Ο μήνας της Θεσσαλονίκης

Η μεγαλύτερη γιορτή της Θεσσαλονίκης, που έχει τις ρίζες της στα αρχαία χρόνια και αναβίωσε ξανά το 1966, διοργανώνεται φέτος για 51η φορά. Με το σύνθημα “όχι πια χθές, μόνο αύριο”, η διοργάνωση του φεστιβάλ έχει βάλει ως στοίχημα να μεταφέρει μια “αστυβαλική” διάθεση στη πόλη. Για περίπου ένα μήνα λοιπόν (από τις 1 έως τις 23 Οκτωβρίου) διάφοροι πολιτιστικοί χώροι της Θεσσαλονίκης θα στεγάσουν τις 42 εκδηλώσεις των Δημητρίων.

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θωμογλου
Δημήτρια
Δημήτρια

Η αρχή έγινε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου με το πάρτυ έναρξης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και την έκθεση της εικαστικού και performer Yoko Ono που αποτελεί και το δυνατό χαρτί των φετινών Δημητρίων. Η αιώνια σύντροφος του John Lennon παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στη Θεσσαλονίκη και εμφανίζεται μέσα από ολιγόλεπτα films, κάνοντας την performance της. Επιπλέον στα πλαίσια της έκθεσης IMAGINE PEACE της Yoko Ono, θα έχουν την ευκαιρία, όσοι το επισκεφτούν, να αφήσουν μια ευχή που επιθυμούν σχετικά με την ειρήνη και την αγάπη στο WISH TREE. Δεκάδες ξύλινα φέρετρα που μέσα τους φυτρώνουν δένδρα, καθρέπτες που γίνονται θρύψαλα και μια βάρκα που αράζει στο Μουσείο και περιμένει από τον κόσμο να την βάψει ή να αφήσει ένα μήνυμα. Όλα αυτά συνθέτουν μια μοναδική στα χρονικά έκθεση που θα τραβήξει σίγουρα το φιλότεχνο κοινό της πόλης.

Δημήτρια
Δημήτρια

Οι εκδηλώσεις των Δημητρίων θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες με προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και πάρτυ.

κείμενο | χρυσάνθη χασιώτη
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θωμογλου