...μια φωτογραφική βόλτα

Για ακόμη μια χρονιά, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης -θεσμός και σημείο αναφοράς της πόλης- άνοιξε τις πύλες της και καλεί το κοινό από τις 10 έως τις 18 Σεπτεμβρίου στη μεγαλύτερη γιορτή εμπορίου, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Φέτος μάλιστα η 81η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης συμπίπτει με τα 90 χρόνια παρουσίας του εκθεσιακού φορέα και τα γιορτάζει με λαμπρότητα και πλούσιες εκδηλώσεις. Εμείς λοιπόν, επισκεφθήκαμε την έκθεση την δεύτερη μέρα λειτουργίας της.

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + νίκη δημητριάδου */* photo editing | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου
81η ΔΕΘ
81η ΔΕΘ

Τιμώμενη χώρα φέτος είναι η Ρωσία στα πλαίσια του Διεθνούς Διαπολιτισμικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας και τα προϊόντα της εκτίθενται στο περίπτερο 16. Ένα περίπτερο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς περιέχει παραδοσιακά προϊόντα και εξελιγμένα τεχνολογικά επιτεύγματα της Ρωσίας. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν μοναδικά παραδοσιακά ρωσικά εδέσματα, ζυμαρικά και γλυκά, να αγοράσουν τις αγαπημένες τους μπάμπουσκες και αν είναι τυχεροί να παρακολουθήσουν masterclass κατασκευής κούκλων .Το σίγουρο όμως είναι ότι όλοι θα φύγουν με το στόμα ανοιχτό όταν πληροφορηθούν για την εξελιγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στα ελικόπτερα τα τρένα και άλλα μέσα.


81η ΔΕΘ
81η ΔΕΘ

Προχωρώντας στα επόμενα περίπτερα, δεν θα μπορούσαμε να μην περιπλανηθούμε στους Μυστικούς Κόσμους του Ευγένιου Τριβιζά. Ένας χώρος εμπνευσμένος από τα παραμύθια και τους ήρωες του αγαπημένου δημιουργού, αν και ανολοκλήρωτος, ανοίγει τις πόρτες του ενόψει της έκθεσης για τα παιδιά και τους λάτρεις των παραμυθιών, ενώ λίγο παραδίπλα διοργανώνεται το ‘’4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους. Θεατρικές ομάδες της Θεσσαλονίκης ανεβαίνουν καθημερινά στην υπαίθρια σκηνή για να διασκεδάσουν τους μικρούς επισκέπτες, καλλιεργώντας με αυτό τον τρόπο την αξία του θεάτρου και του παιδικού παιχνιδιού.

81η ΔΕΘ
81η ΔΕΘ

Σύμβολο, όμως, της φετινής έκθεσης αποτελεί το τεράστιο κόκκινο αερόστατο της ΔΕΘ που δίνει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να κάνουν ένα σύντομο ταξίδι με αυτό. Όσοι, πάλι, φοβούνται τα ύψη αλλά τους αρέσει η περιπέτεια, μπορούν να ανέβουν στο μεγάλο πειρατικό καράβι που έχει στηθεί έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο.

Η επίσκεψη μας στη ΔΕΘ έκλεισε με την προγραμματισμένη συναυλία από το συγκρότημα “Melisses” και την Δέσποινα Βανδή. Κάνοντας ένα δυνατό ξεκίνημα μέσα στο Σαββατοκύριακο, η έκθεση θα συνεχίσει δυναμικά με καθημερινά αφιερώματα και συναυλίες από γνωστά ονόματα της ελληνικής ποπ και λαϊκής σκηνής.

81η ΔΕΘ
81η ΔΕΘ

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης + νίκη δημητριάδου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου