R

e

j

e

c

t

e

d

c

o

n

c

e

r

t

s

image

Ο ταλαντούχος κύριος Κωστής Ζαφειράκης

στην παράσταση ‘Αγελάδες και Διαφωτισμός’ (+Rejected Photostory)

Από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου και κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στη στοά Πελοσώφ (Τσιμισκή 22, Toms Flaghsip Store), στις 9:00 το βράδυ, ο Κωστής Ζαφειράκης, μας υποδέχεται με άπλετο χιούμορ, πολύ κέφι, παρεΐστικη διάθεση και με την περίσσια δημιουργικότητα που τον διακρίνει σε μια εντελώς σουρεαλιστική παράσταση-εξομολόγηση.

O δημοσιογράφος, μουσικός παραγωγός και πολλά άλλα δημιουργικά, Κωστής Ζαφειράκης, δημιούργησε ένα θεατρικό κείμενο με πολλές δόσεις σουρεαλισμού, λίγο από την καθημερινότητα και λίγο από το ευτράπελο σύμπαν μας! Πρόκειται για μια αφήγηση, ένα «ψυχόβγαλμα» όπως ο ίδιος εύστοχα το χαρακτήρισε, μια παράσταση βγαλμένη από την πολυτάραχη ζωή του ίδιου! Το προσωπικό-βιωματικό στοιχείο μπολιάζεται με την κάθε πληροφορία και δημιουργούνται απίθανες ιστορίες από την ατομική και συλλογική μας πραγματικότητα.

Ο τίτλος, που μοιάζει παράταιρος, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα σουρεαλιστικό παιχνίδι. Τι σχέση άλλωστε μπορούν να έχουν οι αγελάδες με το Διαφωτισμό; Ή μήπως έχουν; Και ακόμα παρακάτω: μήπως έχουμε εμείς κάποια σχέση με το εν λόγω μηρυκαστικό; Αυτά είναι μερικά από τα φλέγοντα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η διαδραστική διάλεξη του αστείρευτου Κωστή. Αυτά και άλλα πολλά. Όπως: πόσες πληροφορίες μπορεί να αντέξει σήμερα ο ανθρώπινος νους; Πόσο σημαντική χρονιά για τη ροή της παγκόσμιας ιστορίας υπήρξε το 1986; Ποια είναι η Βενεδικτίνη, η καλύτερη μαγείρισσα πάπιας; Πόσους Πυξ-Λαξ μπορεί να αντέξει ο ανθρώπινος εγκέφαλος; Αυτά και πολλά ακόμα ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ στην πιο απολαυστική διαδραστική διάλεξη που έγινε ποτέ στην πόλη μας, ίσως -χωρίς υπερβολή- και σε ολόκληρο το γαλαξιακό μας σύστημα!

Οι συνειρμοί και ο αυτοσχεδιασμός αποτελούν τη σπίθα της παράστασης και απογειώνουν το σουρεαλιστικό παιχνίδι. Απίθανες ιστορίες τόσο του ίδιου όσο και ανθρώπων που ζουν ανάμεσά μας, μπλέκονται μεταξύ τους και θέτουν ερωτήματα για το αν και κατά πόσο μπορούμε να «σαλέψουμε» από την παράλογη πραγματικότητα με την οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά και αν έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε νικητές μέσα από όλο αυτό το ντελίριο παραφροσύνης και παροξυσμού!

Ένα project πολύ διαφορετικό από όλα τ’ άλλα. Μια παράσταση που πιο πολύ θύμιζε πάρτι με φίλους, με κουβέντες, χορό, τραγούδι, παιχνίδι και εξομολογήσεις και με έναν Κωστή Ζαφειράκη να είναι σε πολύ μεγάλα κέφια.

Συντελεστές της παράστασης ο Κωστής Ζαφειράκης στο κείμενο και την αφήγηση και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος στη σκηνοθεσία.

Το εισιτήριο κοστίζει 9 ευρώ και αξίζει να σημειωθεί ότι το 1 ευρώ διατίθεται για τις ανάγκες του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Κιβωτός του Κόσμου», που από το 1998 έχει βάλει σκοπό του την προστασία της μητέρας, υπό την καθοδήγηση του ιερέα Αντωνίου Παπανικολάου.

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης