Μια sitespecificmovement παράσταση, μια διαφορετική, χορευτική εμπειρία απαλλαγμένη από στερεότυπα και κανόνες

Αναρωτήθηκες ποτέ πώς θα ένιωθες αν παρακολουθούσες χορευτικές κινήσεις χωρίς μουσική? Αν παρακολουθούσες φιγούρες, που κινούνται μόνο υπό τους ήχους του ανέμου, του νερού, ης θάλασσας; Αν αυτοί οι ήχοι ζωντάνευαν μπροστά στα μάτια σου και σε παρέσυραν και σένα στο ρυθμό τουςσαν να ήσουν δεμένος με αόρατα σκοινιά; Αν ένιωθες ότι οι χορευτές έχουν βγει μέσα από τους τοίχους γύρω σου και χόρευαν αρμονικά, σαν αναπόσπαστο κομμάτι της αρχιτεκτονικής του;

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Street Art Festival

Απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις δόθηκαν την Τρίτη 21 Ιουνίου στον αύλειο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο κτίριο Μ2, στη χορευτική παράσταση Co-topiaΙΙ. Μια πρωτότυπη χορευτική παράσταση απαλλαγμένη από τα στερεότυπα και τους κανόνες, που ενσωμάτωσε φυσικούς ήχους και φυσικό φως. Μια παράσταση στην οποία ο θεατρικός φωτισμός ήταν περιττός. Το φως του ήλιου που πλησίαζε στη Δύση, ήταν ιδανικό για να αναδείξει την αρμονία των κινήσεων και των σωμάτων αλλά μέσα από την αταξία και το χάος. Ήταν ο τέλειος φωτισμός για να δώσει μια μαγική αίσθηση στο χορό, καθώς μαζί με τις χορεύτριες χόρευαν και οι σκιές τους. 3 χορεύτριες. 3 κόσμοι, που επικοινωνούσαν μεταξύ τους χωρίς λόγια χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος, εναρμονισμένοι απόλυτα μεταξύ τους και με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του χώρου. Σαν να ήταν κομμάτια του που βγήκαν να χορέψουν και με το τέλος της παράστασης θα γίνονταν πάλι ένα.

Street Art Festival

Οι χορευτικές φιγούρες στους ιδιαίτερους χώρους του Μεγάρου Μουσικής, και οι μαγικές αντανακλάσεις τους στις τεράστιες τζαμαρίες του συνεπήραν το κοινό. Τα σώματα λικνίζονταν ευλύγιστα στα σκαλιά λες και αποτελούσαν αναπόσπαστα κομμάτια τους. Εν-σωματώνονταν στις πόρτες και στα παράθυρα λες και ήτα μαγνήτες που ελκύονταν κοντά τους, λες και περπατούσαν στους τοίχους αψηφώντας τη βαρύτητα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Η παράσταση ήταν διαδραστική κι είχε σκοπό να μεταφέρει στο κοινό μια διαφορετική εμπειρία σε ένα χώρο που ξεφεύγει λίγο από το καλούπι του αστικού τοπίου. Οι θεατές συμμετείχαν με την παρουσία τους, καθώς μετακινούνταν αβίαστα στους διάφορους χώρους που πραγματοποιούνταν κάθε ένα κομμάτι της παράστασης.

Street Art Festival

Η σύλληψη και η κινητική σύνθεση ανήκουν στην Ελεονώρα Σιαράβα, η οποία είναι χορογράφος, χορεύτρια και θεωρητικός του χορού. Όπως μας αναφέρει και η ίδια: «Η παράσταση είναι αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας των στοιχείων του χώρου (δομικών, λειτουργικών, αισθητικών) με στόχο να χαρτογραφήσει τοπία συνύπαρξης, να προτείνει νέες αφηγήσεις για κοινούς τόπους και να εμπλουτίσει την σωματική εμπειρία της αστικής καθημερινότητας. Μέσα από μια διαφορετική προσέγγιση και χρήση του δημόσιου χώρου, έχει στόχο αναδείξει νέους τρόπους ώστε η κοινότητα να τον οικειοποιηθεί και να τον εν-σωματώσει. Οι κινήσεις των χορευτριών ανατρέπουν τη γραμμικότητα και τη σχέση του σώματος με τους κάθετους άξονες, αλλά και με τη βαρύτητα.»

Street Art Festival

Η παράσταση αυτή, σηματοδότησε την έναρξη της έκθεσης των αντικειμένων αστικής χρήσης που κατασκευάστηκαν από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του εργαστηρίου «WOW | Σχεδιάζοντας στο Μέγαρο». Τα αντικείμενα αυτά έχουν παραχθεί από το ίδιο υλικό. Αποτέλεσε πρωτοβουλία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα να προσδιορίσει εκ νέου τη σχέση των υπαίθριων χώρων με το παραλιακό μέτωπο και τον ιστό της πόλης.

Street Art Festival

Κάντε λοιπόν έναν περίπατο την περιοχή, αλλά αυτή τη φορά μην σταματήσετε τα βήματά σας στο Μέγαρο Μουσικής. Προχωρήστε στην πλατεία ανάμεσα στα δύο κτίριά του και χρησιμοποιείστε τα περίτεχνα αντικείμενα που θα είναι διαθέσιμα για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η παράσταση Co-Topia αποτέλεσε σύλληψη και κινητική σύνθεση της:
Ελεονώρας Σιαράβα.

Πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τις:
Έλενα Τζανάβαλου, Φαίδρα Χαραλαμπίδου, Βίκυ Χατζή

Ηχοτοπίο: Νεφέλη Δημητριάδη

Γραφιστική επιμέλεια: Ισμήνη Γάτου

Street Art Festival

κείμενο | ερωδίτη παπαποστόλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος