμπειρίες της ζωής του!


image01

Μια τέτοια ξεχωριστή εμπειρία είχαμε την τύχη να ζήσουμε την Τετάρτη 10 Ιουνίου, στην πρεμιέρα του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών. Με μια επετειακή συναυλία, οι "Χειμερινοί Κολυμβητές" άνοιξαν το πρόγραμμα μια σειράς συναυλιών του φεστιβάλ, καθώς ήταν αυτοί που τραγούδησαν πριν από 25 χρόνια, εγκαινιάζοντας τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο στολίδι της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Αλλά και το ίδιο το συγκρότημα κλείνει φέτος 35 χρόνια από την παρθενική του εμφάνιση στη δισκογραφία και 50 από το σχηματισμό του αρχικού πυρήνα τους με τους Α.Μπακιρτζή, Ι.Παπαδάμου και Κ.Σιδέρη.


image01

Αυτός ήταν και ο λόγος που "κάλεσαν" στην παρέα τους και άλλους μουσικούς που όλα αυτά τα χρόνια έχουν συνδεθεί μουσικά μαζί τους. Έτσι, στο πλευρό τους βρέθηκε η Μπάντα της Φλώρινας με την οποία είχαν συνεργαστεί και σε 2 από τους συνολικά 8 δίσκους τους, ο Φοίβος Δεληβοριάς, που συμμετείχε κατά καιρούς φιλικά σε συναυλίες τους, ο Θωμάς Κοροβίνης καθώς και ο Ζωρζ Πιλαλί, με τον οποίο είχαν από καιρό εκφράσει την επιθυμία τους να συναντηθούν επί σκηνής.


image01

Για 2 ολόκληρες ώρες που βρίσκονταν στη σκηνή τραγουδήσαμε μαζί τους τον έρωτα, τη μοναξιά, τη μαγεία της νύχτας, σε ένα κλίμα φιλικό και ευχάριστο, με το κέφι της παρέας και μέσα σε μια ευδιάθετη, ζεστή και ουσιαστική ατμόσφαιρα που πάντα δημιουργούν οι "Χειμερινοί Κολυμβητές" με το κοινό τους. Ηχητικά "ακατάστατοι" και με τον τόσο ιδιότυπο, αλλά παράλληλα ιδιοφυή ερασιτεχνισμό που τους ακολουθεί τόσα χρόνια, μας χάρισαν ένα μουσικό-μελωδικό ταξίδι σε μια συναυλία εντελώς διαφορετική από όσες έχουμε συνηθίσει. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν στο τιμόνι της μπάντας βρίσκεται πιστός καπετάνιος τόσα χρόνια, ο σπουδαίος Α.Μπακιρτζής.!


image01

Ερασιτέχνης μουσικός αλλά και τόσο επαγγελματίας μετά από 50 ολόκληρα χρόνια εμπειρίας, στιχουργός μερικών αριστουργηματικών κομματιών, ηθοποιός σε ταινίες του Τσιώλη και ιδανικός αφηγητής παράξενων ιστοριών που μοιράζεται σε κάθε του εμφάνιση με το κοινό. Είναι τόσο άμεσος, τόσο προσιτός και απλός! Η γλαφυρότητα των περιγραφών του και το ιδιότυπο χιούμορ του σε συνδυασμό με τη μουσική που είναι ένα επιδέξιο κράμα παραδοσιακών και έντεχνων στοιχείων, εκφρασμένων από δεξιοτέχνες μουσικούς είναι νομίζω τα στοιχεία που ξεχώρισαν και απογείωσαν ακόμη περισσότερο τη ζεστή αυτή καλοκαιρινή βραδιά και άνοιξε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυλαία του φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών, που θα μας κρατήσει συντροφιά για ολόκληρη την καλοκαιρινή σεζόν.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν αποκλείεται να προκύψουν και κάποιες έκτακτες εμφανίσεις καλλιτεχνών. Αναμένουμε λοιπόν...

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης...μας χάρισαν ένα μουσικό-μελωδικό ταξίδι σε μια συναυλία εντελώς διαφορετική από όσες έχουμε συνηθίσει.