image_alt_text image_alt_text

Όταν τα κόμικ έδωσαν ραντεβού στη Θεσσαλονίκη

1ο Comic Con, ο παράδεισος των comic’s fans

Ελπίζω το Σαββατοκύριακο που πέρασε να είχατε την τύχη να βρεθείτε στο λιμάνι.Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός και είναι το πρώτο Comic con της Θεσσαλονίκης. Το Comic con είναι ένας θεσμός που για δεκαετίες συναντάται στο εξωτερικό με πιο διάσημο αυτό του Σαν Ντιέγκο και με λίγα λόγια είναι το φεστιβάλ στο οποίο κάθε θαυμαστής των κόμικ θέλει να παραβρεθεί.

Στο λιμάνι κυκλοφορούν cosplayers μεταμφιεσμένοι σε anime και video game χαρακτήρες. Αισθάνονται απίστευτα άνετα μέσα σε στολές- υπερπαραγωγές και κάνουν τσιγάρο με φραπέ έξω από την αποθήκη Γ σαν να μην τρέχει τίποτα. Ο υπεύθυνος μας ενημερώνει ότι καταξιωμένοι storyboarders και δημιουργοί θα δώσουν διαλέξεις στο πίσω δωμάτιο και οι συμμετοχές φαίνεται να ξεπερνούν τις προσδοκίες τους.


image01

Στο ισόγειο βρήκα μεγάλες συλλογές από συλλεκτικά κόμικ σε πολύ καλές τιμές, καθώς και πάγκους με αξεσουάρ και διάφορα σχετικά αντικείμενα. Τα κλασικά κόμικ της Marvel είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά και τα anime φάνηκε να έχουν μεγάλο κοινό που τα λατρεύει. Κάπου στην άκρη σε μία ταπετσαρία της διοργάνωσης είναι στημένη η Super Girl με την Bat Girl που βγάζουν φωτογραφίες με κάθε λογής θαυμαστή. Εντύπωση μου έκανε η γωνιά με τον 3d εκτυπωτή, για τον οποίο είχα γνώση της ύπαρξης του, χωρίς όμως να πιστεύω οτι έχει διαδοθεί τόσο πολύ σαν τεχνολογικό επίτευγμα…


image01

Ανεβαίνοντας στον πάνω όροφο είχα την ευκαιρία να γνωρίσω Έλληνες δημιουργούς που χρόνια θαυμάζω και παρακολουθώ την πορεία τους, καθώς και να καταλάβω ότι τελικά η Ελλάδα έχει μεγάλη και συνεχώς αναπτυσσόμενη παράδοση στο κομικ, διαπίστωση που ενισχύθηκε από την παρουσία νέων δημιουργών που είχαν έρθει να προωθήσουν τις νέες τους δουλειές. Στον όροφο αυτό δεν έλειψαν οι συγκινήσεις όταν είδα συλλογές από τα πρώτα κόμικ που διάβαζα ως παιδί. Προχωρώντας, βλέπω έναν νεαρό που με μανία και συγκέντρωση ζωγραφίζει τους δικούς του χαρακτήρες κόμικ, πιο κάτω μια ομάδα από animators που με μεράκι κατασκευάζουν φιγούρες από πλαστελίνη και τέλος τα τραπεζάκια με τα επιτραπέζια και με τα role play παιχνίδια.

Το επιτραπέζιο παιχνίδι, λοιπόν, δεν έλειψε από το Comic con και με μεγάλη έκπληξη ανακάλυψα καινούργια παιχνίδια που μόλις έχουν κυκλοφορήσει. Ελληνικές εταιρίες επιτραπέζιων παιχνιδιών παράγουν συνεχώς έξυπνα και πρωτότυπα παιχνίδια που σίγουρα δεν έχετε ξαναπαίξει! Το θετικό είναι ότι οι ευγενέστατοι και πρόθυμοι αντιπρόσωποι, σου εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια τα καινούργια αυτά παιχνίδια και σου δίνουν την ευκαιρία να τα δοκιμάσεις.


image01

Το κόμικ είναι μια τέχνη που όλοι μπορούν να αγαπήσουν. Η συνταγή τους είναι απλή: Εικόνες και μερικά λόγια. Απενοχοποιημένο μου φάνηκε το κομικ, χωρίς καμία υποβάθμιση και ισοπέδωση του ως τέχνη. Έγινε επιτέλους και στην Ελλάδα μια τέχνη που δεν είναι «για τους χαζούς που δεν ξέρουν να διαβάζουν λογοτεχνία» ή «μόνο για τα παιδάκια», απόψεις που από παιδί, όταν πρωτοξεκίνησα να διαβάζω κόμικ ήταν απόλυτα διαδεδομένες (κυρίως από τις Ελληνίδες μάνες που τα έκρυβαν και πίεζαν τα παιδιά τους να διαβάσουν ντε και καλά Παπαδιαμάντη). Πολύ καλή πρώτη προσπάθεια και περιμένουμε με ανυπομονησία το 2ο comic con με περισσότερους cosplayes και ομιλητές.Πολύ καλή πρώτη προσπάθεια και περιμένουμε με ανυπομονησία το 2ο comic con με περισσότερους cosplayes και ομιλητές